Kajsije

Pored njihovog sjajnog ukusa i mirisa, kajsije su zdrave i bogate vitaminima. Kajsije su jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina A, C, B kompleksa, kalijuma i beta karotena pa pomaže organizmu da se odbrani od bakterijskih infekcija, obnovi oštećena tkiva, u razvoju jačih zuba i kostiju i poboljšava vid.

Kinezi koriste kajsije kao lek i kao voćku dugovečnosti, miris cveta kajsije služi za pravljenje parfema.

Nutritijenti iz kajsije štite srce i oči a biljna vlakna štite od bolesti. Na zdravlje srca izuzetno povoljan efekat ima visok sadržaj beta-karotina i likopena koji štite LDL holesterol od oksidacije.

Vitamin A, koji je snažan antioksidans štiti ćelije i tkiva od oštećenja koja prouzrokuju slobodni radikali, utiče i na bolji vid jer slobodni radikali mogu da oštete sočivo oka.

Degenerativan efekat slobodnih radikala ili oksidativni stres može da vodi razvoju katarakte ili slabijem snabdevanju oka krvlju što prouzrokuje makularnu degeneraciju. Unosom vitamina A za 40% se smanjuje verovatnoća pojave katarakte.

Kajsije su i dobar izvor biljnih vlakana, koja povoljno utiču na digestivni trakt pa su kajsije dobra prevencija protiv konstipacije ili pojave bolesti kao što je divertikoloza. Zahvaljujući celulozi i pektinima služi kao blagi laksativ, a blago alkalnom reakcijom povoljno utiče na varenje ukoliko se jede pre svakog obroka.

Preporučuje se anemičnim osobama zbog njenog visokog sadržaja gvožđa, takođe povećava količinu hemoglobina.
Svež sok od kajsije se koristi kao lek kod groznice i kožnih bolesti, rashlađuje i ubrzava eliminaciju otpadnih materija varenja. Povoljno deluje na kožu pa bi ih trebalo jesti ukoliko patite od ekcema, opekotina.
Bogata je vitaminom B 17- amigdalin, koji pomaže u borbi protiv raka jer uništava ćelije raka i pomaže u prevenciji njegove pojave. Amigdalin napada ćelije raka tako što uništava enzim kancerogenih ćelija koji se razlikuje od istog enzima u normalnim ćelijama.

Vitamin B17 se korist kao glavna terapija obolelih od raka u klinikama širom sveta pored ostalih netoksičnih lekova i odgovarajućeg načina ishrane.
Seme kajsije je bogato proteinima i esencijalnim masnim kiselinama, koje se koriste u kozmetičkoj industriji u preparatima namenjenim suvoj, starijoj i izboranoj koži.