KAKAV ZRAK UDIŠU ZAGREPČANI? Iz gradskog zavoda tvrde da je problem u ‘kapi’: ‘To ne bi trebalo imati utjecaj na zdravlje građana’

Foto: Pixsell

POZNAT JE UZROK

+
AAA

KAKAV ZRAK UDIŠU ZAGREPČANI? Iz gradskog zavoda tvrde da je problem u ‘kapi’: ‘To ne bi trebalo imati utjecaj na zdravlje građana’

Autor: Dnevno

Posljednjih nekoliko tjedana stižu vijesti o tome kako je Zagreb pri vrhu ljestvice najzagađenijih gradova na svijetu.

Pomalo je iznenađujuće bilo za povjerovati da je naš glavni grad zagađeniji od svjetskih industrijskih središta i milijunskih velegrada.

Kako se ispostavilo, te podatke treba uzimati s dozom opreza jer njih objavljuje tvrtka koja prodaje uređaje za pročišćavanje zraka, a mjerna jedinica koja navodno bilježi najgore podatke za Zagreb – uopće ne postoji.

Problem je – vrijeme

Podaci pokazuju da je Zagreb gori od Mumbaija, Wuhana i New Delhija. Tako je zrak u glavnom gradu ocijenila švicarska stranica IQAir.

Povodom toga se oglasio i Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” iz kojeg ističu kako je povećana koncentracija lebdećih čestica (PM10, PM2,5) u zraku kojoj smo svjedočili posljednja tri dana u gradu Zagrebu rezultat je nepovoljnih vremenskih uvjeta (prvenstveno magla) i uobičajena je pojava tijekom zimskih mjeseci.

“Radi se o trenutnom onečišćenju zraka koje ne bi trebalo imati utjecaj na zdravlje građana, ali kao i uvijek Zavod “Dr. Andrija Štampar“ izdaje preporuke građanima, posebice najosjetljivijim skupinama, koje su dostupne ovdje, priopćili su.

“Kapa” nad gradom

“Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u vidu magle, koji uzrokuju stvaranje tzv. “kape” nad gradom i time nemogućnost prozračivanja, a i početka sezone grijanja, svjedočimo trenutno lošoj kvaliteti zraka u gradu s obzirom na lebdeće čestice PM10 i PM2,5. Treba napomenuti kako se kvaliteta zraka ocjenjuje na godišnjoj razini, a ne na temelju trenutnog onečišćenja. Tako je npr. za lebdeće čestice PM10 dozvoljeno 35 dana u godini prekoračenje granične vrijednosti“, objasnio je Marko Marić, dipl. ing. el., voditelj Laboratorija za zrak, buku i ostale mikroklimatske uvjete Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“.

Stručnjaci Zavoda napominju kako će se poboljšanjem vremenskih uvjeta poboljšati i kvaliteta zraka, ali dodaju kako i dalje možemo očekivati povremena povećanja koncentracije lebdećih čestica u zraku s obzirom na to da smo u sezoni grijanja.

U tom smislu, značajnu ulogu u onečišćenju zraka lebdećim česticama imaju kućna ložišta i promet, što je uobičajeno za hladnijeg vremena.

Gdje pratiti kvalitetu zraka?

Iz Zavoda dodaju kako sveobuhvatan i trenutan uvid u rezultate praćenja kvalitete zraka, ali i ostale okolišne čimbenike, građani mogu pratiti na internetskog stranici Zavoda u okviru projekta Ekološke karte Grada Zagreba.

Projekt Ekološka karta Grada Zagreba objedinjuje postojeće podatke o stanju okoliša, odnosno stupnju onečišćenja tla, vode i zraka, te ih nadograđuje dodatnim relevantnim podacima koji služe nadležnim Gradskim uredima, kao jednostavan i funkcionalan alat u procesu planiranja, izgradnje i korištenja zemljišta na području Grada Zagreba.

Autor:Dnevno

ZADNJE VIJESTI


POZNAT JE UZROK

KAKAV ZRAK UDIŠU ZAGREPČANI? Iz gradskog zavoda tvrde da je problem u ‘kapi’: ‘To ne bi trebalo imati utjecaj na zdravlje građana’


DAROVI PRIRODE

Narodna pomoć za probleme s prostatom: Potreban vam je samo jedan lako dostupan sastojak!


KAKO POBIJEDITI SLJEPOĆU?

Revolucionarno otkriće: Mikrolelektrode u mozgu omogućile umjetni vid slijepoj ženi


DAROVI PRIRODE

Zanoktice nisu bezazlene, mogu dovesti do potpunog gubitka nokta! Ovaj narodni lijek može pomoći

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article