Kako da besplatno provedete leto 2014. u Beogradu

Foto: Profimedia

Navikli na visoke cene karata za koncerte Bemusa ili predstave Bitefa, bioskopske ulaznice za filmove na Festu koje žele da pogledaju, Beograđani koji leto 2014. godine provode u svom gradu mogu uživati u brojnim kvalitetnim programima iz oblasti kulture na koje je ulaz slobodan.

Kreativni stvaraoci u kulturi, željni rada ali i institucije kulture, sa svojim projektima konkurisali su kod ministarstva kulture i informisanja i uspeli da za tople letnje dane pripreme raznovrsne programe koji će obogatiti kulturni život prestonice a za koje posetioci ne moraju vaditi ionako tanke novčanike.

Književni, filmski, muzički, likovni programi, različite kreativne radioce, u galerijama, salama, institucijama, na trgovima, Kalemegdanu, pristaništu i obalama reka, čekaju svoju publiku.

Jedan od najposećenijih i najomiljenijih festivala u Beogradu na koji je ulaz uvek bio slobodan je festival Dani orgulja – Dies organorum. Ovogodišnji 14. međunarodni festival orgulja održaće se u Katedrali Blažene Đevice Marije na Neimaru i Crkvi Sv. Antuna na Crvenom krstu od 25. juna do 2. jula 2014. godine, piše Tanjug 23. juna.

Praznik orguljske muzike okupiće ugledne izvođače iz zemlje i inostranstva, koji će znatiželjnu beogradsku publiku uvesti u svet muzike romantičarskih kompozitora, ranog baroka, ali i u muzički opus savremenih autora. 

Novi letnji ciklus književnih “Večeri na Kosančiću”, u organizaciji Narodne biblioteke Srbije, otvoren je nastupom akademika i književnika Dragoslava Mihajlovića a nastaviće se tokom jula i avgusta kada će istaknuti književnici razgovarati na razne teme pred beogradskom publikom i čitati odlomke iz svojih rukopisa i knjiga. 

Pored akademika Mihajlovića, koji je otvorio ciklus, nastupiće Vida Ognjenović, Muharem Bazdulj, Dragan Velikić, Goran Gocić i akademik i književnik Ljubomir Simović, koji će zatvoriti ovaj ciklus književnih večeri.

Mladi Beograda tokom letnjeg raspusta mogu učestvovati u besplatnim kreativnim radionicama grafičkog i produkt dizajna koje su organizovali ULUS i Ustanova kulture Parobrod. Projekat “Redizajn suvenira Beograda” dobio je podršku grada Beograda na konkursu za programe koje podrzava Sekretarijat za sport i omladinu i počinje 25.juna.

Organizatori kreativne radionice obezbedili su besplatne karte za sve programe na Beogradskoj Tvrđavi, kao i mogućnost ulaza u nekoliko legata pri Muzeju Grada Beograda. 

U Centru za likovno obrazovanje Šumatovača tokom jula organizovane su besplatne radionice kaligrafije i monotipije na kojoj će polaznici kroz teorijsku i praktičnu edukaciju steći opšta znanja o istoriji kaligrafskih minijatura, inicijala i početnih, ukrašenih slova. 

Praktičan deo programa sastoji se od kreativnog osmišljavanja likovnih rešenja za inicijale i početna ukrašena slova u tekstu upotrebom različitih vrsta likovnog materijala. Voditeljka radionice je akademska likovna umetnica, grafičarka Jelena Damnjanović.

U toku je festival o ljudskim pravima “Human district”, manifestacija koju čini filmski, medijski i muzički program kao i forum o ljudskim pravima na različitim lokacijama u Beogradu a ulaz je na sve programe besplatan. Festival je u Domu Sindikata otvoren projekcijom filma “Saving face”, prvog Pakistanskog dobitnika Oskara. 

Na festivalu će biti prikazivati filmovi “Saving face”, “Out of this world”, “Muški film”, “The devil”, “Oil field Mestoroždenije”, “E-Wasteland”, “Ennajeh brave woman”, “GÜLÇIN”, “It started with trees”, “The bird man of red road”, “99,9% guilty”, “Beneath heaven”, “Love and rubbish”, “Hidden valley”, “Short mešage”, kao i film “Čvrste kosti”. Filmovi će se prikazivati u Beton Hali, Simpo parkiralištu na autobuskoj stanici, Kalemegdanu i Parku Palas.

Udruženje likovnih umetnika Srbije u saradnji sa JP “Kalemegdanska tvrđava” otvorilo je manifestaciju pod nazivom Kalemegdanski kulturni krugovi koja će se održavati tokom leta u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”. Posetioci će moći da uživaju u bogatom i raznovrsnom umetničkom programu, koncertima i pozorišnim predstavama na koje je ulaz slobodan.

Pod motom “Širimo kulturu” zajedno tokom leta, manifestacija Kalemegdanski kulturni krugovi popularisaće sve vidove umetnosti kroz programe kamernih pozorišnih predstava, koncerte različitih žanrova i formacija, video projekcije, likovne kolonije. Deo programa održavaće se ispred Paviljona “Cvijeta Zuzorić” na bini na otvorenom.

Letnji filmski festival na otvorenom Filmstrit otvoren je projekcijom filma “Veliki Getsbi” u Studentskom parku a uživanja u kvalitetnim filmovima nastaviće se tokom leta. Filmstreet će širiti bioskopska platna na najlepšim gradskim lokacijama prikazujući 40 veličanstvenih filmskih ostvarenja, rimejke brodvejskih klasika, bisere evropske kinematografije, Oskarom nagrađivane drame, komedije, trilere.

Mladi muzičari renomiranog klavirskog LP Dua pokrenuli su novi festival Keyboard Days posvećenim muzici za instrumente sa dirkama koji će biti održan tokom leta u Beogradu.

Festival je nastao kao potreba da se široj publici prezentuju značajni internacionalni izvođači i kompozitori kroz seriju koncerata, projekciju muzičkih filmova, radionica, predavanja i izložbu analognih sintisajzera.

LP Duo, pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović u saradnji sa Kolarčevom zadužbinom i Ustanovom kulture Parobrod, pokrenuli su festival na kome će nastupiti muzičari iz Kolumbije, Velike Britanije, Japana i izvođači iz Srbije.

U UK Parobrod 28.juna je koncert pijanistkinje i kompozitorke Lole Perin iz Londona pod nazivom “Rejv muzika za leptire” a već narednog dana u Zadužbini Ilije Kolarca nastupiće mlada pijanistkinja iz Japana Aisa Ijiri i Stenvej umetnik koja je nakon debitanskog nastupa u Tokio Opera City 2010. godini sebe pozicionirala kao jednu of najboljih pijanistkinja svoje generacije.