Kako da očistite baštenski nameštaj

Foto: Profimedia

Plastika –  Operite nameštaj blagim rastvorom deterdženta. Isperite vodom i obrišite mekom krpom (tako ćete spreciti fleke od kapljica vode). Lep sjaj nameštaj će dobiti ako ga istrljate sredstvom za poliranje kola.

Drvo –  Oribajte nameštaj od drveta četkom i toplim rastvorom deterdženta. Ukoliko siva patina narušava izgled tikovine, koristite ulje za tikovinu i sredstvo za čišcenje te vrste drveta.

Ratan – Jednostavno ga usisajte ili obrišite vlažnom krpom. Mala oštecenja laka ponovo prelakirajte.

Metal – Za čišcenje aluminijumskog nameštaja dovoljno je univerzalno sredstvo za čišcenje. Prljavštinu na čeliku uklonite sunđerom i sredstvom za negu čelika. Kod nameštaja od kovanog gvožđa prekrijte oštećenja lakom za metal i tako sprečite koroziju.

Poliuretan – Nameštaj obrišite vlažnom krpom. Veće naslage prljavštine isperite vodom iz baštenskog creva.

Ratan – Neobrađen nameštaj prvo operite slanom vodom, zatim rastvorom deterdženta, a zatim isperite hladnom vodom.

Tekstil – Manje fleke mogu se išcetkati nasuvo. Navlake koje mogu da se skinu operite u veš-mašini i osušite. 

Osim što ćete očistiti, uz pomoć sledećih metoda osvežite drveni nameštaj

Zaštita od vremenskih uslova 

Baštenski nameštaj neprestano je izložen različitim uticajima kao što su sunčevi zraci, kiša, velika temperaturna kolebanja. U zavisnosti od vrste drveta preduzećete različite mere da biste ga za štitili ili mu vratili prvobitan izgled.

Tvrdo drvo

Nameštaj od tikovine, robinije ili eukaliptusa po prirodi je vrlo otporan i postojan na različitim vremenskim uslovima. Tipične sive naslage najviše smetaju oku i mogu se ukloniti specijalnim preparatima. Na kraju drvo tretirajte posebnim uljem i to ponavljajte svake godine.

Meko drvo

Tu se ubrajaju bor, smrča i jova, koji nisu otporni na vremenske uslove, pa im je potrebna zaštita laziranjem ili lakiranjem. Stare slojeve boje i laka išmirglajte i obrišite prašinu, zatim grundirajte iznova. 

Tekst: Dragana Gojković