Kako da slaba kosa ojača!

Šta to čini da vam kosa postane slaba?  Koji su simptomi i šta učiniti da vaša slaba kosa konačno postane jača? Saznajte!

Mnoge žene ali i muškarci žale se na slabu kosu.

Kako je kosa kruna slave svake žene, kada počne da puca , opire se stilizovanju…i najzad postane slaba, tražimo uzrok, ali pre svega rešenje. Put od slabe do zdrave i jake kose nije lak, ali postoji. Pođimo njime zajedno.

Simptomi slabe kose

Za kosu kažemo da je slaba kada:

  • lako puca, krajevi lako cvetaju, vlasi su tanke i osetljive.
  • slaba kosa je obično retka, lako se mrsi, teško se oblikuje, a  frizura je nepostojana.
  • kosa je opuštena, visi ma koliko da se trudili da joj udahnemo život.
  • masna kosa i perut često idu u paketu sa masnom kosom

Koji su uzroci slabe kose?

Možete imati slabu kosu iz različitih razloga.

Genetika

Da li hvatate sebe da kažete kako imate kosu na mamu ili na tatu? Kvalitet kose se nasleđuje.

Ovde se prosto radi tipu kose tj. o strukturi folikula a potom i strukturi vlasi koja određuje njenu debljinu, boju i da li je ravna, kovrdžava ili talasasta.

Ukoliko ste nasledili slabu kosu to je uzrok sa kojim ćete najteže izaći na kraj, mada nije nemoguće.

Osim genetike, neke uzroke slabljenja kose prouzrokujete sopstvenim postupcima.

Navike

Hemijski tretmani poput farbanja i blajhanja isušuju prirodnu vlagu iz kose i kože glave. Kosa mora na ima prirodnu hidrataciju, a hemikalije uklanjaju i vodu sebum koji je štiti i hidrira. Tako osiromašena kosa gubi prirodnu elastičnost, lako puca, mrsi se čupa.

Ima osoba koje godinama i decenijama imaju istu frizuru. Ovo neće učiniti da vam kosa bude jaka.

Kosa koja se uvek isto češlja vremenom postaje slaba na nekim mestima.

Najbolji lek protiv slabe kose je prevencija!

Najlakši način da održimo kosu zdravom i jakom je da se prema njoj odnosimo brižno i sa poštovanjem.

nega slabe kose

Da li ste već napravili sopstvene izbore? Da li bi ih valjalo preispitati. Nega sopstvenog tela, briga o izgledu i svom stilu je i teška i laka. Ukoliko su vam neki izbori pogrešni čini vam se da se borite sa vetrenjačama. Sve što uradite ne daje željeni rezultat.

Preispitajte sopstvene izbore u pogledu svojih navika ali još više u pogledu preparata koje svakodnevno koristite.

Ivana je napravila odličan izbor. Oporavila je kosu prirodno, i sada je jaka i sjajna! I vaša može biti takva. Ona je dokaz da ne treba odustajati. Njenu priču pročitajte na ovom linku, koristiće vam: https://minutzamene.com/masna-i-slaba-kosa-puna-peruti-vise-nije-moj-problem/

Za početak počnite da čitate deklaracije na proizvodima koje kupujete. Sa svoje strane mi ćemo vas naučiti šta nikako ne prija kosi i može da je oslabi.

Nežno i odgovorno postupanje sa kosom podrazumeva izbegavanje hemijskih tretmana kad god je to moguće.

Znamo da je često teško izbeći farbanje. Samo bojenje kose ne mora nužno biti pogrešno.

Za slabu kosu birajte polutrajne formule, proredite farbanja koliko je moguće, ne predomišljajte se oko nijanse kose. Naime, česte promene boje zahtevaju nanošenje boje na celu dužinu prilikom svakog farbanja. Kada ste izabrali nijansu kojom ste zadovoljni onda farbate samo izrastak i tako najsuvlji deo vlasi čuvate od dodatnog oštećenja.

Boja za kosu nikako ne bi smela da sadrži amonijak koji je poguban za zdravlje kose.

Možda vas ovo ljuti ali imajte na umu da priroda najbolje zna koja vam nijansa kose najbolje stoji. Crnke i brinete obično imaju i maslinasti ten koji uz to ide. Plavuše su svetlije puti. Ne narušavajte taj sklad. Kad crnka odluči da postane plavuša teško je kosu sačuvati da ne postane slaba jer će blanš isisati svu vlagu iz nje.

Vrelina ne prija slaboj kosi a i onu koja nije bila slaba može dovesti u to stanje.

Nikada ne podešavajte fen na najjaču temperaturu. Fen bi trebalo da se odmakne 20 cm od kose prilikom sušenja.

Ko nema peglu za kosu bolje da je nikada ne kupuje. Ako je imate, zaključajte je u neku fioku a ključ bacite. Isto važi i za razne figaro aparete i električne četke za pravljenje lokni i talasa.

Sunđerasti vikleri neka postanu vaš gadget za pravljenje frizure.

Uvek kada je to moguće kosu treba sušiti prirodno, a ako ne može zaštitite kosu od toplote.

Dobrom bogatom ishranom i suplementima biotina ojačajte slabu kosu iznutra.

Kako negovati slabu kosu?

Kosa je izgrađena od proteina keratina.

Kada se jednom ošteti treba vremena da se oštećeni deo regeneriše u potpunosti. Kada kosa jednom oslabi to može dovesti u pitanje i rast novih zdravih vlasi.

Nega kose je jako bitna stavka. Ona počinje pranjem, a završava češljanjem i redovnim šišanjem.

Ukoliko vam kosa počne da vam puca i mrsi se, a pravljenje frizure bude gotovo nemoguće ne premišljajte se oko šišanja. Frizer bi trebalo odmah da vam ošiša sve sasušene, mrtve krajeve. Ne učinite li to, oštećenje će nastaviti da se penje uz vlas sve do korena kose.

Pročitajte: Koliko često treba šišati kosu? Evo odgovora!

Ukoliko vam je kosa do sada bila jaka i zdrava i odjednom je postala slaba i oštećena sa naglom pojavom sedih moguće je da postoji problem sa hormonima ili nekim oboljenjem. O tome se treba posavetovati sa lekarom.

Pažljivo sa mokrom kosom

Slaba kosa je dosta ranjivija kada je mokra. Zato budite neizmerno nežni u postupcima sa mokrom kosom.

Kosa se nikada ne češlja mokra.

Kosa se nikada ne briše peškirom, ne trlja se i ne gnječi. Mokru kosu samo umotajte u najmekši debeli frotir. Nakon 10 minuta zamenite onaj već vlažan drugim suvim peškirom. Tek kada je iz kose na ovaj način pokupljeno 70 % vlage uključite fen ako morate ili je ostavite da se suši prirodno.

Oblikovanju se pristupa kada je kosa skoro pa suva. Tada će biti već otpornija na oštećenja a vreme za koje će biti izložena toploti će biti dosta kraće.

Sve ono što jaka kosa tu i tamo podnosi slabu kosu ubija. Hemikalije prisutne u preparatima za negu su jedan od najopasnijih neprijatelja slabe kose.

Odlučite li da se izborite za jaču kosu ili da bar sačuvate status quo ne praveći dodatnu štetu okrenite se prirodi. Neretko se avantura upoznavanja fantastičnih svojstava bilja pretvori u pasiju, koristan hobi a pokatkad i u unosan i prijatan biznis na obostranu radost i korisnika i preduzetnika.

Iznenadili biste se saznanjem da se baš sve vaše bočice namenjene kosi mogu zameniti nečim uzetim iz prirode. Da li su to esencijalna ulja, čajevi tinkture ili maske od jestivih namirnica iz vaše kuhinje, tek sve je apsolutno neškodljivo i bezbedno.

Na sreću neki posvećeni ljudi među nama su već prepoznali svoju ljubav ka prirodnoj nezi.

Svoju strast su pretočili u bočice pa je tako nastalo i ovo:

Šampon za slabu kosu

Šampon je najbolji prijatelj svake kose ali samo onaj pažljivo odabran. Ne retko je i najveći neprijatelj ukoliko u sebi sadrži pregršt hemikalija. Posebno su opasni sulfati i parabeni.

Bilo da ste muškarac ili žena sa slabom kosom, vama je potreban potpuno prirodan šampon protiv opadanja kose. Dobar prirodni šampon aktivira folikule dlake da brže proizvode zdrave i jake nove vlasi. On svojim aktivnim materijama uzetim direktno iz lekovitog bilja jača koren kose, oporavlja kožu glave i samo vlasište. Kada nema problema na koži glave, onda su šanse da kosa ojača veće.

Ako kosa ne opada, ali je dlaka tanka i lako se lomi, možda su joj potrebni vitamini ( vitamin B i vitamin C najviše i najčešće nedostaju) a od koristi vam mogu biti i proizvodi koji sadrže keratin. Pri tom, ne mislimo na tretman kose keratinom, nego na šampone sa ovom sastojokom, maske ili balzam.

Imate slabu kosu? Zaista ne biste smeli da je perete šamponom svakoga dana.

Jasno je da osobe sa pojedinim zanimanjima to ipak moraju da rade. U tom slučaju morate imati šampon specijalno dizajniran za svakodnevno pranje kose.

Ukoliko imate slabu kosu uvek motrite na unos vitamina B u organizam. Ova grupa vitamina je najzaslužnija za jačanje kose i noktiju. Osim putem hrane i šampon za slabu kosu bi obavezno trebalo da sadrži vitamine B grupe.

Kofein budi kožu glave. Obradujte svoju kosu prirodnim šamponom koji sadrži kofein. On pospešuje cirkulaciju vlasišta i aktivira folikule.

Maska za slabu kosu

Evo nekoliko predloga za maske koje mogu pomoći kada je kosa sklona lomljenju jer je slaba i tanka:

Maska od jaja za slabu kosu je stari tradicionalni recept koji je preživeo sve kozmetičke novotarije i ostao u upotrebi do današnjih dana.

Jaje, aloja i maslinovo ulje

Maska od jaja je efikasan način da nadoknadite prirodnu vlagu koju su iz kose odnele hemikalije i spoljašnji uticaji.

Bogata je proteinima i biotinom koji su tako neophodna hrana za kosu. Jaja kosu štite od pucanja a kožu glave vraćaju u dobro opšte stanje.

Pored već rečenog o benefitima jaja za kosu, aloja prirodno jača kosu. U kombinaciji sa maslinovim uljem, pravi je melem za slabu opuštenu i suvu kosu.

Jaje, banana i med

Banana i med, dodatno pospešuju hidrataciju koju jaja obezbeđuju.

Jaje kokosovo ulje i bademovo ulje

Ukoliko tražite lek za suvu kosu našli ste ga u ovoj kombinaciji. Kokosovo i bademovo ulje su sposobni da udahnu novi život vašoj slaboj kosi.

Slaba kosa kod muškaraca

Glava pokrivena bujnom kosom kod muškaraca se povezuje sa snagom, plodnošću i mladošću. Kako stare, mnogim muškarcima progresivno slabi kosa . To se ogleda u vidu tanjenja kose, proređivanja na razdeljku i zaliscima i najzad u vidu ćelavosti koja je česta kod muškaraca.

slaba kosa kod muškaraca

Muškarci ćelavljenje često doživljavaju kao gubitak dela sopstvenog identiteta.

Možda će vam Nešina priča pomoći da se izborite sa ovim problemom. Saznajte kako se on izborio sa slabom kosom i sprečio ćelavost! Njegovo iskustvo nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-zaustaviti-opadanje-kose-ja-sam-otkrio-nacin/

Da biste odlučili koji je tretman pravi za vašu kosu morate se upoznati sa razlozima nastanka slabe kose. Tako ćete saznati i da li ima nade da vam se kosa ponovo vrati ili ne.

Postoje različite vrste gubitka kose kod muškaraca i različiti uzroci koji dovode do njenog slabljenja.

  • Genetika je i kod muškaraca prva na spisku. Naime, najčešći uzrok slabe kose na temenu je tzv. muška ćelavost odnosno androgena alopecija koja se nasleđuje iz generacije u generaciju. To su oni muškarci koji imaju slabu kosu na temenu a oko glave jaču kosu u vidu slova U. Uprkos poznatom verovanju da je izazivač ovog oblika slabosti kose stres, ona je nasledna.
  • Testosteron je hormon dobro poznat svim muškarcima. On je zaslužan za dublji muški glas, veće i izraženije mišiće i seksualni nagon između ostalog.Međutim, kada telo pretvori testosteron u mnogo manje koristan dihidrotestosteron (DHT), desi se da muškarac oćelavi. DHT napada i zatvara folikule dlake što rezultira slabom kosom , zaliscima ili ćelavošću.

Dakle, ovde nije toliko reč o samoj dlaci koja je slaba i tanka, koliko o opadanju kose. Pored neizostavnog šampona bez sulfata protiv opadanja kose koji treba da je deo redovne nege, nije loše dodati u asortiman i proizvode kao što je losion protiv opadanja kose.

Kosu štiti dobar životni stil

Pored genetike, činioci koji se tiču životnog stila i kvaliteta preparata za negu su isti kao za žene s tom razlikom što se muška kosa dosta češće šiša  i manje je izložena stilizovanju i farbanju što je spasava od jednog dela rizika da postane slaba.

Slaboj kosi su neophodne hranljive materije kako bi bila zdrava i jaka.

Nagli gubitak telesne težine, nizak nivo gvožđa, ili ishrana siromašna vitaminima i mineralima jednako su pogubni za kvalitet kako muške tako i ženske kose.

Na muškoj kosi se teže primeti da nešto nije u redu jer je kratka, lakše se oblikuje u željenu frizuru i stalno se krati . Zato muškarci nemaju posla sa procvetalim krajevima i zamršenom  kosom. S druge strane, muška kosa kada oslabi teže se se regeneriše u smislu ponovnog rasta novih vlasi na mestu proređene kose.

Za zdravu jaku kosu neophodna je dobra hrana za kosu bogata gvožđem, cinkom, biotinom i obiljem proteina.

Volite li pasulj i sočivo?  Vi možda ne ali vaša kosa ga obožava.

Proizvodi za slabu kosu

Ako je vaša kosa ovakva, znajte da dobrim izborom proizvoda za negu možete učiniti puno. Najmanje što možete učiniti jeste da kosu ne oslabljujete dodatno.

Ovo su najbolji preparati za slabu kosu:

  • Vlasilan šamponi – u pitanju su prirodne formule ( A i B) koje su jedna zaokružena celina za oporavak kose. Formula A sanira teme i vlasište, uklanja perut, dok formula B jača kosu i podstiče njen rast
  • Garnier Fructis hair food linija maski za kosu je nešto što mnogi hvale. Ima više maski, pa izaberite onu koja je u skladu sa problemom vaše kose
  • Vichy decros densi solutions – set proizvoda za slabu kosu. Postoji šampon, regenerator i serum za kosu. Uloga im je da ojačaju samu dlaku i povećaju njenu debljinu.

Frizure za slabu kosu

Kosa vam je slaba i opuštena. Dobaro izabrana frizura će pomoći da izgleda, jača, življa, sa više volumena i naravno zdravija.

Glavni zadatak vam je da ojačate i regenerišete slabu kosu. To ne može preko noći. U međuvremenu vam je potrebna frizura koja će sakriti vašu dobro čuvanu tajnu.

Kosa do ramena

Kraća frizura ispod ušiju ili do vrata čije ivice nisu oštre a pramenovi uz lice su malo duži, čini da slaba kosa izgleda punije.

Ovakav oblik frizure najbolje ide uz okruglo lice i najbolje se ponaša ukoliko vam je kosa prirodno prava. Po potrebi, u specijalnim prilikama,kada želite da dodate malo šama i glamura svojoj frizuri, možete blago uviti krajeve.

Pixi-kratka frizura za ovalno i srcoliko lice

Slaboj kosi zaista prija šišanje. To ne znači da ćete se nužno ošišati na kratko ukoliko ste odlučili da ojačate kosu. A možda je baš takva promena ono što vam treba. Nakon dobrog šišanja počnite bolje da brinete o svojoj kosi koja će sada rasti zdravija i jača.

Ove frizure su veoma zabavne. Šišaju se tako da je kosa na temenu nešto duža od ostale kose. Kod ovih frizura možete se poigravati načinom oblikovanja, bojama i pometati razdeljak.

Jedan dan može biti ravno isfenirana a drugi je pogužvajte sjajnim briljantinom ili zaližite u muškom fazonu.

Pitajte svog frizera, ima mnogo varijacija pixi frizure. Osobe koje imaju lep oblik lica prosto sijaju uz ovakvu frizuru.

Stepenasto šišanje

Sve vrste stepenastog šišanja su idealne kada želite i vizuelno i stvarno da oporavite kosu.

Pre svega, na ovaj način se odstrane površinski duži pramenovi koji su najoštećeniji. S druge strane stepenasto šišane frizure uvek daju vizuelni efekat većeg volumena koji je slaboj kosi itekako potreban. Stepenasto šišanje treba da biraju osobe čija je kosa blago talasasta ili kovrdžava.

Lokne i talasi

Različite lokne i talasi dodaju volumen i lepršavost frizuri. Kosa uz ovakve frizure izgleda bujnije i jače.

Pletenice i punđe za slabu kosu

Slabu kosu uvek držite labavo. Ukoliko želite punđu neka bude ležerna, nikada ne birajte onu čvrsto zategnutu strogu punđu. Pletenice neka budu meko kao nemarno, ispletene.

Svaki oblik zatezanja, vezivanja i sputavanja dodatno slabi već ionako slabu kosu. Zato zaboravite na čvrsti konjski rep, stroge punđe i čvrste pletenice.

Frizure koje ne zahtevaju mnogo stilizovanja

Ukoliko ste odlučili da pomognete slaboj kosi da ojača, gledajte da je što manje maltretirate. Ako vam je kosa retka, fiberi za kosu mogu biti brz način da ona izgleda bolje, ali na njih se nemojte oslanjati trajno.

Izaberite frizuru koja će dobro izgledati i ako se prirodno osuši. Za vas nisu frizure koje zahtevaju nanošenje mnogih preparata u vidu lakova gelova ili ispravljača. Vaša kosa treba što manje da se druži i sa fenom a prglu da zaobilazi u širokom luku. Zato vam je potrebna frizura koja se lako pavi uz minimum maltretiranja kose.

Kad frizura postane svakodnevna muka jer je kosa slaba, osetljiva i neposlušna, napravite potpuni zaokret, pobacajte svu hemiju i okrenute se nežnoj prirodnoj nezi. Rezultati nikada ne izostaju.

Read More