Kako da smršate, a da i dalje jedete šta hoćete

Kako da smršate, a da i dalje jedete šta hoćete 1Foto: Pixabay/ChrisHumphrey

Međutim, upravo je suprotno – ključ za razumevanje kako da smršate, jeste u tome da i dalje jedete šta hoćete na pravi način, tako što ćete u hrani uživati, a ne lišavati se nje. Tako možete naučiti da se „prepustite hrani” vikendima, da jedete šta hoćete, a da se ne ugojite.

Ovo ne samo da je moguće, već je i neophodno ukoliko želite da smršate, a da se kilogrami ne vraćaju.

Istina je da ne postoji „loša” hrana, pa ni „loše” kalorije – važno je samo da se primeni zdrav pristup, i možete da jedete šta hoćete. I kada idete na večere, zabave, godišnji odmor, a popijete poneko piće i pojedete desert, odnosno i dalje jedete šta hoćete, možete da smršate.

To funkcioniše ovako: ako za mesec dana unesete manje kalorija nego što potrošite u redovnim aktivnostima, bez obzira na to šta i kad jedete – smršaćete. Upravo je tako, pa čak iako i dalje jedete šta hoćete, uključujući hranu koju „stručnjaci za dijete” zabranjuju.

Ako slušate svakojake savete o tome kako da smršate, možda ćete biti skeptični prema tvrdnji da možete da smršate, a da i dalje jedete šta hoćete, ali iza nje stoji cela nauka.

Kako da smršate, a da i dalje jedete šta hoćete 2
Foto: Pixabay/StockSnap

Može se i naučno potvrditi: telo ne funkcioniše na osnovu 24-časovnog ciklusa.

Ženi visine oko 160cm koja želi da smrša, prosečno je na dnevnom nivou potrebno između 1.400 i 1.800 kalorija, u okviru kojih ona i dalje može da jede šta hoće.

Međutim, ako se drži ovog raspona, a tek ponekad ga prekorači, ugojiće se i stalno dodavati kilograme, što je veoma česta pojava.

Zato, umesto da mislite o kvoti od 1.800 kalorija dnevno, razmišljajte o 12.600 – nedeljno. Tako i dalje možete da jedete šta hoćete ako pravilno rasporedite ove kalorije.

Ako radnim danima ostanete na 1.200, za vikend biste morali da unesete preko 3.800 kalorija da biste se ugojili!

Kako da smršate, a da i dalje jedete šta hoćete 3
Foto: Pixabay/Goumbik

Parče torte ih ima oko 350, čaša vina oko 100, a normalna porcija lazanja oko 500. Dakle, sve možete da uklopite, a uz to i da smršate.

Sigurno su vam poznati ljudi koji već jedu šta hoće, a ostaju mršavi. Naravno, i vi to možete. Nema više kalorija iz dosadne hrane, već može da se uživa u krompiru, testenini, umaku, vinu i desertu, ali pod uslovom da su dovoljno dobre u odnosu na to koliko „koštaju“ u smislu kalorija.

Nema potrebe da jedete „dijetalnu” hranu i da se bavite fizičkom aktivnošću do iznemoglosti ako želite da smršate.

Mršavljenje za stalno je rezultat ovladavanja načinom života koji pruža mogućnost da i dalje jedete šta hoćete i uživate u omiljenoj hrani i zadovoljstvima.

Možete čak i da postanete jedna od onih osoba koje izluđuju druge time što jedu šta hoće, čak sve ono što znamo kao pogrešno, i „nemaju problem“.

Autor je psihoterapeut koji je izgubio preko 60 kilograma dok je razvijao svoje metode mršavljenja, kojih se pridržava više od 30 godina

Izvor: Theandersonmethod.com

Original Article