Kako dezinfikovati svoje radno mesto?

Kako dezinfikovati svoje radno mesto? 1Foto: Pixabay

Kancelarije pružaju stotine mikroskopski malih i ne tako malih utočišta za viruse i bakterije poput tastatura, prekidača za svetlo, dugmića na liftu ili ručke na zajedničkom frižideru, podseća CNN.

Novi korona virus prenosi se s čoveka na čoveka, pa dodirivanje zaraženih površina može biti jedan od načina prenosa.

Međutim, nemojte odmah pojuriti na bolovanje – stručnjaci iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti imaju savete kako primereno dezinfikovati radna mesta kako biste tokom pandemije ostali zdravi, a vaše radno mesto čisto.

Pre početka smene odobrenim dezinfekcijskim sredstvom očistite radni sto, tastaturu, miš, službeni telefon i druge površine koje vi i vaši kolege često dodirujete.

Dezinfekciju sprovedite na pravi način i prema uputstvu – kako bi delovalo dezinfekcijsko sredstvo mora ostati vlažno na površini koju tretirate između tri i pet minuta, pa to može zahtevati mnogo dezinfekcijskih maramica.

Budite spremni na česte odlaske do lavaboa kako biste prali ruke pre nego što jedete, nakon što jedete, nakon što dodirujete kvake ili tresete nos.

Ruke temeljno svaki put nasapunjajte i operite svaki deo šake i prstiju.

Ako nemate sapuna dezinfekciono sredstvo za ruke dobra je zamena. Ali, ne zaboravite i nakon toga da je temeljno pranje ruku sapunom najvažnije.

S obzirom na to da se novi koronavirus prenosi s čoveka na čoveka izbegavajte nepotrebne fizičke dodire i blizinu – odbijanje rukovanja više se ne smatra nepristojnim – sad je preporučeno.

Mahnite rukom, pozdravite palcem gore.

Redovno čistite sve površine svog pametnog telefona primerenim sredstvima.

Original Article