Kako izabrati sigurne igračke?

Bliže se Novogodišnji praznici i verovatno već razmišljate o kupovini igračaka kojima će te obradovati svoju decu i vama blisku. Na tržištu možete naći na hiljade igračaka, deca ih vole a i nezabobilazan su tokom odrastanja. S druge strane brojne su i povrede izazvane baš igračkama, zato treba obratiti pažnju prilikom njihove kupovine.

Igračke treba kupovati prema uzrastu deteta, ove oznake o uzrastu nisu vezane samo za zrelost deteta, njegovu inteligenciju već i sigurnost od povreda koje bi dete moglo da nanese sebi igrajući se njima.

Kako birati igračke za decu mladju od 3 godine?

Veličina: što je manje dete, igračka treba da je veća. Za decu mlađu od tri godine su odgovarajuće samo velike igračke, jer se njima ne može ugušiti kao malim igračkama i onim koje se mogu rastaviti na male delove. Odgovarajuće su dakle sledeće igračke: velike mekane (plišane) igračke, velike drvene kocke, velike lopte, kamioni, kantica i lopatica.

Izgled: sigurne igračke su bez oštrih ivica
Sigurne igračke imaju glatke i neoštećene površine, boje nisu ispucale, i ne gule se. Igračke moraju biti stabilne, da se prilikom upotrebe teško prevrnu, a ljuljačke moraju imati zaštitnu ogradu ili sigurnosni pojas.

Vrsta materijala: Materijal mora biti bezopasan po zdravlje i nezapaljiv, čist, nov, gladak, pogodan za pranje. Igračke ne smeju biti napravljene od stakla ili porcelana, a kod plišanih igračaka dlake moraju biti kratke da ne ispadaju.

Uzice: Igračka ne smije imati uzice duže od 22 cm, igračke koje vise na uzicama ili one pričvšćene na kolica, treba odstraniti iz dosega deteta onog trenutka kada dete počne hvatati stvari rukama ili se dizati.

Igračke za decu stariju od 3 godine:

Kupovina sigurne igračke za decu stariju od 3 godine je možda lakša, ali je još uvijek potreban nadzor odraslih kada se s tim igračkama igraju. Uz igračke moraju biti priložena odgovarajuća uputstva za pravilnu upotrebu koja odrasle upozoravaju i na potencijalne opasnosti, npr.:
– Dete mlađe od 8 godina moraju nadzirati roditelji i ne smeju ga pustiti da samo naduvava balone, jer se njima može ugušiti. Nadzor odraslih je obavezan i prilikom upotrebe igračaka za igru u vodi.
– Igračke kojima se puca ili ih se baca (strelice, koplja) moraju imati tupe i nikako metalne vrhove, a propeler helikoptera ili aviona mora imati zaštitni obruč. Dete s takvom igračkom ne sme ciljati drugome u glavu ili lice.
– Dete treba upozoriti da ne sme puštati zmaja u blizini električnih vodova ili u slučaju nevremena i to zbog opasnosti električnog udara.
– Maske, dečji šatori i kućice moraju imati dovoljno velike otvore za disanje i provetravanje. Maske se detetu ne smeju prilepiti na lice, jer mu mogu otežati disanje.
– Deca moraju kod korišćenja rolšula, bicikla i sl. da nose zaštitna sredstva za glavu, kolena, laktove.

Kod nas su popularne kineske igračke zbog pristupačnih cena ali se verovatno sećate i afere vezane za njih. Kina je postala središte svetske industrije igračaka. Prošle godine je izvezla u svet igračaka u vrednosti 7,5 milijardi dolara, ispostavilo se da veći broj nije siguran zbog velike količine olova koju je sadržala boja za igračke. Ove godine je predcednik kineske agencije za sigurnost proizvoda Li Changjiang, obećao da će problem sa korišćenjem opasne olovne boje biti rešen do novogodišnjih praznika.