Kako izaći na kraj sa lošim danima tokom dijete?

Ni jedna dijeta nemože da bude uspešna ako ne naučite da se borite sa apetitom i negativnim mislima. Postoje dani tokom držanja dijete kada ide sve prirodno i lako i dani kada sanjate o kolačina i nemate želju da se pomerite sa fotelje.

Zašto jedemo?
U izobilju u kome živimo, glad je samo jedan od mnogobrojnih razloga zbog kojih jedemo. Želju za uzimanjem hrane mnogo češće potstiču stres, dosada, pogled na hranu ili njen miris, socijalne prilike, usamljenost ili loše navike u ishrani.

Jedan od razloga zbog kojih kod nekih ljudi ni jedna dijeta nema rezultate, ili su samo trenutni, je što one nude samo program za gubljenje kilograma. Ako vam takve dijete ne pomognu da shvatite sve razloge zbog kojih unosite više hrane nego što vam je potrebno i kako da se izborite sa lošim navikama, dok gubite kilograme ne gubite i razloge zbog kojih jedete, oni ostaju i čekaju priliku da isplivaju na površinu i postaknu vas da posegnete za hranom.

Ovi potsticaji mogu postati toliko automatski da pomišljate da jednostavno nemožete da kontrolišete šta i koliko jedete. Za mnoge, pogotovo ome koji se bore sa viškom kilograma, jesti kada niste zaista gladni je najveći problem.

Žudnja za hranom može izgledati kao nešto nad čim ne možemo da imamo kontrolu, ali treba imati uvek na umu da to nije fizička zavisnost već naučeno ponašanje kao odgovor na određene potsticaje.

Način na koji razmišljamo utiče na naše ponašanje, ali na način kako će mo se ponašati utiče i svest o posledicama, npr. tokom loših dana možete poželeti da pojedete celu sladoled tortu za ručak, ali ne zaboravite da čak i tada još uvek imate vremena da razmislite hoćete li je pojesti ili ne.

Kada se pojavi takva neodoljiva želja možete da pokušate da zamislite kakvog će ukusa biti ta torta, razmislite kako će te se osećati ako je zaista pojedete a onda kako će te se osećati ako odolite želji i na kraju odlučite šta će vas stvarno od ove dve opcije učiniti zadovoljnijim.

Pravljenje ovakvog svesnog izbora, pomaže da prevaziđete žudnju za jelom i vraća vam osećaj da imate kontrolom nad onim što jedete.

Trikovi koji pomažu tokom držanja dijete

Razvite veštinu da razmišljte o tome kada i koliko jedete i šta vas potstiče da jedete i onda kada niste gladni i ubedite sebe da možete da promenite te loše navike.

Uvek dobro razmislite kakve su posledice kada posegnete za hranom i onda kada ne osećate istinsku glad.

Nikada ne zabranjujte sebi ni jednu vrstu hrane, jer će te je onda još više želeti.

Pokušajte da hranu koju volite da jedete i koja vam potstiče apetit nikada ne ostavljate na dohvat ruke.

Izbegavajte kupovinu hrane kada ste gladni i bez tačnog spiska namirnica.

Zapamtite da napad žudnje za hranom traje najviše 20 minuta i da je možete prevazići baveći se nekom aktivnošću koja vam može skrenuti pažnju. Npr. izađite u šetnju, pozovite prijatelja ili namažite nokte.

Ako ste upravo prošli kroz jedan od loših dana tokom dijete i prekršili program ishrane koju ona predviđa budite ljubazni prema sebi. Nemojte reći sebi Ja sam beznadežan slučaj, ne mogu čak ni da pratim jednostavan plan dijete , umesto toga mnogo je bolje reći Danas jedem više nego što bi trebalo ali sam već do sada puno napredovala, sutra ću sve popraviti.

Ako imate u planu neki izlazak, kao što je neka proslava ili ručak u restoranu, možete da smanjite štetu ako: unapred isplanirate šta će te jesti. Pomaže ako pojedete neki lagani obrok pre izlaska. Redefinišite sebe, ne morate da pojedete sve što se stavi ispred vas, pomoći će vam svest o tome da ste se promenili jer možete i bez svih tih đakonija zato što ste odlučili da izgubite suvišne kilograme.

Ukoliko ne odolite ćokoladicama, biskvitima, slatkišima ne dozvolite da vas savlada osećaj krivice. Pomisao koja vas natera da jedete još više ili čak odustanete od plana ishrane koji ste sebi zacrtali je Sve sam upropastila, nikada neću uspeti jer ne mogu da se kontrolišem . Oprostite sebi, mnogo je bolje da pomislite kako je to samo iskustvo koje će vam pomoći da se sledeći put izborite sa takvom situacijom i vratite se dijeti.

Nemojte nikako ukinuti sebi sledeći obrok kako bi ste ispravili svoj prekršaj, jer će te time samo izgladneti sebe i stvoriti sebi pogodnu situaciju za sledeći.

Hrabrite sebe i držite se pozitivnih misli i razgovora sami sa sobom.