KAKO IZBJEĆI TOPLINSKI UDAR? Ovi naizgled jednostavni savjeti mogli bi vam spasiti život!

Ilustracija/Pixabay

STIŽU LJETNE ŽEGE

+
AAA

KAKO IZBJEĆI TOPLINSKI UDAR? Ovi naizgled jednostavni savjeti mogli bi vam spasiti život!

Autor: Zlatko Govedić

Ljetna sezona još nije ni počela, a Hrvatsku je zapljusnuo val jakih vrućina. Liječnici stoga upozoravaju kronične bolesnike, ali i zdrave osobe, da rashlađuju prostorije u kojima borave, ne izlaze iz kuće u najtoplijem dijelu dana, da piju dovoljno tekućine i jedu laganu hranu. Sportaši pak treba da treniraju uvečer ili u ranim jutarnjim satima.

Veoma je važno uzimati dosta tekućine u ustaljenom ritmu – na svakih sat vremena po čaša vode. “Za organizam je već kasno ako osjetimo žeđ”, govore stručnjaci.

Također, kada se intenzivno znojimo višak tekućine treba odmah obrisati s kože pamučnim ručnikom jer tako omogućavamo da toplina isparava. Ako je naše tijelo stalno prekriveno tankim slojem (filmom) znoja, to je put do toplinskog udara.

Ako prostor u kojem boravite, rashlađujete klima-uređajima razlika između izvanjske i unutarnje temperature ne treba da bude veća od osam celzija. Naime, nagle temperaturne oscilacije mogu nepovoljno utjecati na zdravlje, naročito kod kroničnih tegoba.

Općenito, treba učiniti sve da ne dođe do toplinskog udara, a ako se dogodi i ako je osoba na ulici treba je staviti u ležeći položaj, skloniti sa sunca i početi s rashlađivanjem.

Toplinski udar donosi ozbiljne cerebralne i kardiovaskularne probleme te odmah treba pozvati hitnu pomoć. Dekoncentracija već može biti pokazatelj da termoregulacija nije dobra.

Autor:Zlatko Govedić

ZADNJE VIJESTI


STIŽU LJETNE ŽEGE

KAKO IZBJEĆI TOPLINSKI UDAR? Ovi naizgled jednostavni savjeti mogli bi vam spasiti život!


POMOZITE SI SAMI

MUČE VAS PROBAVNE TEGOBE? Rješenje već imate u kuhinji! Ovim narodnim pripravkom možete poboljšati metabolizam


odličan odabir

POTPUNO PRIRODNO, A SUZBIJA ŠTETOČINE! Čisto Neem ulje najbolji je insekticid, a odličan je odabir za ekološku i sigurnu zaštitu vašeg bilja


ZA OTPORNOST DO STAROSTI

KAO ŠVICARSKI NOŽ IZ PRIRODE! Ova biljka brazilskih domorodaca ima višestruke koristi, od tlaka, koncentracije do mršavljenja

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article

(Visited 7 times, 1 visits today)