Kako izgleda tretman podmlađivanja krvnom plazmom?

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Šta je Platelet Rich Plasma (PRP) tretman?

PRP je biološki tretman sopstvenom krvnom plazmom, obogaćenom trombocitima, koja u sebi sadrži faktore rasta i proteine koji pomažu regeneraciju tkiva i stimulaciju stvaranja kolagena. Koristi se za poboljšanje izgleda i kvaliteta kose, u lečenju nekih vrsta alopecije (gubitak kose), za smanjivanje znakova starenja kože na šakama, uspešan je kod svih formi akni i ožiljaka, a može poboljšati izgled starih ožiljaka i strija, piše portal Stetoskop.info.

Kako PRP deluje?

Foto: Pixabay/Kropekk_pl

Trombociti ili krvne pločice su ćelije krvi bogate faktorima koji učestvuju u procesima zarastanja u organizmu. Putem krvi, trombociti kruže organizmom, a da bi ostvarili svoju ulogu, prethodno moraju da budu aktivirani.

Pacijentu se u ordinaciji izvadi venska krv koja se centrifugira. Na ovaj način se dobija krvna plazma obogaćena trombocitima, koja se tako pripremljena ubrizgava u željenu regiju.

Da li je tretman bezbedan?

Obzirom da se koristi sopstvena krv pacijenta, tretman je potpuno bezbedan, netoksičan i bez alergijskih reakcija.

Iako je sama procedura jednostavna, treba je primeniti u specijalističkoj ordinaciji ili poliklinici, od strane specijalista plastične, rekonstruktivne ili estetske hirurgije. PRP tretman se već deset godina koristi u ortopediji, neurohirurgiji, neurologiji, sportskoj medicini, lečenju hroničnih rana ali i u estetskoj hirurgiji.

PRP i drugi tretmani kože

Najčešće, PRP je jedan od prvih tretmana kojim pacijenti započinju svoj antiaging tretman. Tretman može biti rađen u serijama, ali i pojedinačno, ako je potrebno za kratko vreme postići brz povratak svežine i blistavosti.

Po potrebi, PRP može biti obogaćen hijaluronskom kiselinom, čime se dobija sveobuhvatni tretman za osvežavajući i zategnutiji izgled, a ovaj tretman se može kombinovati i primenjivati kod osoba koje već primenjuju hijeluronske filere, Botox, mezoterapiju.

PRP deluje na ožiljke i strije

Kod lečenja opadanja kose (alopecija), akni i ožiljaka, pacijentkinjama se posebno preporučuje rađenje serije PRP tretmana.

Primenom ove, potpuno prirodne terapije, stimuliše se obnova kolagena i elastina i tako dobija sveža i zategnuta koža. Kod lečenja opadanja kose (alopecija) i akni i ožiljaka, pacijentkinjama se posebno preporučuje rađenje serije PRP tretmana.

Original Article