Kako konzumiranje meda pre spavanja utiče na organizam?

pixabay.com

Prema mišljenju stručnjaka, med je najbolje konzumirati pre spavanja.

Mnogi imaju naviku da koriste med kao prevenciju u borbi protiv gripa i prehlade.

Vitamini, mineralni i aminokiseline u medu mogu da pomognu u jačanju imuniteta i smanjenju rizika od nastanka lakših bolesti. Zato nije iznenađujuće što med može biti posebno koristan zimi, ali samo ako ga pravilno konzumirate.

Dublji i mirniji san

Med sadrži triptofan. Ova hranjiva materija jedna je od nužnih za naše telo. Triptofan je deo strukture dva hormona – melatonina, koji podržava normalan san i serotonina, koji uspostavlja ravnotežu u stepenu anksioznosti.

Za one koji se često bude noću, uzimanje kašike meda pre spavanja predstavlja dobru opciju za održavanje tela opuštenim tokom cele noći.

Pomaže u smanjenju krvnog pritiska

Neke studije su pokazale da med može da pomogne i u snižavanju krvnog pritiska.

Jača imunitet

Ovo je jedno od najpoznatijih svojstava meda i glavni razlog zašto se konzumira zimi tokom sezone prehlade i gripa.

Pomaže telu kod sagorevanja masti

Ako želite da smršate, ali ne na bilo koji, već na siguran način, ubrzanje metabolizma će vam pomoći.

Brži metabolizam dovodi do toga da telo koristi više energije i samim tim troši više masti. Med ima sposobnost ubrzavanja metabolizma. Ako ga konzumirate pre spavanja, vaše telo će provesti cielu noć trošeći deo viška masnoće koje ima, čime će vam pomoći da izgubite težinu.

Pomaže u borbi protiv kašlja

Kašalj može stvoriti problem pri uspavljivanju, posebno kod dece. Med ima antiinflamatorne materije koje smanjuju iritaciju grla i pomažu u smanjenju kašlja. Jedan od načina da iskoristite ove materije je da razblažite kašiku meda u čaši tople vode i popijete je pre spavanja.

Usporava starenje

Jedan od najboljih načina da usporite prirodno starenje ćelija svog tela je da jedete hranu bogatu antioksidansima. Na primer, da biste smanjili znake starenja kože, možete napraviti masku za lice s medom, nanesete je na lice i posle 20 minuta isperete toplom vodom.

Pomaže kod depresije

Med sadrži polifenol, materiju koja ograničava i reguliše određene reakcije koje se javljaju u mozgu. Držanje ovih reakcija pod kontrolom može smanjiti rizik od nastanka depresije.

Read More