Kako najbolje PREBOLETI RASKID: Osam saveta koji pomažu da se emotivno IZLEČITE

Ljubav i seks

Mnogi ne znaju kako preboleti raskid, te obično dugo bivaju u depresivnoj fazi.

Izvor: Stil/Milka Đukić  |  

Foto: Poznyakov/Shuttrstock

Foto: Poznyakov/Shuttrstock

.

Nakon bolnog raskida, teško je i pomisliti da ćete pronaći novog partnera, a prekid veze često zna da poljulja i naše planove o budućnosti. Kada smo predani u vezi, imamo određena očekivanja jedni od drugih. U planu je zajednički život ili putovanje, ali kada veza iznenada završi, sve obaveze i obećanja su narušena. Naša budućnost odjednom postaje neizvesna. Prisiljeni smo da se odreknemo nečega u šta smo nekada tako snažno verovali.

Ali, prekid veze nije kraj života i bez obzira ko je inicirao raskid, znači da nešto nije funkcionisalo. Ako neprestano razmišljamo „šta ako“, nećemo nikada krenuti napred, ostaćemo u prošlosti i propustiti ono što nas čeka u budućnosti. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da se pokrenete nakon teškog raskida.

1. Prihvatite da je kraj veze

Prestanite se preispitivati nakon raskida. Čak i ako vi niste okončali vezu, nemojte razbijati glavu s pitanjima poput onog – šta ste pogrešno uradili. Veze se završavaju iz pravih razloga. Možda neko od vas nije bio srećan ili nije dobio šta je želeo. Pomirite se s tim da je kraj kako biste mogli da kreneti napred.

2. Dajte sebi vremena da malo po malo prebolite raskid

Više niste u vezi, ali ne morate to odmah preboleti. Ako se previše forsirate da prebolite bivšeg partnera, možete naneti više štete nego koristi. Za svaku ranu treba vremena da zaceli pa tako i za vezu.

3. Umesto da ste besni, budite zahvalni

Bez obzira na to šta se dogodilo pa se vaša veza završila, nemojte biti kivni i zamerati drugoj strani. Svi greše, a ako su emocije jake, neko može biti povređen. Nemojte mrzeti bivšeg partnera i okolo pričati da je loša osoba. Rešite se negativnih emocija i budite zahvalni na lekcijama koje ste naučili iz tog odnosa.

4. Shvatite kakva osoba želite da budete

Ponekad ljudi izgube sebe u vezi, pa osoba postane „mi“ umesto „ja“. Prekid veze znači da opet imate vremena za sebe. Razmazite se, provedite sat vremena u penušavoj kupki, gledajte maraton svoje omiljene TV emisije, kuvajte omiljeni obrok koji je vaš bivši mrzeo. Ovo je savršeno vreme da analizirate ko ste bili prije, ko ste bili s bivšim i ko želite biti u budućnosti.

5. Pronađite podršku i više se zabavljajte s prijateljima

Baš kao što u vezi gubite kontakt sa sobom, lako je izgubiti kontakt s prijateljima. Biti deo para znači da provodite puno vremena jedni s drugima, a možda ćete stoga provoditi manje vremena s prijateljima. Biti samac znači da možete kvalitetno provesti vreme s prijateljima. Ne trošite to vreme na priče o raskidu, bivšem nego se zabavljajte s društvom.

6. Posvetite se svojim hobijima i strastima

Budući da ste toliko vremena provodili s bivšim, moguće je da ste zapustili svoje hobije. Umesto čitanja omiljene knjige, mazili ste se s partnerom. Iskoristite ovo vreme da ponovno otkrijete svoje hobije.

7. Vežbajte kako biste oslobodili um od negativnosti

Ništa poput vežbanja ne može osloboditi um problema i briga. Idite na trčanje nakon što se vratite s posla, učlanite se u teretanu. Ne samo da ćete telo dovesti u formu nego možda upoznate i neku novu osobu.

8. Prepoznajte vlastitu vrednost: uvek ste neverovatni i zaslužujete pravu ljubav

Ovo je najvažniji savet od svih. Svi imaju priče o propalim vezama i svi pređu preko toga. Setite se samo da ste neverojatna, zanimljiva osoba. Jedna veza možda nije uspela, ali postoji puno drugih osoba koje jedva čekaju da vas upoznaju, piše Lifehack.

Read More