Kako nas šminkanje čini zdravijim i srećnijim?

(foto: Fay’s book)

Za mnoge je opsednutost šminkom i negom kože veoma površno, ali nas šminkanje zapravo čini zdravijim i srećnijim!

Neki od korisnika sajta Reddit podelili su svoje priče o značaju koji za njih ima šminka i kozmetika koju koriste, kako im ona daje samopouzdanje, pozitivnost i pomaže im da se izbore sa depresijom, anksioznošću i drugim mračnim stanjima.

Terapeut za poremećaje u ishrani i ekpert za izgled tela Temima Zuker rekla je da mnogi njeni klijenti pronalaze smisao u šminki jer im mešanje boja i igranje sa nijansama daje osećaj kreativnosti i sreće.

“Kombinovanjem različitih boja i eksperimentisanjem vežbate vaše umetničke sklonosti koje su nekada neophodne kako bi vam dale hrabrost da se izborite sa poteškoćama u mentalnom zdravlju”, rekla je ona.

Ovo su 6 načina kojima špinka doprinosi vašem mentalnom zdravlju:

1. Povratak kontrole

“Odrasla sam pod kontrolom roditelja koja se odnosila i na izgled. Majka mi je birala odeću. Sada kada sama zarađujem ja sebi uvek priuštim luksuznu kozmetiku jer mi nega kože daje osećaj kontrole koju nisam imala kao dete. Negovanjem kože ja sam dobra prema sebi”, napisala je Gotohela. 

2. Častite sebe

“Briga o mojoj koži i rutina koju imam u vezi toga daje mi samopouzdanje, a boja na licu daje mi osećaj ostvarenosti. Imam depresiju i anksioznost, kao i napade panike i veoma je lepo kada sam ovako dobra prema sebi”, otkrila je AmyPond808.

3. Savladavanje izazova

“Imala sam ozbiljnu depresiju i hroničan bol, pa mi je većinu vremena bilo teško da se nateram da lepo izgledam. Šminka mi je mnogo pomogla možda nikada neću biti sposobna da savladam drhtave ruke koje ne mogu da nanesu ajlajner savršeno, ali mi komplimenti koji dobijam jako prijaju i znače”, bila je iskrena Tikappu-kitsune.

4. Prihvatanje sopstvene kože

“Dugo mi je trebalo da se pomirim sa mojom ženstvenošću. Išla sam u školu u kojoj su nas vaspitavali da je ženstvenost loša i ja sam u potpunosti odbacivala sve što je i približno tome. Morala sam da se potrudim da naučim da budem žena i šminka mi je u tome pomogla”, napisala je Pomme_dor.

5. Napravite pauzu

“Tih 15 minuta ujutru su samo moja i samo za mene pre nego mi započne dan. Ja sebe lepo počastim i budem kreativna s bojama. Ja odlučujem kako ću tog dana izgledati”, objasnila je Klar971.

6. Izađite iz svoje glave

“Šminka mi je definitivno pomogla da se izborim sa depresijom i anksioznošću. Moj mozak je uvek bio preokupiran brigom i negativnim mislima, a stavljanje šminke je zabavno I dozvoljava mi da pobegnem od toga”, iskusila je Gudegudegg.

Izvor: thisinsider