Kako odabrati naočare za sunce

Više nema dileme da li naočare za sunce treba da budu modni detalj ili zaštita jednog od najosetljivijih organa – očiju. Sve veća opasnost od štetnog sunčevog zračenja, ali i potreba da se prate modni trendovi, od sunčanih naočara zahtevaju da ispunjavaju mnoge kriterijume. Optičar Dejan Stanković vam savetuje kojim pravilima bi trebalo da se rukovodite kako biste napravili nepogrešiv izbor naočara za sunce.

1 l UV zaštita

Da bi štitile oči od štetnog sunčevog zračenja, moraju da obezbeđuju 99-procentnu zaštitu od UV zraka i drugih spoljnih uticaja. Prilikom gledanja kroz loša stakla, slika deluje krivo, što napreže oko i ostavlja loše posledice po vid, a za najveći broj oštećenja oka utvrđeno je da su nastala zbog neodgovarajuće zaštite od prodornih sunčevih zraka. Kada kupujete naočare, prvo pogledajte da li na etiketi piše da imaju UV zaštitu.

2 l Stepen zatamnjenja

Stepen zatamnjenja stakla je veoma bitan jer ne odgovara svima ista tamnoća. Svetlije oči, naročito plave, osetljive su, pa bi ljudi sa takvim očima trebalo da se odluče za zatamnjena stakla. Tamnija stakla su dobra kod jakog bleštanja, ali smanjuju stepen opažanja. Zato ih treba izbegavati kod vožnje, pogotovo u tunelima ili u delovima gde se smenjuju sunčani i predeli u senci. Rukovodite se pravilom da stakla budu dovoljno tamna da štite od bleštanja, ali i da daju dovoljno svetla da možete, recimo, razaznati boju na semaforu.

3 l Boja stakla

Boja stakla važna je ne samo iz estetskih razloga, već i zbog različite namene naočara, kao i stepena osetljivosti na sunčevu svetlost. Tako zelena odmara oči i dobra je protiv astigmatizma. Za smeđa stakla bi trebalo da se odluče svi koji se bave sportom i neophodna im je dobra percepcija udaljenosti. Smeđa je dobra i za kratkovide, jer izoštrava percepciju udaljenosti. Siva ili sivozelena stakla pospešuju percepciju boja i najprijatnija su za svakodnevno nošenje.

4 l Materijal

Stakla na naočarima mogu biti od stakla, plastike ili polikarbonata. Od vašeg životnog stila zavisi i odluka kakva stakla ćete izabrati. Sportistima se preporučuju stakla od polikarbonata, što je u stvari tvrda plastika otporna na udarce i lomljenje.

5 l Vrsta stakla

Još jedan detalj kod stakala je bitan – da li su metalik, polarizirajuća fotosenzibilna ili reflektirajuća. Metalik stakla redukuju svetlost, ali ne pružaju potpunu zaštitu, dok polarizirajuća blokiraju i pružaju najbolju zaštitu od UV zraka. Reflektirajuća stakla odbijaju refleksiju sa snega i vode i dobra su ako se bavite zimskim i vodenim sportovima. Fotosenzibilna stakla su osetljiva na sunce i prilagođavaju se prema intenzitetu svetla tako što postaju tamnija kada je svetlo jače i obrnuto.

6 l Oblik okvira

Oblik naočara trebalo bi prilagoditi obliku lica, bez obzira na trenutne trendove. Pri odabiru oblika okvira zlatno pravilo je da birate onaj suprotan obliku lica. Okruglom obliku lica nikako ne stoje naočari okruglog rama, dok onima sa uskim licem upravo okrugli ram najbolje pristaje. Ovalnom licu odgovaraju svi oblici okvira.

7 l Težina

Posebno obratite pažnju na težinu. Može da se desi da vam izuzetno teške naočare, zbog prevelikih dimenzija, teških stakala ili nekih metalnih detalja, posle kratkog nošenja postanu opterećenje. To ćete znati ako osetite bol iza ušiju.

8 l Veličina

Naočare mogu da žuljaju zbog neodgovarajuće veličine ili da vam budu prevelike. Zato obratite pažnju prilikom kupovine da vam naočari za sunce dobro „leže, da vas ne stežu i usecaju se u predelu slepočnica, nosa, ušiju i da ne pritiskaju obraze. Sve ovo su znaci da su vam male. Pazite da ne napravite grešku i kupite prevelike, jer će vam spadati, a i estetski će loše izgledati.

9 l Nikako sa ulice

Nikako ne kupujte naočare kod uličnih prodavaca, jer one nemaju apsolutno nikakvu UV zaštitu i izrađene su od nekvalitetne plastike, zbog čega im je vek trajanja kratak. Kupovinom ovih naočara svom vidu nanećete samo štetu, a posledice mogu biti vrlo opasne.

10 l Održavanje

Da bi vam duže trajale, naočare moraju da se održavaju pravilno. Da se ne bi oštetile kada ih ne nosite, čuvajte ih u futroli koji ste dobili uz njih. čistite ih odgovarajućom krpicom koju možete kupiti u svakoj optičarskoj radnji, a povremeno ih operite ph neutralnim sapunom. Nemojte pokušavati da skinete nečistoću sa stakala grubim potezima i neodgovarajućom tkaninom, jer ćete tako oštetiti zaštitni sloj.