Kako pobediti Covid-19?

Shutterstock

Pandemija Covid-19 traje već više od pola godine i već je većina stanovništva planete promenila svoje ponašanje u cilju povećanja zaštite zdravlja. No, sudeći po informacijama koje stižu iz SAD svako od nas može da napravi još jednu, manju promenu.

Dr Geri Voren, glavni istraživač iz instituta SAIC kaže da povećanim unosom joda možemo da se zaštitimo i to mora biti osnovna aktivnost. Dovoljno je da se podigne dnevni unos joda na 30mcg/kg što je sigurna gornja granica koju je odredila Svetska zdravstvena organizacija – WHO.

Više puta objavljene naučne analize potvrđuju tvrdnju dr Vorena da u borbi protiv koronavirusa, unos joda mora dostići sigurnu gornju granicu kako bi naš organizam vršio tri važne telesne funkcije u borbi protiv kovida:

  1. Deaktivacija covida u nosu prisustvom dovoljne koncentracije joda u nosnoj sluzi
  2. Deaktiviranje kovida na koži pre nego što uđe u telo jodom iz znoja
  3. Učešće u apoptozi (smrt ćelije) ćelija zaraženih covidom, kako bi se zaustavilo repliciranje virusa.

Ukoliko se ovo primeni, većina neće imati negativne neželjene efekte usled zaraze koronavirusom. Na ovaj način značajno se smanjuje mogućnost prenosa Covid-19, a samim tim i smrtnosti.

Svakodnevnim unosom od 1,5 do 2,4 miligrama joda (zavisno od telesne težine) ojačavamo naš imuni sistem u borbi protiv Covid-19. Najbolji izvori joda su alge, morska riba i jodirana so.

Original Article