Kako pobediti rasejanost

• Vitalnost uma u velikoj meri zavisi od naših navika, pri čemu ključnu ulogu imaju ishrana, fizička i intelektualna aktivnost.
Ponovo ste zaboravili ključeve od automobila u kancelariji i morate da se vraćate po njih, a baš vam se žuri. Ili, mobilni telefon vam je ostao kod kuće, a očekujete važan poziv… Ne paničite – istraživanja su pokazala da više od 70 odsto ljudi pati od sličnih problema.
Najčešće su u pitanju samo privremeni ili kratkotrajni poremećaji, koji nemaju nikakve veze sa senilnošću ili neki drugim psihičkim poremećajem.
Reč je o rasejanosti, premorenosti ili, pak, nepažnji. Jer, vitalnost uma u velikoj meri zavisi od načina života, pri čemu ključnu ulogu imaju ishrana, fizička i intelektualna aktivnost.
Za dobru memoriju neophodna je uravnotežena ishrana, koja će mozgu da obezbedi sve materije potrebne za pravilno odvijanje svih biohemijskih procesa – ugljeni hidrati, belančevine, masti, vitamini, minerali i enzimi.
Mozgu prija i fizička aktivnost – pešačenje, vožnja bicikla, bavljenje bilo kojim sportom, jer se na taj način povećava priliv krvi u mozak, tako da na raspolaganju ima dovoljno kiseonika.
Za borbu protiv mentalne lenjosti, doktori preporučuju čitanje, učenje, računanje. Pomaže i igranje šaha, karata, svih društvenih igara, rešavanje ukrštenih reči.
Osim, toga za zdravije pamćenje neophodno je obezbediti dobar san, u proseku osam sati dnevno, bez koga nema bistre memorije.
I priroda priskače u pomoć u borbi za bistri um, jer su neke biljke pravi melem za poboljšanje pamćenja.
Ginko biloba podstiče koncentraciju, a optimalna doza je četiri kapsule od 15 miligrama dnevno. Ovaj eliksir ne smeju da koriste osobe koje koriste antikoagulanse, jer može doći do neželjenih efekata.
Ženšen, takođe, deluje stimulativno na nervni sistem i daje energiju, ali se ne preporučuje osobama koje pate od povišenog krvnog pritiska.