Kako poboljšati cirkulaciju nogu i ruku prirodnim putem

  Kada protok krvi nije dovoljno intenzivan, javljaju se brojni zdravstveni problemi. Ipak, rešenje kako poboljšati cirkulaciju u nogama i rukama svakako postoji. Na prvom mestu to su vežbanje i zdrav način ishrane.

  Cirkulacija krvi odgovorna je za dopremanje kiseonika i hranjivih materija u tkiva. Kada njen protok nije dovoljno intenzivan, mogu se pojaviti simptomi slabe ishranjenosti. Obično se javlja u ekstremitetima, a najčešće je uzrokovana pasivnim stilom života, ali i nekim oboljenjima krvnih sudova. Neretko se manifestuje usled gojaznosti ili dijabetesa.

  Simptomi koji ukazuju na slabu cirkulaciju krvi jesu ukočenost, žiganje ili peckanje, bol u udovima i grčevi u mišićima. Ukoliko se ovo stanje ne tretira blagovremeno, može izazvati moždani ili srčani udar.

  U nastavku pročitajte nekoliko načina kako poboljšati cirkulaciju nogu, ruku i vrata pomoću prirodnih lekova i vežbi.

  Koji su simptomi loše cirkulacije u nogama

  Hladna stopala i neprijatan osećaj težine najčešći su simptomi slabe cirkulacije. Ukoliko sve prati glavobolja sa vrtoglavicom, tinitus i odsustvo pažnje, gotovo je sigurno posredi ovaj problem. Nešto ređe se javlja modra koža i ona je praćena grčevima i trncima pri hodu. Nakon kraćeg odmora trnjenje i bolovi isčezavaju, ali čim se ponovo aktiviramo oni se vraćaju.

  Srećom postoji više načina kako poboljšati cirkulaciju krvi na potpuno prirodan način. Prevencija je ključna i treba se bazirati na zdravoj ishrani i redovnom vežbanju. Ukoliko se pomenute tegobe zapuste mogu uzrokovati i puno ozbiljnije komplikacije poput moždanog i srčanog udara.

  Zbog svega navedenog izuzetno je važno postići normalno funcionisanje krvotoka. Našem organizmu su neopodni kiseonik, minerali i vitamini za koje je dobra cirkulacija ključna.  Ponekad je loš protok krvi otežan i usled visokih vrednosti holesterola, tada arterije i vene gube svoju elastičnost. Glavni razlog za povišen LDL je nezdrava ishrana i manjak fizičkih aktivnosti.

  Jedan od metoda kako poboljšati cirkulaciju nogu jeste da vaše nezdrave navike odmah promenite. Smanjite unos soli i izbegavajte stresne situacije.

  Kako poboljšati cirkulaciju nogu vežbanjem

  Redovno vežbanje pojačaće cirkulaciju krvi. Izaberite fizičku aktivnost u kojoj ćete uživati, a koja će istovremeno podsticati srce da pumpa što više krvi. To može biti hodanje, vožnja bicikla, trčanje, ili plivanje.

  Jedan od načina kako poboljšati cirkulaciju u nogama jeste vežba prsti-pete. Naročito se preporučuje kod trnjenja peckanja ili bolova u stopalima. Evo kako se izvodi:

  Sedite sa savijenim kolenima (90 stepeni) i podižite prste u vis, a pete nek vam ostanu na podu. Posle toga vratite ih nazad. Vežbu naizmenično ponavljajte najpre sa jednom, pa zatim i drugom nogom.  Kasnije izvodite vežbu sa obe noge istovremeno. Završite sa vežbanje tako što ćete se ljuljati sa peta ka prstima.

  Pomoću vežbe prsti – pete upumpaćete krv u stopala i noge, te nećete imati pomenutih problema sa cirkulacijom krvi.

  Obavezno se istežite

  Dugotrajno sedenje može usporiti cirkulaciju u ekstremitetima. Nakon svakog sata koji provedete u sedećem položaju – 15 minuta posvetite kretanju i lakoj vežbi. Pa kako poboljšati cirkulaciju istezanjem? Veoma je jednostavno hodajte, radite  čučnjeve, raširenim rukama opisujte velike krugove.

  Podignite noge za vreme sedenja i ležanja

  Kad sedite, koristite stočić za noge, a kada ležite, stavite ispod njih nekoliko jastuka. To će pospešiti cirkulaciju i omogućiće najbolje opuštanje vašim stopalima.

  kako poboljšati cirkulaciju masažom

  Nezaobilazna masaža stopala

  Masaža poboljšava svaku tegobu, stimulišući proticanje krvi u području koje se masira. Delovi tela mogu postati napeti i upaljeni usled loše prokrvljenosti. Masirajući te mišiće, možete se osloboditi toksina i pospešiti cirkulaciju krvi.

  Osetite blagodeti hidroterapije

  Topla voda opušta mišiće, istovremeno pojačavajući protok krvi. Hidroterapija je stoga odlična metoda kako poboljšati cirkulaciju u telu. Radi dodatnog stimulisanja koristite pilinge za telo. Udisanje  pare iz tople kupke otvara disajne puteve i povećava dotok kiseonika do pluća. Sve to se direktno odražava na bolje zasićavanje krvi kiseonikom.

  Hrana za bolju cirkulaciju krvi

  Zdravo i dobro izbalansirana ishrana doprinosi elastičnosti i prohodnosti arterija. Ona nam povećava protok krvi u telu. Konzumirajte što više povrća, voća,žitarica i  zdravih masti, a  izbegavajte prerađene namirnice, hranu punu šećera, soli i transmasti. U nastavku saznajte kako poboljšati cirkulaciju ishranom.

  Pasulj obiluje proteinima

  Osim što su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma i izgradnju mišića, proteini predstavljaju izvor toplotne energije za naše telo.  Najbolji biljni izvori kriju se u pasulju, ali i u sočivu, tofu siru, sejtanu, zdravim orašastim plodovima.

  Jedite korenasto povrće

  Šargarepa, celer, peršun, paštrnak, keleraba, rotkva, lukovi -doslovce greje krv. Zahvaljujući kombinaciji aktivnih sastojaka znatno poboljšavaju cirkulaciju u nogama i rukama. Efekat se pojačava kad se od ovog povrća pripreme supe i čorbe i konzumiraju tople.

  Ovas povećava toleranciju na hladnoću

  Lipidi iz ove žitarice lako se pretvaraju u energiju, što se očituje povećanom tolerancijom na hladnoću. Osim što zagreva organizam, ovas snižava nivo holesterola  i triglicerida u krvi. Uz to on poboljšava varenje i rešava problem s opstipacijom, a koristan je i za dijabetičare.

  Moćni ljutkasti ren

  Spada u grupu korenastog povrća i definitivno nam nudi rešenje kako poboljšati cirkulaciju u celom telu. Efikasan je u slučaju usporenog metabolizma, ali je koristan i  u terapiji respiratornih infekcija. One su i te kako česte u zimskim mesecima, stoga svakodnevno konzumirajte ljutksti ren.

  Heljda zagreva telo

  Ova žitarica predstavlja tradicionalni doručak u Rusiji jer je dokazano snažno sredstvo za zagrevanje organizma. Bogata je proteinima, a siromašna kalorijama i  mastima, što je čini idealnom energetskom namirnicom.

  Najbolje rešenje za hladne noge i ruke

  Svedoci smo naglih temperaturnih promena, što izaziva pravi šok za naš organizam. Kako bi se telo adaptiralo na novonastalu temperaturu, neophodno je da prođe minimum nekoliko nedelja. U međuvremenu, mišići i ligamenti pate zbog sporije cirkulacije krvi i slabije ishranjenosti tkiva. Sve to se očituje bolovima, grčevima i ukočenošću.  Zato je od velikog značaja hrana za bolju cirkulaciju, kao i njeno pravilno doziranje.

  Uz sve navedeno morate znati kako poboljšati cirkulaciju u eksteremitetima, pridržavajte se narednih saveta i uspećete u tome.

  Pijte što više vode tokom dana

  Dobra hidratacija organizma omogućava pravilan rad unutrašnih organa. Čak samo ispijanje vode podiže nivo kiseonika u krvi, a to poboljšava cirkulaciju krvi.

  Izbegavajte duvanski dim

  Pušenje je uzročnik dugog spiska zdravstvenih problema, između ostalog – i otežane cirkulacije. Ako pušite, pravi je trenutak da već danas prestanete.

  Pokušajte s ginko bilobom

  Ginko biloba za cirkulaciju je proveren prirodni lek. Čudesno deluje na krvotok, a pritom pomaže i u jačanju memorije. Dostupna je u obliku tableta i kapsula, ali i kao tečni ekstrakt ili čaj.

  Tretman hladno-toplo

  Neizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom stimuliše protok krvi i garantovano leči hladne noge. Nije baš prijatno, ali „radi“ stoprocentno.

  Sad kada ste saznali šta je dobro za cirkulaciju, preporučujemo vam i  jedan naš raniji tekst. Obavezno pročitajte kako sprečiti grčeve u nogama i mišićima na potpuno prirodan način.