Kako puls držati pod kontrolom

• Može se normalizovati redovnom fizičkom aktivnošću, prestankom pušenja, pravilnom ishranom i trebalo bi ga redovno kontrolisati.

Manji broj otkucaja srca u minutu znači i manju opasnost od smrtnog ishoda, pokazali su rezultati istraživanja predstavljenog na godišnjem kongresu Američkog kardiološkog udruženja koji je održan u čikagu.

Radi se o istraživanju sprovedenom na 4.320 muškaraca starosti između 42 i 53 godine čije je zdravstveno stanje praćeno tokom 20 godina, a koje je pokazalo da povećan puls može ukazivati na opasnost od smrtnog ishoda.

Istraživači su najpre pet godina kontrolisali stanje pulsa među pomenutim muškarcima i identifikovali tri grupe – one kod kojih je puls ostao stabilan, povećavao se ili smanjivao tokom pomenutog perioda. Potom je 20 godina praćena smrtnost među njima.

U poređenju s muškarcima čiji je puls ostao stabilan, među onima kod kojih je on snižen za više od sedam otkucaja u minutu opasnost od smrtnog ishoda se smanjila za 18 odsto, a kod onih kojima je puls porastao, opasnost od takvog ishoda je povećana za 47 odsto.

Stručnjaci ističu da se puls može normalizovati redovnom fizičkom aktivnošću, prestankom pušenja, pravilnom ishranom i da bi ga trebalo redovno kontrolisati, kao i krvni pritisak.
Naučnici ističu da je sada potrebno obaviti ispitivanja i na ženama, kako bi se i kod njih utvrdila i efikasnije sprečila opasnost od smrti izazvane kardiovaskularnim oboljenjima.

U granicama normale

Normalan puls je od 60 do 80 otkucaja u minuti, dok kod atletičara i osoba odlične fizičke kondicije on može biti i od 40 do 50 otkucaja.