Kako rešiti problem sa zadahom na prirodan način?

pixabay.com

Veliki procenat odraslih ima problem sa zadahom u nekom trenutku svog života, a on ponekad može da bude i znak ozbiljnog zdravstvenog problema.

Zadah obično nastaje usled nakupljanja bakterija u ustima. Iako određena hrana, poput belog ili mladog luka, ponekad može da zada samo privremeno neugodan miris, to obično nije uzrok hroničnog zadaha.

Hrana koju bi trebalo izbegavati su mladi i beli luk, pržena hrana ili druga hrana sa visokim udelom masti, šećer, lepljiva hrana, poput karamela, zaslađeni napici.

Hronični zadah ima više uzroka, a to su najčešće nakupljanje bakterija u ustima, na primer zbog loše oralne higijene, loše ishrane, parodontalne bolesti, karijesa, hronično suvih usta, pušenja, infekcije usta, a ponekad i ozbiljnija medicinska stanja poput bolesti jetre ili dijabetesa.

Šta može da pomogne da se rešite zadaha?

Jedite limun

Pokazalo se da limunov sok ima fitohemijske, antimikrobne i antioksidativne aktivnosti koje mogu da pomognu u suzbijanju bakterija i gljivica, pa smanjuju upalu u ustima.

Pijte puno vode

Suva usta mogu da prouzrokuju zadah jer je suvoća plodna podloga za bakterije koje proizvode jedinjenja neprijatnog mirisa.

Jedite peršun

On je takođe efikasan u borbi sa zadahom jer je peršun bogat hlorofilom koji pomaže u neutralizaciji zadaha i deluje osvežavajuće. Isti efekat ima i sok od svežeg krastavca i celera.

Konzumirajte više zdravih masnoća, poput organskog maslinovog ulja, semenki, orašastih plodova i ribe.

Ali, ako uzrok zadaha ne nestaje ni nakon promene prehrambenih navika, najbolje je da se posavetujete sa dektorom oko mogućih rešenja problema.