Kako se izboriti protiv osećaja umora

Obično oko tri sata popodne osećate da vam se sklapaju oči i energija nestaje što budi želju da dremnete ili nešto popijete ili pojedete kako bi ste izdržali ostatak dana.

Popodnevni umor (ili slični padovi u bilo koje doba dana) može biti prouzrokovan padom koncentracije šećera u krvi ili usled dehidratacije ili jednostavno usled neispavanosti. čokoladica ili šoljica kafe neće pomoći, možda će imati trenutno, kratkotrajno dejstvo ali posle kratkog vremenskog perioda energija ponovo pada.

Ipak postoji par saveta koji mogu pomoći da vas povrate nazad u formu za posao. Mali obroci na svaka tri ili četiri sata tokom dana su jedan od načina koji omogućavaju energetske padove. Ukoliko zbog dijete ili samog posla niste u mogućnosti da češće grickate evo predloga za pet instant enerdzajzera.

Nadohnadite tečnost – unošenje dovoljnih količina tečnosti je jedan od osnovnih načina da održite energiju, pa pre nego što posegnete za šoljicom kafe ili nekim energetskim pićem popijte jednu veliku čašu vode. Sa godinama mehanizmi za osećaj žeđi nisu uvek pouzdani, pa iako ne osećate žeđ veoma je moguće da dehidriranost izaziva osećaj žeđi….držite flašicu sa vodom uvek u blizini. Ukoliko voda nije dovoljna probajte sa ledenim ili toplim čajem, koji imaju prednost da su bogati i antioksidativnim supstancama, često i nekim drugim lekovitim materijama koje doprinose boljem zdravlju.

Dobro se naspavajte i ne propuštajte doručak – najvažniji je dobar noćni san, ukoliko ste nenaspavani to će najčešće izazvati energetske padove. Skladište šećera će te popraviti zdravim doručkom. Mnogi izbegavaju doručak što najčešće izaziva prepodnevnu pospanost. Brz zdrav doručak mogu da budu cerealije potopljene u mleko sa manje masnoća, ako ste u trku dovoljno je popiti jogurt ili pojesti bananu.

Užinajte – balansirana užina može da podigne nivo energije. Naravno ne bilo kakva užina, dobro je da sadrži ugljene hidrate i proteine. Neke vrste voća sadrže jednostavne ugljene hidrate koji se lako apsorbuju što utiče na brzu normalizaciju šećera u krvi. Prednost voća je što većina sadrži veće količine vode, biljnih vlakana, vitamine i minerale. Ako voću dodate namirnice sa malim sadržajem masnoća i proteina imaće te kontinuiran priliv energije. Takva užina bi mogla da bude: tvrdo kuvano jaje i đus, kifla od integralnog brašna sa jogurtom, dvopek i banana. Ako uvedete užinu kako bi potstkla energiju pazite na kalorije, ovi obroci treba da budu mali.

Jedite pre nego što počnete da vežbate. Pre nego što odete na trčanje ili u salu za vežbanje, pojedite obrok koji će sadržati male količine proteina i ugljene hidrate. Proteini omogućavaju obnovu mišića a ugljeni hidrati daju energiju koja je potrebna za fizičke napore. Ovaj obrok treba da bude lako svarljiv i naravno u malim količinama. Pre, tokom i posle fizičkih aktivnosti treba piti i dosta tečnosti. Ovaj obrok bi trebalo da se sastoji od npr. jedne čaše jogurta sa integralnom kiflom, sušeno voće, kikiriki, lešnike, bademe, kačkavalj, kikiriki puter.

Nastavite da se krećete – jedan od uzroka popodnevnog umora može da bude usled višečasovnog sedenja na poslu gde ne morate da pomerate ništa sem prstiju. Ustanite i prošetajte par minuta na svaki sat. Nađite razlog da prošetate par minuta i nemojte to smatreti gubitkom vremena, to kretanje može doprineti da budete produktivniji.