Kako se izboriti sa bronhitisom?

Roditelji često muku muče sa zdravljem svojih mališana

Jednostavna analiza krvi otkriva uzrok bolesti: ako je u pitanju bakterija potrebno je lečenje antibioticima

Pluća se kidaju od kašlja, disanje je otežano – upravo tako se osećaju deca koja boluju od bronhitisa. Upala disajnih puteva pogađa mnogu decu mlađu od 10 godina. Ako do toga dođe vrlo je važno primeniti odgovarajuće lečenje kako bi se sprečilo inače karakteristično vraćanje bolesti i sačuvalo zdravlje disajnih organa. Zato vam prenosimo savete stručnjaka i odgovore na pitanja šta učiniti u takvim situacijama…

Ranije su pedijatri, kada bi se susreli sa simptomima bronhitisa, propisivali lekove za snižavanje telesne temperature, za smirivanje kašlja i olakšavanje disanja. Obično se mislilo da je uzrok bolesti virus pa nije preostajalo ništa drugo nego da se ublaže simptomi i da se čeka da se organizam sam izbori. Danas je, međutim, potvrđeno da bronhitis najčešće izazivaju dve bakterije, Mycoplasma pneumoniae i Chlamydia pneumoniae, koje mogu da se unište posebnim lekovima za 15 dana.
Antibiotici iz grupe makrolida, među kojima su na primer azitromicin i eritromicin, mogu u potpunosti da iskorene te bakterije. Ređe bronhitis prouzrokuju virusi.

Šta učiniti da se dokaže uzročnik bronhitisa?

Da bi se otkrilo da li je reč o bakteriji, dovoljno je uraditi jednostavnu analizu krvi. Tom analizom proverava se prisutnost antitela koja upućuju na dva najčešća uzročnika zaraze: Igm antimikoplazme i anti-hlamidija antitela. Ako je rezultat negativan, to znači da bronhitis nije prouzrokovala bakterija i u tom slučaju dovoljno je ublažiti simptome bolesti čekajući da dete ozdravi. Ako je rezultat pozitivan, sprovodi se lečenje antibioticima.

Zviždanje pluća

Uporan i jak kašalj, bol u grudima i povišena temperatura, glavni su simptomi bronhitisa koji se često javlja u paketu s prehladom. Da biste prepoznali astmatičan oblik ove bolesti, za razliku od ostalih oblika obratite pažnju da li se zvuk sličan zviždanju čuje pri izdisaju. Do takvog zvuka dolazi zbog stezanja u zidu bronhije i otežanog prolaska vazduha usled otečene sluznice i guste sluzi u bronhijama.

Ne bi trebalo da se plašite da ti lekovi nisu primereni maloj deci. Oni ne uzrokuju značajnije nuspojave, a dobro ih podnose i dvogodišnjaci. Da bi dete sasvim ozdravilo i da bi se izbeglo ponovno obolevanje od bronhitisa nakon nekoliko meseci, važno je da se lečenje sprovodi dve nedelje i da se poštuje raspored uzimanja lekova koje prepiše lekar. To je najsigurniji način da se izbegne ponovno javljanje ove bolesti koja uništava bronhije. Da bismo pomogli detetu da lakše diše trebalo bi mu davati mnogo tečnosti: vode, čaja i voćnih sokova.
Stalno vraćanje bronhitisa može da uzrokuje astmu. Vraćajući se infekcija oštećuje sluznicu bronhije koja se iz tog razloga ne oporavlja. Na taj način dodatno se olakšava ulazak alergena u organizam. Alergeni mogu da uzrokuju alergiju, a kod osoba sa oštećenim respiratornim sistemom mogu da uzrokuju napad astme.