Kako se na ušima mogu “pročitati” simptomi bolesti

pixabay.com

Uši mogu svrbeti, boleti, zvoniti, a izgled ušne školjke se može menjati, sve su to simptomi različitih bolesti u organizmu.

O stanju našeg zdravlja mnogo govori naš izgled i iskusni lekari često mogu da na osnovu njega postave preliminarnu dijagnozu. Informacije nam pored ušiju može dati i izgled očiju, kože i kose.

Nabor na uvetu

O mogućnosti da će se razviti ozbiljni kardiovaskularni problemi može nagovestiti dijagonalna bora na uvetu, takozvani Frankov znak. On nagoveštava da postoji veliki rizik za pojavu ateroskleroze i bolesti srca. Deformacija je povezana sa tim što je u organizmu narušen krvotok.

Zarezi na ušima

Ovaj simptom kod dece može da ukaže na sindrom Bekvita-Videmana, jedne od retkih genetičkih anomalija koje dovode do velikog rasta ploda u trudnoći i neusaglašenog razvoja različitih delova organizma. Ostali znaci su velika težina bebe pri rođenju, uvećan jezik i nizak nivo šećera u krvi – hipoglikemija. Prilikom rasta postoji mogućnost da će jedan deo tela deteta biti veći i postoji veći rizik za onkološka oboljenja.

Neobična forma ušiju

Uši su ogledalo bubrega kako kažu u tibetanskoj medicini i ušna školjka može da ukaže na probleme u radu bubrega. Neonatolozi odmah po rođenju bebu šalju na pregled bubrega u slučaju da primete neke anomalije na ušnoj školjki.

Zujanje u ušima (tinitus)

Tinitus predstavlja zujanje u ušima koje nije uslovljeno spoljnim faktorima. Često ga pacijenti opisuju kao šištanje, pucketanje, zviždanje, pulsiranje ili kao šum vode. Ova disharmonija u ušima se pojavljuje iznenada i dugo traje, više od sedam minuta i nastaje usled velike aktivnosti nervnog sistema.

Zujanje u ušima može biti i znak da postoje problemi sa temporomandibularnim zglobom koji povezuje donju vilicu sa lobanjom ili čak ukazuje na povredu vrata ili glave, piše list “RxList” pozivajući se na doktora medicine Najanu Ambardekar.

Najrasprostranjeniji razlozi zujanja u ušima su: bolesti spoljnog, srednjeg i unutrašnjeg uveta, emotivno rastrojstvo, metabolički poremećaji i hormonske promene, kao i neželjeni efekti nekih lekova.

Međutim, moždani udar ili osteohondroza tinitus, suprotno uobičajenom verovanju, nisu povezani sa zujanjem u ušima, navodi neurolog Kira Overčenko.

Svrab u ušima

U slučaju da uši svrbe ili se oseća neka razdražljivost to može da ukaže na gljivičnu infekciju. U retkim slučajevima se može primetiti i psorijaza, hronična neinfekcijska autonomna bolest i dermatitis.

Svrab u ušima može da isprovocira ekcem, atopijski i seboroični dermatitis, a može da nagovesti da postoji problem sa bubrezima i jetrom, endokrinim patološkim bolestima, da je pacijent pod stresom i da ima anksiozne poremećaje.

Bol u ušima

Bol u ušima može biti znak infekcije grla, koja se javlja usled gomilanja ušnog voska ili tečnosti, apscesa zuba (upala izazvana bakterijskom infekcijom) ili čak usled škripanja zubima. Potrebno je obratiti se lekaru ako bol u uvetu ne prođe u roku od 24 sata ili je praćen povišenom temperaturom, povraćanjem, bolom u grlu, curenjem tečnosti iz uveta ili oticanjem tkiva oko ušne školjke. U slučaju da dete ima manje od šest meseci i stalno plače postoji mogućnost da ima bolove u uvetu i neophodno je konsultovati se sa pedijatrom.