KAKO SE NOSITI S ANEMIJOM: Simptomi i kako nastaje poremećaj krvne slike!

Anemija izaziva umor
Izvor: Pixabay

UZROCI ANEMIJE

+
AAA

KAKO SE NOSITI S ANEMIJOM: Simptomi i kako nastaje poremećaj krvne slike!

Autor: Matea Sušac

Anemija je poremećaj krvne slike koji uzrokuje inertnost, malaksalost, te učestale migrene. Većina pacijenata nakon pojačanih simptoma potraži pomoć. Međutim, iako je ovaj poremećaj obično bezopasan, ako se radi o težem slučaju anemije kod pacijente, ona može izazvati ozbiljne probleme. Upravo iz tog razloga je bitno potražiti savjet liječnika.

Anemija je uzrokovana padom količine hemoglobina u krvi. Kada hemoglobin padne ispod razine koja je nužna za dovođenje dovoljne količine kisika u tkiva, tada se razvija anemija.

Upravo taj poremećaj u proizvodnji hemoglobina je uzrok anemije. Da bi se stvorio hemoglobin tijelo se treba opskrbiti željezom. Anemija je često usko povezana s nedostatkom željeza krvi.

Vrste anemije

Razlikujemo sideropeničnu anemiju, pernicioznu anemiju, te hemolitičku anemiju. Naime, anemija je krvni poremećaj koji se javlja u više od 400 različitih oblika. Lakši oblik anemije kao što je nedostatak željeza je lakše izlječiv, uz promjenu navika u prehrani, ili korištenjem dodataka u prehrani kojim se nadoknađuje željezo. Postoje i teži oblici anemije koji su opasni za život. Budući da različiti uzroci izazivaju različite oblike anemije, liječnici propisuju različite terapije.

Sideropenična anemija

Ovo je najčešći oblik anemije, a uzrokovana je nedostatakom željeza u prehrani i kada ne dolazi do apsorpcije željeza tijekom probavljanja hrane. Ova anemija se najviše pojavljuje kod žena kada gube puno krvi prilikom menstruacije, za vrijeme trudnoće ili tijekom dojenja.

Naime uzrok sideropenije kod starijih osoba je osim slabijeg unosa željeza prehranom, i infekcija parazitima te krvarenje iz gastrointestinalnog trakta, ali često i kronično krvarenje.

Tijelu nedostaje željeza
Izvor: Pixabay

Simptomi anemije

Ovo su najčešći simptomi anemije:

nesanica

gubitak apetita i depresija

učestale migrene

slabost

otežana koncentracija,

bljedoća kože i sluznica

mantanje

kratak dah

manjak koncentracije

otežan fokus

Osim lakših oblika anemije, postoje i teži oblici koji za posljedicu imaju pojačan rad srca, pri čemu može doći do zatajena srca ukoliko se ne izbjegavaju veći napori. Anemija može izazvati i mentalne poteškoće uzrokovane neurološkim problemima. Osobe koje sumnjaju da imaju anemične simptome bi se trebale javiti svom liječniku, kako se odredila pravilna dijagnoza na temelju nalaza krvne slike. Najvažnije je uz pravilno liječenje ukloniti uzrok anemije.

Terapije koje liječnici preporučuju ovise o vrsti anemije, i njezinim uzrocima. Primjerice kod sideropenične anemije liječnici preporučuju promjenu prehrane i te dodatke koji nadoknađuju željezo, a kod megaloblastične i perniciozne anemije treba obavezno nadoknaditi manjak vitamina B12.

Liječenje anemije

Sideropenična anemija se najviše pojavljuje kod žena. Liječnici preporučuju pacijentima unos hrane koja sadrži više željeza. To ubrajamo: meso posebice govedinu i jetra, kruh od mekinja, sušeno voće, i tamnozeleno povrće.

Kod ove anemije je najbitnije ukloniti prvotni uzrok anemije. Ponekad ova vrsta anemije zahtjeva operaciju, prilikom koje pacijenti dobiju transfuziju krvi. Ako je riječ o težem obliku anemije u bolnici možete dobiti transfuziju krvi na jedan dan. Ili infuziju željeza koje se ubrizgava u venu.

Kod blaže anemije preporučuje se željezo u tabletama, a ponekad injekcija. Ukoliko se pacijent pravilno hrani, te ako se liječi prema uputama moguće je da anemija u potpunosti nestane, u nekim slučajevima.

Pacijenti s pernicioznom anemijom su uglavnom osuđeni na primanje vitaminskih injekcija do kraja života. Takve injekcije pacijenti najčešće primaju u ambulanti. Kada dođe do nemogućnosti apsorpcije vitamina B12 unutar probavnog trakta, postoji mogućnost da se neće više nikada obnoviti. Prvi mjesec se obično prima jedna injekcija tjedno, a nakon nekoliko tjedana jedna injekcija mjesečno.

Primanje vitaminskih injekcija
Izvor: Pixabay

Hemolitička anemija se u krajnjem slučaju liječi uklanjanjem slezene. Tu se uništavaju crvene krvne stanice, a preostale zadaće slezene obavljaju limfne žlijezde i jetra. Na taj način se popravlja stanje kod pacijenta.

Hemolitička anemiju ponekad uzrokuju lijekovi pa se ona liječi prestankom uzimanja tih lijekova. Ako je uzrok hemolitičke anemije pak autoimuni sistem koji se poremetio moguće je da liječnik propiše terapiju liječenja s kortikosteroidima. U krajnjem slučaju, ako ta terapija ne bude uspješna ponekad se slezena kirurški odstranjuje.

Anemija srpastih stanica je oblik anemije koji je nasljedan i neizlječiv. Prvi simptomi su bolovi u trbuhu i zglobovima, pa je u tom slučaju najbolje posjetiti liječnika kako bi se liječili simptomi. Ovakva anemija izaziva akutne bolove koji se liječe analgeticima.

Anemija srpastih stanica
Izvor: Pixabay, Ilustracija

Lijekovi iz prirode za anemiju

Svaki oblik anemije se liječi uz adekvatnu liječničku pomoć, ali dobro je znati da postoje lijekovi iz prirode koji ublažuju simptome anemije.To su: čajevi ili tinktura štavelja, biljka koja sadrži dosta željeza u sebi, tinktura od zobi, tinktura od čička ili maslačka.

Autor:Matea Sušac

ZADNJE VIJESTI


PRAVO OSVJEŽENJE!

OVE NAMIRNICE IDEALAN SU OBROK LJETI! Zdrave su i lako probavljive, a pašu u bilo koje doba dana


SPOLNO PRENOSIVE BOLESTI

NAJRAŠIRENIJE SPOLNE BOLESTI: Saznajte sve o njima i kako se prenose!


UZROCI ANEMIJE

KAKO SE NOSITI S ANEMIJOM: Simptomi i kako nastaje poremećaj krvne slike!


DAROVI PRIRODE

Znate li koji vitamini najviše jačaju organizam te kojim namirnicama možete povećati njihov unos?

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article