KAKO SE NOSITI S ATOPIJSKIM DERMATITISOM: Mogu li se koristiti ulja iz prirode kao lijek?

Još nije sustavno evaluirano korištenje prirodnih ulja
Izvor: Pixabay

DERMATOLOGIJA

+
AAA

KAKO SE NOSITI S ATOPIJSKIM DERMATITISOM: Mogu li se koristiti ulja iz prirode kao lijek?

Autor: Matea Sušac

Atopijski dermatitis je vrlo rasprostranjena upalna bolest kože. Uzrokovna je različitim genetskim i okolišnim čimbenicima. Ova bolest je stalnom porastu, a pretpostavke su da oko 5 do 20 posto djece boluje od atopijskog dermatitisa, posebice u razvijenim zemljama.

Kada se pojavljuje atopijski dermatitis?

U pravilu, pravila nema kad je u pitanju ovaj oblik dermatitisa. Atopijski dermatitis može se javiti kod beba već nakon pola godine života. Prvi uzroci su suha i hrapava koža, a najviše se ta hrapovost primjeti na području lica i potkoljenica. Kod odraslih ljudi se uzrokom dermatitisa smatra stres, međutim kod djece nije poznat uzrok.

Naime, postoje određeni lokalni prirodni pripravci koji umiruju kožu, i na neki način pomažu pacijentima koji boluju od dermatitisa. Međutim, do danas još uvijek nije medicinski evaluiralo korištenje prirodnih ulja te je cilj zapravo istražiti kako ta ulja utječu na atopijski dermatitis kod djece. Postavljaju se pitanja, koja od njih utječu pozitivno, a koja negativno na kožu. Izdvojili smo najpoznatija ulja.

Biljna ulja kao terapija liječenja atopijskog dermatittisa?

Trenutno ne postoji dovoljno dokaza da bi se biljna ulja mogla preporučivati kao alternativna terapiju za liječenje atopijskog dermatitisa, ali navodimo ulja čija se učinkovitost povodom ovog pitanja još uvijek istražuju.

Maslinovo ulje
Upotreba maslinovog ulja za njegu kože poznata je od pamtivijeka. Budući da maslinovo ulje u sebi ima potencijal za izazivanje kontaktnog dermatitisa, ali i negativni učinak na kožnu barijeru, pretpostavlja se da maslinovo ulje može samo pogoršati atopijski dermatitis.

Maslinovo ulje se dobiva prešanjem maslina, pa u sebi ima masnoću, a definira se po omjeru masnih kiselina. S druge strane, upotreba maslinovog ulja kao pripravka je vrlo rasprostranjena u Engleskoj, pa je tako jedno istraživanje pokazalo da medicinski djelatnici prilikom intenzivnog liječenja novorođenčadi koristi maslinovo ulje.

Maslinovo ulje u Engleskoj preporučuju i mladim roditeljima nakon otpusta iz bolnice.
Budući da još nije dokazano kolika je učinkovitost maslinovog ulja u očuvanju kožne barijere, postoje podijeljenja mišljenja u vezi toga. Klinička izvješća su različita, a laboratorijski nalazi pokazuju da bi maslinovo ulje zapravo moglo biti štetno za kožu.

Na koncu, postoje različita izvješća da maslinovo ulje može izazvati iritacijski i alergijski kontaktni dermatitis.

Najviše se koristi maslinovo ulje
Izvor: Pixabay

Kokosovo ulje
Kokosovo ulje nastaje iz kokosa, a vjeruje se da ima ljekovit učinak. Upravo je kokosovo ulje postalo popularno na kozmetičkom tržištu kao proizvod, a vrlo je popularno i kao namirnica.

Ovo ulje u sebi ima jako visoke razine laurinske kiseline za koju je dokazano protuupalno djelovanje. Kokosovo ulje je također definiran omjerom masnih kiselina. Provelo se nekoliko istraživanja o ljekovitosti kokosovog ulja kod atopijskog dermatitisa, apsolutno sve studije su pokazale da kokosovo ulje ima dobar utjecaj na funkciju kožne barijere u novorođenčadi i u odraslih osoba.

Studija kojom se ispitivalo korištenje kokosovog ulja kod djece s atopijskim dermatitisom dala je dobre rezultate. Djeca koja su primjenjivala kokosovo ulje dva puta na dan po osam tjedana imala su nizak indeks aktivnosti atopijskog dermatitisa. Prilikom ispitivanja alergenosti kokosovog ulja, nitko nije reagirao na čisto kokosovo ulje.

Kokosovo ulje ima protupalno djelovanje
Izvor: Pixabay

Suncokretovo ulje

Suncokretovo ulje je hladno prešano ulje, a često ga se spominje u mnogim istraživanjima atopijskog dermatitisa. Ovo ulje se također definira sadržajem masnih kiselina., a više od pola njegovog sadržaja je linolenska kiselina. Ova kiselina je jako važna za održavanje normalne funkcije kožne barijere epidermisa.

Suncokretovo ulje može smanjiti kožnu upalu
Izvor: Pixabay

Ključ je u odgovornosti, a konkretnih dokaza još nema!

Budući da još uvijek ne postoje konkretni dokazi o učinkovitosti navedenih ulja kod atopijskog dermatitisa, roditelje svakako treba upozoriti o mogućim štetnim ishodima ulja. Liječnici koji brinu o djeci trebali bi biti itekako svjesni literaturnih dokaza o korištenju maslinovog, kokosovog i suncokretovog ulja, i biti odgovorni.

Autor:Matea Sušac

ZADNJE VIJESTI


DERMATOLOGIJA

KAKO SE NOSITI S ATOPIJSKIM DERMATITISOM: Mogu li se koristiti ulja iz prirode kao lijek?


KUĆNI PRIPRAVAK ZA KOŽU

RUSKI RECEPT ZA ZDRAVU KOŽU: Irina Shayk podijelila svoju tajnu na Instagramu! Tako radimo u Rusiji! Možete ga napraviti sami!


DAROVI PRIRODE

NAPRAVITE PRIRODNI SIRUP ZA ŠTITNJAČU I IMUNITET: Recept je vrlo jednostavan! Zeleni orah i med!


PROZVANA JE SUPERNAPITKOM

VODA S KLOROFILOM VIRALNI TREND: Poznate ličnosti je reklamirale na Tik Toku! Je li zdrava ili nije?

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article