Kako se početkom 20. veka Ilinois borio protiv razvoda?

Kako se početkom 20. veka Ilinois borio protiv razvoda? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 110 godina, dnevni list „Mali žurnal“ je u svojoj rubrici „ženski svet“ objavio tekst o sve češćim razvodima brakova u Americi i o tome kako je savezna država Ilinois pokušala da reši ovaj problem.

Danas, razvod braka nije ništa neobično i razvodi su češći nego ikad, ali 1911. godine, čak i u Sjedinjenim Američkim Državama koje još od svog osnivanja važe za jednu liberlanu državu, na razvod se nije baš blagonaklono gledalo.

Početkom 20. veka razvodi brakova u SAD-u su postali češći nego ikada ranije, pa je Mali žurnal, u tekstu koji nosi naslov „Borba protiv jednodnevnog braka“, rešio da se pozabavi ovom temom.

Tekst počinje objašnjenjem kako se u različitim saveznim državama zakoni koji se tiču razvoda braka mogu drastično razlikovati. U pojedinim državama proces razvoda braka je brz i lak, dok u drugim predstavlja pravu peripetiju i bračni parovi moraju da prođu kroz veliki broj poteškoća ne bi li se konačno razveli.

Kako se početkom 20. veka Ilinois borio protiv razvoda? 2
Foto: screenshot/digitalna.nb.rs

Velika razlika u zakonima koji uređuju brak može biti i između dve susedne države, pa tako parovi iz države u kojoj je proces razvoda braka dug i komplikovan mogu jednostavno da pređu granicu i razvedu se u saveznoj državi u kojoj je taj proces mnogo brži i jednostavniji.

„Iz susedne države se u zavičaj vraća kao novorođeni mladić ili devojka, da što je moguće pre obnovi nesrećno ispali prvi bračni eksperiment“, piše novinar Malog žurnala.

Vlada savezne države Ilinois je rešila da ovoj praksi razvoda u drugim državama stane na put tako što je donela zakon kojim se svaki ponovni brak, kome nije prethodio razvod po zakonu savezne države Ilinois, proglašava nevažećim.

Ovaj zakon je izazvao veliko nezadovoljstvo među građanima i okratkerisan je kao drakonski. Broj brakova koji su poništeni ovim zakonom iznosi nekoliko stotina, a možda najveća posledica ovog zakona je to što je na hiljade dece odvojeno od svojih roditelja.

Zakon je izazvao i brojne druge neprijatnosti, poput vraćanja miraza, raskidanja ugovora, razdvajanja interesa koji su sklapanjem braka bili sjedninjeni i nastao je pravi haos što se tiče nasleđivanja imovine.

Ovaj krajnje nelogičan postupak vlade Ilinoisa je razljutio stanovinštvo koje je zahtevalo hitnu promenu ovog zakona kako ne bi došlo do još veće zbrke u porodičnim odnosima.

Celokupno izdanje i nastavak ove priče može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Original Article