Kako se ponašati na bazenima i jezerima tokom epidemije korona virusa?

Kako se ponašati na bazenima i jezerima tokom epidemije korona virusa? 1Foto: Jan Haerer / Pixabay

U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, važno je poštovati sve preporuke nadležnih državnih institucija, održavati visok nivo lične higijene, poštovati minimalnu međusobnu razdaljinu kad god je to moguće, koristiti ličnu zaštitnu opremu (pre svega masku za lice) kad god nije moguće održavati bezbednu udaljenost od drugih lica.

Ukoliko se poštuju sva pravila bezbednog korišćenja, poseta bazenima za kupanje i rekreaciju, kao i javnim kupalištima na teritoriji Beograda može da predstavlja odlično osveženje i pravi užitak i ovog leta, navodi se u saopštenju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd, kako se dodaje, obavlja se redovna kontrola kvaliteta vode za kupanje iz većine otvorenih javnih bazena na teritoriji grada. To su bazeni sportskih centara “Milan Gale Muškatirović“, „Olimp“, „Tašmajdan“, „Košutnjak“, „11. April“, kao i bazeni sportskih centara u Lazarevcu i Obrenovcu.

Voda iz otvorenih bazena S.C. 11 April na Novom Beogradu, SRC „Olimp“ na Zvezdari, SC Milan Gale Muškatirović uzorkovana je tokom prethodne nedelje, i rezultati ovih analiza pokazuju da je voda u otvorenim bazenima navedenih sportskih centara bezbedna za kupanje i rekreaciju, dodaje se u saopštenju.

„Presudan značaj za očuvanje kvaliteta vode u bazenima ima broj, kao i ponašanje korisnika, tj. poštovanje preventivnih sanitarno-higijenskih mera: korišćenje dezo barijera (kadica za dezinfekciju stopala na ulasku u krug bazena i na izlasku iz toaleta), tuširanje pre i nakon izlaska iz bazena, obavezno korišćenje toaleta, dobra lična higijena i nošenje kapa i naočara za plivanje. U skladu sa navedenim, obavezno je i izbegavanje korišćenja bazena u slučaju postojanja akutnih oboljenja respiratornog, urinarnog ili digestivnog sistema, oboljenja kože i sluzokoža, kao i u periodu rekonvalescencije, tj. oporavka od navedenih oboljenja (2 nedelje nakon prestanka svih simptoma bolesti). Takođe, izbegavanje ronjenja i skakanja, kao i sedenja na vlažnim površinama neposredno oko bazena značajno doprinosi smanjenju rizika od infekcija, ali i povreda“, ističu u Zavodu.

Prema njihovim navodima, kontrola kvaliteta vode Savskog jezera na Adi Ciganliji i kupališta „Lido“ na Velikom ratnom ostrvu se vrši pred početak sezone, i nastavlja redovno tokom sezone.

„Sugrađanima koji se kupaju na rekama i jezerima savetujemo da izbegavaju ronjenje i gutanje vode, a nakon izlaska iz vode preporučujemo da se istuširaju. Ova preporuka se posebno odnosi na kupače koji pripadaju ranjivim grupama stanovništva (mala deca, stari, imunodeficijentni, hronični bolesnici)“, navodi se u saopštenju.

Original Article