Home Uz kafu Kako se pravilno akcentuje – argUment ili argumEnt

Kako se pravilno akcentuje – argUment ili argumEnt

0
Kako se pravilno akcentuje – argUment ili argumEnt

Kako se pravilno akcentuje - argUment ili argumEnt 1Foto: Ilustracija /Danas

Radio-televizija Srbije je možda jedini medij gde čujemo neuobičajeno akcentovane reči kao što su argUment, kontInent, asIstent, dirIgent, protEstant, koeficIjent.

Većina nas u svakodnevnom jeziku ove reči izgovara sa kratkosilaznim akcentom na poslednjem slogu: argumEnt, kontinEnt, dirigEnt… Jezička norma ipak insistira da se akcenat kod ovih reči pomeri za jedan slog ka početku i da bude uzlazan, a RTS se trudi da te zahteve dosledno poštuje.

Pravila standardnog akcenatskog sistema, o kojima učimo u osmom razredu osnovne škole, kažu da jednosložne reči imaju samo silazne akcente, da silazni akcenti kod višesložnih reči mogu biti samo na prvom slogu, a uzlazni akcenti mogu stajati na bilo kom osim na poslednjem slogu.

Kako se pravilno kaže – delikvent ili delinkvent?

Pomenuti primeri su reči stranog porekla koje smo preuzeli sa silaznim akcentom na poslednjem slogu – tamo, dakle, gde prema pravilima silazni akcenat ne može da stoji.

Iako bismo mogli da ih prihvatimo takve kao izuzetke, akcentolozi radije veštački pomere taj akcenat za jedan slog ka početku reči i promene mu kvalitet (umesto silaznog stavi se uzlazan) ne bi li sve prilagodili standardnom sistemu.

Reči koje najčešće pišemo pogrešno

Tako od protestAnt (kratkosilazni na poslednjem slogu) dobijamo protEstant (kratkouzlazni na unutrašnjem slogu), od kontinEnt – kontInent itd.

Reči kao što su radIjator, ambAsador, akumUlator, telEvizija, katEgorija takođe imaju akcenat prilagođen standardu, iako ih mi uglavnom izgovaramo sa dugosilaznim akcentom na potonjem slogu – radijAtor, kategOrija, televIzija, akumulAtor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Original Article

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here