Kako se primenjuje akupunktura u ginekologiji

Foto: Profimedia

Akupunktura je jedna od najstarijih metoda lečenja, koja je danas prihvaćena na skoro celoj zemaljskoj kugli. Njen osnovni cilj je da se uspostavi narušeni balans u organizmu, kako bi se otklonile izvesne smetnje koje čovek oseća.

Svetska zdravstvena organizacija je 1979. godine prihvatila akupunkturu kao zvaničnu metodu lečenja mnogih bolesti, a u našoj zemlji je 1994. godine formirana sekcija za akupunkturu – pri Srpskom lekarskom društvu.

Akupunktura je prvenstveno filozofija, svet materije i svet energije, jedna celina. Ovaj binarni sistem se zove jin i jang. To su dve sile koje dopunjuju jedna drugu, ne gubeći nikada vezu. Cilj lečenja akupunkturom je da se otkloni narušeni balans i uspostavi fiziološki ekvilibrijum jina i janga, odnosno osećaj psihičke i fizičke ravnoteže.

Za tehniku izvođenja akupunkture, danas se koristi više vrsta tankih čeličnih iglica. Osim njih, upotrebljava se i elektrostimulacija, laseroterapija, zagrevanje tačaka posebnom vrstom trave, farmakopunktura (ubrizgavanje lekova u akupunkturne tačke), itd.

  • Bolne menstruacije

Kod žena koje imaju bolne menstruacije, a uzrok nije organske prirode (tumor, endometrioza, suženje grlića materice), već disfunkcija (kod žena koje osećaju bol prvog dana ciklusa, grčeve zbog pojačanih kontrakcija materice, itd) – akupunkturom mogu da se postignu dobri rezultati. Smatra se da je uzrok ove pojave prevelika količina hormona progesterona (zbog disbalansa hormona jajnika). Terapija se sprovodi deset dana pre početka ciklusa, kao i pet dana pre početka sledeća dva ciklusa. Kod većine žena, bol nakon toga potpuno prestaje.

  • Predmenstrualni sindrom (PMS)

Gotovo svaka žena ima određene smetnje pred menstrualni ciklus (PMS). Kod nekih su blaže, dok su kod drugih do te mere izražene da  ometaju žene da normalno rade i funkcionišu. Simptomi su: psihičke promene, afektivna labilnost, emocionalna napetost, depresija, nesanica… Javljaju se i organske promene, kao što su: nabrekle grudi, nadutost u donjem delu trbuha, osećaj zamora, a u 30 odsto slučajeva se javljaju i izuzetno jake glavobolje (migrene).

Uzrok tih promena je kod većine žena povišen nivo hormona estrogena – bilo zbog smanjene produkcije hormona progesterona, ili zbog pojačanog stvaranja estrogena i njegove smanjene razgradnje u jetri. Akupunkturu u ovom slučaju treba primeniti između 15. i 25. dana ciklusa, i to deset terapija u trajanju od 20-30 minuta, a tačke se biraju prema tome koji su simptomi najizraženiji.

  • Neredovne menstruacije

Ova metoda može da bude korisna i u regulisanju neredovnih menstruacija koje nisu prouzrokovane organskim oboljenjem. Sa terapijom se počinje u bilo kojem delu ciklusa, ako je izostanak duži od 40 dana (pre toga obavezno isključiti trudnoću kao razlog). Korisno je kao dopunu zagrevati pojedine akupunkturne tačke.

Na sledećoj strani pročitajte kako se akupunktura koristi kod teškoća sa začećem.