Kako sprečiti opadanje kose? Vodič do rešenja!

Saznajte kako sprečiti opadanje kose! Otkrijte uzrok problema, a onda i načine kako da zaustavite gubitak kose dok još nije kasno.

Niko ne želi da mu se vidi teme glave umesto bajne frizure. Nije da je to neka sramota, ali definitivno nije lepo ni privlačno. I ne samo to – može da  ukazuje da u vašem telu postoji ozbiljan zdravstveni problem.

Normalno je da kosa opada, ali kada treba da se zabrinete?

Jedan od trenutaka koji momentalno upropaste dan jeste onaj kada shvatite da na vašoj četki ili češlju ostaje više dlaka nego što treba.

Preterano opadanje kose nije retkost i nisu samo muškarci ti koji se suočavaju sa ovim problemom. Kosa svakodnevno opada, ali i svakodnevno raste. Onda kada je sve u redu i kada je ciklus rasta kose normalan, ovakvo gubljenje kose neće se primetiti na vašoj glavi.

50-100 dlaka na dan je nešto što se smatra normalnim opadanjem kose.

Naravno, to ne znači da treba da počnete da trebite vašu četku ili češalj za kosu, brojite otpale dlake, vodite striktnu evidenciju i pazite da vam do kraja dana ne otpadne neka dlaka viška. Preterano opadanje sasvim sigurno primetićete na svojoj glavi, ali evo koji su pouzdani znaci ćelavosti.

Ako vam izvesno vreme kosa više opada nego što raste, primetićete da je ređa, da vam je rep duplo tanji kada ga vežete, da vam se vidi koža glave ili vam bukvalno opadaju celi pramenovi. To je trenutak kada možete da zaključite da opadanje nije normalno.

Naravno, najbolje je da do ovoga ne dođe, ali i ako se desi, znajte da ima rešenja. Ne verujete?

Obavezno pročitajte kako je Irena moja drugarica oporavila svoju kosu koja je toliko mnogo opadala da se drastično proredila. Sada opet ima gustu i jaku kosu, čak i lepšu nego pre. To što je njoj pomoglo, možda će i vama. O čemu je reč? Saznajte! Njena tajna je na linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Verovatno vas najviše muči ova briga…

Da li opadanje kose vodi u ćelavost?

Iako veoma neprijatno, ovo stanje ne mora nužno da vodi u ćelavost. Iskustva su pokazala da osobe, naročito ako su ženskog pola, mogu imati velikih problema sa kosom, pre svega u smislu opadanja.Međutim, to nikako ne znači da će te osobe nužno imati problema sa ćelavošću. Desiće se da kosa bude slaba i da bude mnogo problema, ali da ipak ćelavost ne bude zastupljena.

opadanje kose uzroci

Kod muškaraca su stvari sa opadanjem kose malo drastičnije i sa malo većim posledicama. Iako ne mora striktno da znači, često se dešava da gubitak kose kod muškaraca preraste u ćelavost. To se, naravno, može preduprediti, ako se koriste odgovaravjući preparati, koji će koži glave pružiti dodatnu podršku da se izbori sa problemom.

Saznajte kako se ćelavost može sprečiti.

Uzroci opadanja kose

Zašto kosa opada?

Uzroci mogu biti razni, manje ili više komplikovani. Idu u rangu toga da vam nedostaju vitamini za kosu, pa do ozbiljnih bolesti.

Opadanje kose može biti sezonski i to se najviše dešava u jesen.

U jesen većina vegetacije staje. Kosa nije biljka, ali ovo je samo jedan od dokaza da smo deo prirode i da funkcionišemo po njenim nepisanim zakonima.

U najvećem broju slučajeva moguće je uticati na ovaj problem, ali da bi ste znali kako sprečiti opadanje kose, potrebno je da znate koji je tačan uzrok ove pojave.

Ovo su neki od njih:

Stres

Bilo da je u pitanju fizički stres ili psihički, to  može da dovede do gubitka kose. Pod fizičkim stresom mislimo na operaciju, fizičku povredu, bolest pa čak i prekomerno držanje nekih loših rigoroznih dijeta, preterano vežbanje i naglo mršavljenje . Sve to izaziva nagle fizičke promene u organizmu i to se vidi na vašoj frizuri.

Ovo neće dovesti do toga da vama kosa odjednom opadne i možda nećete ni primetiti da ste premašili limit od 50-100 dlaka na dan. Vremenom ćete pak primetiti da vaših dlaka ima po  svuda , da malo – malo skidate neku sa majice ili usisavate celu gomilu od koje bi mogla da se napravi omanja perika.

Obično se vidljive promene na glavi uoče 3-6 meseci nakon stresa ili fizičke traume.

Emotivni stres ređe utiče na stanje kose, ali i to se dešava. Svaki stres u nama budi hormone koji mogu različito da utičiu na naše zdravlje – od kortizola do insulina pa nadalje. Nije da će vam opasti kosa ukoliko rastužite zbog nečega, ali veći emotivni stresovi kao što je recimo smrt, razvod ili raskid duge veze, mogu da ostave dubok trag, kako na duši tako i na vašoj kosi.

Kako sprečiti opadanje kose usled stresa?

Najbolji savet koji vam možemo dati jeste da izbegavate stresne situacije koliko god je to moguće (nemojte se izgladnjivati ili škoditi sebi na bilo koji način) ili da naučite kako da se izborite i suočite sa emotivnim problemima. Bežanje od problema je zapravo samo njihovo guranje pod tepih. Možda vam se čini da ih nema i možete se praviti da je sve u redu, ali ako ništa drugo, vaša kosa će vas odati. Ali hej, postoji i svetla strana medalje. Onda kada vaše telo i vaša psiha počnu da se oporavljaju, i vaša kosa prestaće da opada i počeće ponovo da raste.

Previše Vitamina A

Vitamin  A, kao i drugi vitamini, ima bitnu funkciju u našem organizmu, ali samo onda kada je njegov nivo izbalansiran i normalan.

Previše vitamina A jedan je od uzročnika opadanja kose .

Kako može doći do toga? U hrani biljnog porekla možemo  naći samo provitamin A koji se kasnije u našem telu pretvara u vitamin A. U hrani životinjskog porekla, a pre svega u iznutricama, džigerici i ribi, može se naći dosta čistog vitamina  A.

Teško da ćete dovesti sebe u situaciju da imate previše vitamina A zbog ishrane, osim ako se ne hranite krajnje jednolično ovim namirnicama.

Najčešće se višak dešava usled uzimanja određenih suplemenata i dodataka ishrani. Višak vitamina A je toksičan za naše telo, nagomilava se u jetri kao otpad, a pored suve kože koja se peruta jedan od znakova ovog problema može biti i ispadanje kose.

Šta je rešenje?

Jednostavno, ukinite unos ovog vitamina da biste uspostavili balans i vremenom će i kosa početi opet da raste.

Nedostatak vitamina B i gubitak kose

Nedostatak vitamina B može se ispoljiti kroz pojačano opadanje kose. Nedovoljno ovog vitamina utiče na strukturu kože i na slabljenje korena dlake, usled čega ona lakše opada. Vitamin B se sastoji od čitavog kompleksa vitamina i najčešće se tako i konzumira, jer oni jedni druge dopunjuju.

Kako rešiti problem u ovom slučaju?

I ovde se to radi jednostavnom suplementacijom i dodatkom vitamina B za kosu u ishranu. To znači namirnice kao što su suvo voće, šampinjoni, karfiol, integralne žitarice, banane, pivski kvasac ili vitaminski dodatak koji možete nabaviti u apoteci.

Nedostatak minerala

Kada je ispadanje kose vezano za nedostatak minerala, onda se najčešće radi o nedostatku cinka ili gvožđa u krvi, odnosno o anemiji.

  • Cink je veoma važan u održavanju imunog sistema i za zarastanje rana i povreda na koži. Kosa i koža su neraskidivo povezani i ako koža glave ima problem, sasvim sigurno ćete ga primetiti i na kosi.
  • Gvožđe je veoma važno za transfer kiseonika kroz telo, a njegov nedostatak izaziva anemiju. Ako se često osećate umorno, slabo i malaksalo kao da vas je pregazio voz, a pri tom vam  još i opada kosa, sasvim sigurno to je znak da treba da posetite lekara i proverite krvnu sliku.

Kako sprečiti problem ?

I cink i gvožđe možete dodati unosom adekvatnih namirnica, ali je najbolji način da to uradite odgovarajućim suplementima, kako bi oporavak bio  brži i kako biste bili sigurni da unosite dovoljno ovih minerala.

Nedostatak proteina

Ovo je problem koji može da vas zadesi onda kada vam je ishrana jednolična ili onda ako rešite da postanete vegan, nesvesni činjenice da vam za normalno funkcionisanje treba dovoljno proteina i u kojima namirnicama ih možete naći.

Proteini su gradivni elementi naše kose, pa njihov nedostatak za direktnu posledicu ima gubitak i opadanje vlasi .

Kako zaustaviti ispadanje kose u ovom slučaju?

Ukoliko ste se prepoznali u scenariju sa jednoličnom hranom, onda razmotrite da promenite svoj način ishrane. Proteina ima najviše u mesu, ribi, jajima, mleku i mlečnim proizvodima pa se potrudite da unosite namirnice ovog porekla.

Saznajte zašto su kosi važni proteini!

Ženski hormoni

Androgen je muški hormon koji često krive za to  što koren dlake slabi i kosa počinje da nestaje sa glave. Disbalans u ženskim hormonima takođe može biti krivac za to što kosa opada i postaje retka. To dobro znaju žene koje doje decu i kojima kosa u tom periodu može drastično da se proredi. Na ravnotežu hormona u telu utiču i kontraceptivne pilule jer su i one na bazi ženskih hormona i utiču direktno na nivo istih u našem  telu.

Ukoliko primetite povezanost vaše kontraceptivne metode sa pojačanim gubljenjem kose, posavetujete se sa lekarom o drugom obliku zaštite.

Infekcije skalpa

Zdrava koža glave je važna za zdravu kosu. Ukoliko vam se koža peruta, to može biti znak viška vitamima A, psorijaze, seboroičnog deramtitisa i drugih bolesti kose, ali i znak gljivične infekcije kože glave. Ukoliko je ovo poslednje slučaj, onda kada se rešite infekcija, i vaša kosa počeće ponovo da raste.

Saznajte sve o gljivicama u kosi!

Nasledni faktor kao uzrok gubitka kose

Ovo je čest uzrok gubitka kose kod muškaraca. Iako možete isprobati zdravu ishranu i proveriti da li vam nedostaju vitamini i minerali, ovaj faktor najčešće ukazuje na to da ste možda nasledili i neku bolest koja za posledicu ima gubljenje kose. Genetiku, nažalost, ne možete promeniti. Međutim, ako je uzrok neka nasleđena bolest, lečenje i terapija mogu pomoći.

Ozbiljne bolesti kao uzrok opadanja kose

Retka kosa jeste estetski problem, ali ako niste time obdareni prirodno, nego je iznenada počela da se proređuje, onda je verovatno i  zdravstveni problem. Na šta ukazuje opadanje kose?

Među bolestima koje možete naslutiti kroz ovu pojavu su:

  • Problemi sa štitnom žlezdom, a uglavnom se radi o nedovoljno aktivnoj štitnoj žlezdi. Lekovi su ti koji stavljaju nivo hormona u normalu, a onda bi i vaša kosa trebalo da počne ponovo da raste.
  • Sindrom policističnih jajnika je hormonski problem i javlja se usled viška androgena. Adekvatna dijeta, vežbanje i hormonska terapija mogli bi da stave stvari pod kontrolu.
  • Lupus je kompleksna autoimuna bolest i ukoliko napadne kosu, onda ona nažalost neće ponovo porasti
  • Dijabetes tokom vremena može da dodvede do slabije cirkulacije, posebno  na perifiernim delovima tela. Usled toga , kosa ne dobija dovoljno hranjivih materija, koren se tanji i ona opada.
  • Opadanje kose posle korone je jako čest problem, koji se javlja usled slabljenja imuniteta.

Pojedini lekovi takođe mogu biti uzročnik problema. Najčešće su to takozvani beta-blokatori koji regulišu krvni pritisak, neki lekovi protiv depresije, litijum, pa u nekim slučajevima čak brufen.

Šta je tačno uzrok, ne može se nagađati, već je potrebno da se uradi jedna opsežna i sveobuhvatna analiza krvi.

Preterivanje sa stilizovanjem

Sasvim je logično da, ukoliko svakodnevno mučite vašu kosu, vučete je, grejete , peglate, farbate, lomite,  ona polako ali sigurno reši da vas napusti. OVo se zove trakciona alopecija. Takođe, imajte na umu da joj dobro dođe zaštita od sunca.

Oblici opadanja kose

Ima više oblika gubitka kose i svaki je na svoj način loš, a mi ćemo skrenuti pažnju na neke od njih.

oblici opadanja kose

Opadanje kose na pečate – alopecia areata

Veoma često se dešava da kosa opada na pečate. To znači da ona opada parcijalno, samo na pojedinim mestima na glavi. Najčešći uzrok ovakvog opadanja kose je stres.

Opadanje kose kod žena

Kao što je već bilo reči, opadanje kose kod žena je veoma često, ali ono ne vodi u kompletnu ćelavost. Barem je tako u najvećem broju slučajeva. Gubitak kose je na pečate ili na krugove. Ponekad je periodično i zavisi od više, pre svega unutrašnjih faktora.

Opadanje kose kod muškaraca – androgena alopecija

Dragi muškarci, iako ne želimo da vas plašimo, gubitak kose u vašem slučaju, naročito ako ne obratite dovoljno pažnje kada počne, veoma brzo preraste u ćelavost. Zato na prvu pojavu problema, preduzmite korake za sprečavanja opadanja kose kod muškaraca.

Jako opadanje kose

Ovo se dešava  iznenada i za kratko vreme dešava se gubitak velikog broja dlaka. Zato budite veoma obazrivi i odmah konsultujte dobrog dermatologa. Odgovarajućom terapijom možete ovaj problem saseći u korenu.

Normalno opadanje kose

Svaki čovek na dnevnom nivou izgubi određenu količinu kose i oko toga se ne treba naročito brinuti. To je proces regeneracije koji je prirodan i ne treba da nas uzbuđuje, to je normalno opadanje kose.

Ono što treba da nas zabrine, jeste kada se dlake u velikom broju pojave kada se kupamo ili kada ih ima na našoj odeći u velikoj količini.

Gubitak kose u pramenovima

Ovakavo stanje je veoma traumatično i može jako da zabrine. Naime, dešava se da vam nekada otpadne ili se iščupa čitav pramen kose. Ako vam se ovo dešava prilikom češljanja, a da pri tom niste na hemioterapiji ili na nekom drugom agresivnom režimu, obratite se lekaru.

Seboreja i opadanje kose

Seboreja je jedno od najčešćih oboljenja kose i kože glave. Možemo reći da je njen čest pratilac perut, ali i gubitak kose.

To su ozbiljni problemi kože glave koji moraju biti rešeni, kako bi kosa prestala da opada.

Bubuljice po glavi i gubljenje kose

Bubuljice po glavi mogu se javiti najčešće zbog hormonskih problema. Paralelno sa njima, koje nekada svrbe, a nekada čak mogu i da krvare, može opadati i kosa.

Problem ćete rešiti tako što ćete rešiti problem sa hormonima.

Sezonski gubitak kose

Najčešće je u proleće ili u jesen, kada i priroda menja svoje ruho. Iako malo pojačano, sezonsko opadanje kose ne bi trebalo da traje baš dugo. I ako potraje nekoliko nedelja, ne bi trebalo da ostavi trajnije posledice.

Opadanje kose sa korenom

Sigurno vam se nekada dogodilo da uočite dlaku koja na vrhu ima beli kružić. Tada vam je opala kosa sa korenom. Treba li oko toga da se uzbuđujete? Ako stvar potraje, onda bi se trebalo zabrinuti. Naročito što je sa korenom otpala mogućnost da vam dlaka iznova poraste.

Za početak se nemojte previše uzbuđivati, možda se radi o prirodnoj selekciji, neke dlake su višak.

Opadanje kose na temenu

Ovo opadanje kose na temenu, dešava se najčešće muškarcima. Zapravo, tu se priča i završi, dlake samo na temenu i otpadnu. Razlozi su najćešće hormonske prirode. Pri tom, to je najgori oblik  koji može muškarca da zadesi.

Može se preduprediti adekvatnom negom.

Difuzno opadanje kose

Difuzni gubitak kose je situacija kada se kosa ravnomerno tanji na svim delovima vlasišta.

Opadanje kose na zaliscima

Zalisci su često na udaru, posebno kod muškaraca. Kosa se u ovom slučaju povlači sa čela sve više zalisici postaju sve dublji.

Opadanje kose posle porođaja

Opadanje kose posle porođaja je normalno stanje koje se dešava usled hormonskih promena koje trudnoća nosi sa sobom. U najvećem broju slučajeva vremenom se sve vrati na normalu.

Telogen effluvium – naglo opadanje kose

Dešava se u kratkom periodu i izgleda dramatično. Opada dlaka koja je u telogenoj fazi rasta ( završna faza posle koje ide ispadanje) . Do ovoga dolazi kada određeni folikuli usred stresa, infekcija, jakih lekova i sličnih naglih uticaja na organizam prebrzo dospeju u završnu fazu rasta. Ma kako dramatično bilo – rešivo je.

Anagen effluvium

U ovom slučaju opada dlaka koja je u anagenoj (aktivnoj fazi rasta). Uglavnom su to neki veći šokovi za organizam, kao recimo hemoterapija. Kosa i ovde ne mora biti sasvim izgubljena.

Cicatricialna alopecia

Oblik trajnog opadanja kose. Nastaje kada na mestu folikula iz nekog razloga nastaje ožiljno tkivo ( recimo opekotina ili neke slične traume tkiva) .

Trakciona alopecija i trihotilomanija

U oba slučaja kosa opada zbog toga što se preterano vuče.

U slučaju trakcione alopecije, uzrok je obično u stegnutim frizurama koje se često nose ili nekom obliku stilizovanja koji vuče kosu. Vremenom, ta sila oslabi koren dlake i ona počne da opdada.

Kod trihotilomanije se radi o pormećaju ponašanja u kom osoba sama sebi čupa dlake iz korena, pa to vremenom preraste u ozbiljan gubitak kose.

Kome se obratiti zbog opadanje kose?

Koji je lekar za opadanje kose? Pa, to zavisi od uzroka

Počnite od dermatologa ili trihologa. Oni će utvrditi u čemu je problem i eventualno vas uputiti negde drugde ili odmah predložiti rešenje. Ovo posebno treba naglasiti kada je u pitanju opadanje kose kod dece.

Ovo „negde drugde“ znači kod specijaliste druge vrste, kao što je recimo endokrinolog.

Postoje i specijalizovane klinike koje se bave se isključivo ovim problemom i nude opcije presađivanja kose. Ovo je naravno opcija tek onda kada druge metode ne daju rezultate.

A neke stvari možete uzeti i u svoje ruke.

Evo na koji način.

Kako sprečiti opadanje kose?

Gubitak kose može se sprečititi prirodnim putem. Evo šta sve može biti prirodni lek za opadanje kose.

Pre svega, bitno je da znate uzrok.

Jedite raznovrsnu hranu, porverite krvnu sliku i ustanovite da li su vam svi vitamini i minerali na broju.

Pored izbalansirane ishrane,  možete isprobati prirodne metode protiv opadanja kose koje uglavnom podrazumevaju jačanje njenog korena i rešavanje problema sa infekcijom skalpa.

Jačanje korena kose i zdrava koža glave  su odlična mera preventive i u tome vam može pomoći dobra losion protiv opadanja kose.

Ako potražite neku temu opadanje kose na nekom forumu, naći ćete brojna iskustva i savete. Neki su vredni probanja, neki nisu, a mi smo izdvojili neke koji mogu biti od koristi.

Kokosovo ulje za rast kose

Ovo ulje ima antibakterijsko i antigljivično dejstvo pa je odlično rešenje onda kada je problem vezan za infekciju  kože glave. Potrebno je da zagrejete malo kokosovog ulja i utrljate u kožu goave. Ostavite da deluje sat vremena, pa zatim isperite. Ne samo da ćete oporaviti kožu glave i sprečiti gubljenje kose, već je ovo odlična maska za suvu i beživotnu kosu.

Evo kako se koristi kokosovo ulje za kosu!

Sok od crnog luka

Crni luk sadrži sumpor, a on je bitan za stvaranje kolagena i zdravlje kože. Potrebno vam je nekoliko glavica crnog luka i dobar bledner. Iseckajte crni luk i zatim istisnite kroz gazu tako da ocedite samo sok. Njega zatim utrljajte u kožu glave dobro masirajući. Ostavite 15 minuta, a zatim isperite sa šamponom.

Beli luk

Beli luk je provereno dobar protiv opadanja kose i mnogi će vam savetovati ovaj prirodni tretman ne baš prijatnog mirisa. Iako možete naći brojne šampone sa belim lukom, ništa ne deluje tako dobro kao svež beli luk. Dovoljno je da ga iseckate sitno i stavite u nešto što bi mogla biti podloga za masku za kosu – maslinovo ulje, kokosovo ulje ili žumance.

Izaberite masku u zavisnosti od vašeg tipa kose. Ostavite da deluje 30 minuta pa isperite blagim šamponom. Beli luk deluje odlično protiv gljivica, a bogat je i sumporom pa utiče na zdravlje kože. Poboljšava cirkulaciju, pa možete da ga koristite i kao internu metodu – kroz ishranu!

Jaje

Jaje je takođe odlična maska za kosu sa višestrukom primenom. Bogato je proteinima pa nadoknađuje taj manjak, a sadrži i sumpor, fosfor, cink i druge minerale neophodne za zdravu kožu glave i jak koren dlake.Potrebno je da bar 2 puta nedeljno napravite pakovanje za kosu od jednog jaja i malo maslinovog ulja i utrljate u koren vlasišta.

Hibiskus

Hibiskus je odličan u tretiranju kože koja se peruta. Nećete kuvati čaj, nego ćete malo listova izgnječiti i dodati nekom ulju koje upotrebljavate za pakovanje kose. Ostavite da deluje kao i svaku drugu masku, što duže to bolje, ali najmanje pola sata, pa isperite.

Kombuha za podsticanje rasta kose

Kombuha je specifična vrsta gljive koja je pre svega poznata po bogatstvu  kompleksom B vitamina, ali i po tome da leči holesterol reuguliše rad žlezda što sve može biti uzrok zašto se javlja masna kosa i opadanje . Možete piti kombuhu i time nadoknaditi nedostatak vitamina B, a možete i prati kosu sa ovim napitkom.

Kopriva

Znate li koji je najbolji bakin recept protiv kose koja opada? Ukoliko pitate starije osobe u svom okruženju, verovatno će većina njih da vam preporuči koprivu. Kopriva je zaista odlična protiv opadanja kose, a da biste je upotrebili treba da uradite sledeće: Skuvajte listove mlade koprive u vodi. Otprilike šaka listova na 2 litra vode. Možete koristiti i suve listove onda kada nema svežih. Ostavite da proključa pa da se prohaldi . Perite glavu sa ovim rastvorom svaki dan, ili barem 3 puta nedeljno.

Kopriva je dobar izvor gvožda, pa možete koristiti čaj od koprive da popravite krvnu sliku i tako sprečite problem.

Na tržištu su dostupni i šamponi od koprive i kapi od koprive koji mogu biti delotvorni protiv ovog problema.

Masaža skalpa

Ovo je odličan način da pospešite cirkulaciju u predelu glave i time potpomognete dotok hranjivih materija do korena kose i potpomognete rast . Ukoliko ne znate kako sami da masirate glavu, ovu uslugu  možete dobiti kod svakog ozbiljnog frizera.

Promenite način češljanja

Da li se uvek češljate na isti način i razdeljak vam je uvek na istu stranu? Promenite tu rutinu, jer se kosa tada prosto zalepi za kožu glave. Promenite joj položaj i vaše teme će da se oslobodi i kosa počne da raste.

U velikom broju slučajeva moguće je sprečiti opadanje kose, bilo delovanjem na njen kvalitet nekim tretmanima spolja, ili uticanjem na taj problem iznutra. Osim stilizoavnja, većina razloga zašto kosa opada je unutar nas i u našim životnim navikama ili uslovima u kojima živimo. Neke možete izbeći, neke ne.

Šampon protiv opadanja kose kao spas!

Iako je neophodno da se negujete iznutra, potrebno je da negujete svoju kosu i spolja kako bi podstakli rast nove kose. U tome vam može i te kako pomoći energetski šampon protiv opadanja kose .

Jedan od njih zove se Vlasilan i proizvodi ga Ovotaris, domaća firma koja se koncentriše na prirodne sastojke u nezi kože i kose. Da biste ga nabavili, potrebno je da odete na istoimeni sajt, izaberete formulu protiv opadanja kose  i kliknete „dodaj u korpu“

Adekvatan šampon negovaće vašu kosu spolja i pružiće vašoj koži glave ono što joj je neophodno.

U nekim ozbiljnijim situacijama, kada je u pitanju problematično vlasište, biće potreban i medicinski šampon protiv opadanja kose.

Tretmani protiv opadanja kose

Tretmana za kosu ima mnogo, a neki su posebno specijalizovani za ovaj problem.

PRP tretman za rast kose

Ovaj tretman podrazumeva ubrizgavanje krvne plazme u skalp, kako bi se podstakao novi rast kose. Ovaj tretman podrazumeva prethodno vađenje krvi, na osnovu koga bi se izdvojilo ono što je potrebno i upotrebilo u svrhu ubrizgavanja u kožu glave.

Mezoterapija kose

Mezoterapija kose je tretman ima za cilj takođe da podstakne rast novih dlaka. On to radi na taj način što se u kožu glave iglicama ubrizgavaju posebni kokteli .

Ampule protiv opadanja kose

Ampule podstiču koren na rad i on ponovo proizvodi dlaku. Najpoznatije su Vichy decros aminexil clinical 5 ampule.Pokazale su se veoma uspešnim i primenjuje ih veliki broj kozmetologa.

Tablete protiv opadanja kose

U nekim situacijama, problem treba lečiti iznutra. Bilo vam nedostaju vitamini ili je problem posledica nekih bolesti, tada u pomoć priskaču tablete protiv opadanja kose. Šta god bio uzrok, ovo je lek protiv opadanja kose koji ne smete uzimati bez konsultacije sa lekarom.

Ako želite da se što pre oporavi, pružite vašoj kosi negu spolja. Ne otežavajte joj, ne zatežite je , ne gurajte u gumice, repove, pod pegle, farbe i hemijske preparate. Pružite joj negu. Najlepša kosa je zdrava kosa. Ona je znak su da je organizam zdrav.

Suva kosa koja opada pokušava da vam kaže da u telu postoji neki problem. Onda kada nađete uzrok problema, rešenje kako zaustaviti opadanje kose doći će u paketu sa njim.

Read More