Kako su građani Aljaske preživeli toplotni talas

Foto: EPA-EFE JIM LO SCALZO

Šon King živi u najvećem gradu Aljaske, Enkoridžu, i ne pamti da je ijedno leto ikada bilo toplije od početka jula 2019.

Na aerodromu u njegovom rodnom gradu su u četvrtak, 4. jula, izmerena rekordna 32 stepena, a prethodni rekord zabeležen je još 1969: 29,4 stepena Celzijusovih.

Šon nije jedini kome smeta ovo, za Aljasku netipično, vreme: „Previše je toplo da obuvam cipele“, rekla je njegova ćerka Tesa, dok su se pripremali za odlazak na pecanje.

Osim Enkoridža, i drugi gradovi ove severozapadne američke države nalazili su se pod svojevrsnim toplotnim talasom cele prošle nedelje.

Stručnjaci tvrde da su visoke temperature prouzrokovane toplotnom kupolom nad južnim delom zemlje, i (uspešno) su predvideli da će pasti u toku naredne nedelje. Temperature na Aljasci su sada uobičajene za ovo doba godine – do 20 stepeni.

Kako se građani Aljaske gotovo nikada nisu susreli sa visokim temperaturama, Nacionalna vremenska služba preporučivala im je da nose laganu odeću, piju dosta tečnosti i biraju hladovinu. Najviše temperatura ikada zabeležena na Aljasci je 100 stepeni Farenhajta, odnosno 37,7 stepeni Celzijusa, i to 1915. u gradu Fort Jukonu.

„Dramatično zagrevanje“, kako ga naučnici obično nazivaju, prisutno je na Aljasci u poslednjih nekoliko godina, i delimično je povezano sa topljenjem morskog leda i zagrevanjem Arktičkog okeana. To je umnogome uticalo na lokalne zajednice, državnu ekonomiju i divlje životinje. Najpoznatiji je slučaj smrti nekoliko hiljada njorki, o kome se naširoko pisalo u maju ove godine. Naime, naučnici veruju da su ove ptice umirale od gladi kada su ribe kojima se one hrane počele da migriraju na sever usled povećanja temperature mora. Tela njorki prvi put su počela da se pojavljuju na plažama ostrva Sent Pol u jesen 2016, a smatra se da je za samo nekoliko meseci uginulo čak 9000 ovih ptica.

„Masovni smrtni slučajevi su sve veći i češći, i potencijalno su povezani sa tekuц́im klimatskim promenama“, rekao je tada jedan od istraživača koji je radio na studiji o njorkama, Timoti Džons sa Univerziteta Vašington u Sijetlu.

U saradnji sa Centrom za promociju nauke, „Danas“ predstavlja izabrane priče sa naučnopopularnog portala elementarium.cpn.rs

Original Article