Kako sve rafinirani šećer škodi zdravlju

Pre samo 200 godina šećer je bio veoma skup proizvod i veoma se retko koristio u ishrani. Danas je usled veoma rasprostranjenog gajenja šećerne trske i šećerne repe, rafinirani šećer postao relativno jeftin proizvod i koristi se u velikim količinama u svakodnevnoj ishrani. Prema statističkim podatcima danas se troši 58,5 kg šećera po osobi godišnje što u prevodu znači da svaki čovek pojede 35 kašičica šećera dnevno.

Prilikom procesa proizvodnje šećera iz šećerne repe i šećerne trske, šećer prolazi kroz proces rafiniranja, što znači da se u melasu izdvajaju sve biljne masnoće, vitamini, minerali i vlakna a ostaje čist kristalni šećer koga u ovom obliku nutricionisti nazivaju praznim kalorijama.

Ako se koristi u preteranim količinama može višestruko nepovoljno da deluje na zdravlje:

-Naglo povećava nivo glukoze u krvi što doprinosi razvoju dijabetesa, padu osetljivosti na insulin, smanjuje toleranciju na glukozu.

-Povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, doprinosi značajnom povećanju triglicerida u krvi, smanjenje dobrog (HDL) holestrola i povećanje štetnog (LDL) holesterola, može povećati sistolni krvni pritisak, povećava sklonost ka arteriosklerozi.

– Smanjuje imunološku otpornost, povećavajući nivo insulina u krvi kako bi se smanjio nivo glukoze u krvi što inhibira oslobađanje hormona rasta što deprimira imuni sistem.

Vitamin C je neophodan belim krvnim zrncima kako bi fagocitozom uništavale bela krvna zrnca. Glukoza (čiji nivo u krvi naglo raste posle konzumiranja šećera) ima sličnu hemijsku strukturu kao vitamin C. Kada naraste nivo glukoze u krvi takmiče se oko ulaska u ćeliju, što ima više glukoze oko ćelije manje je prodiranje vitamina C u ćelije. Tako ako je nivo šećera u krvi 120, fagocitni indeks( koji govori koliko brzo određeni makrofag ili limfocit može da uništi neki virus ili bakteriju) pada za 75%.

– Šećer može da naruši balans minerala u organizmu, deficit hroma i bakra , smanjuje adsorpciju kalcijuma i magnezijuma.

-Pojačava lučenje digestivnih sokova, može prouzrokovati deljenje ćelija jetre povećavajući jetru, oštećuje bubrega, izaziva retenciju tečnosti u organizmu.

– Ubrzava proces starenja, pojavu bora i sede kose

– Doprinosi kvarenu zuba, stvaranjem bakterijskih kolonija, odnosno naslaga na površinama zuba. Radi se o bakteriji streptokokus mutans , koja se hrani saharozom tj. šećerom, stvarajući organsku kiselinu koja uništava prvo gleđ, a zatim i dentin u zubu.

Prema tome treba smanjiti unos rafiniranog šećera a prilikom toga treba se setiti da ga skrivenog ima u mnogim namitnicama: u voću iz limenke, u ukiseljenom povrću, u kečapu, u mueslijima, u voćnom jogurtu, pa čak i u lekovima, a da ne govorimo o samim slatkišima.