Kako tečnost za ispiranje usta može uticati na krvni pritisak?

Kako tečnost za ispiranje usta može uticati na krvni pritisak? 1Foto: Shutterstock/Ju Jae-young

Veoma je važno voditi računa o oralnoj higijeni, ali upotreba vode za ispiranje usta možda nije najbolja ideja.

Naime, nedavna istraživanja su pokazala da upotreba nekih vodica za ispiranje usta može izazvati povećanje krvnog pritiska.

Kako je to moguće?

Kao i creva, usna šupljina sadrži kombinaciju dobrih i loših bakterija, a uravnotežen oralni mikrobiom pomaže u održavanju zdravlja. Možete poremetiti tu ravnotežu upotrebom vode za ispiranje usta, prema istraživanju objavljenom u časopisu Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

Kada je pravo vreme za pranje zuba – pre ili posle doručka? (VIDEO)

Dobre bakterije u usnoj duplji omogućavaju pretvaranje dijetalnih nitrata (obično u povrću) u azot-oksid, a ovaj molekul pomaže u održavanju zdravih vrednosti krvnog pritiska.

Problem je u tome što neke vodice za ispiranje usta sadrže antiseptičku supstancu zvanu hlorheksidin, koja može ubiti bakterije koje proizvode azot-oksid u ustima. Studija u kojoj je učestvovalo 26 ispitanika pokazala je da je upotreba vode koja sadrži hlorheksidin dva puta dnevno tokom nedelju dana bila povezana sa značajnim povećanjem sistolnog ili tzv. gornji pritisak, piše Živim.hr.

Tek svaki šesti stanovnik Srbije stariji od 25 godina ima sve svoje zube

Dobre vesti

– Znamo da niko ne može da bude dobro bez adekvatne količine azot-oksida u telu. S druge strane, više od 200 miliona Amerikanaca svakodnevno koristi antiseptičku vodicu za ispiranje usta, koja uništava dobre bakterije koje pomažu u stvaranju azotnog oksida. Ono što se nekada smatralo dobrom navikom i danas više šteti nego koristi – rekao je rukovodilac studije prof. Nejtan Brajan, dodajući da bi njihovo otkriće takođe moglo da objasni zašto dve od tri osobe sa visokim krvnim pritiskom ne uspevaju da kontrolišu krvni pritisak lekovima.

Dobra vest je da su naučnici otkrili da se dobre bakterije vraćaju u usnu duplju nakon prestanka upotrebe tečnosti za ispiranje usta hlorheksidinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Original Article