Kako telo pati zbog kraja ljubavi: 5 promena u organizmu posle raskida

Foto: Shutterstock

Telo ljubavni bol doživljava kao otprilike kao neku vrstu potkožne opekotinu – kao izgaranje pod kožom, pokazala su brojna istraživanja. Takav doživljaj ostavlja niz posledica na zdravstveno stanje organizma.

  • Slabo srce i problemi s krvnim pritiskom

Prekid veze ili razvod kao posledicu sa sobom nosi hroničan stres koji nastaje kada se javlja osećaj gubitka kontrole.

Ta posledica je učestali osećaj straha i panike.

VIŠE: Šest pitanja koja morate postaviti sebi pre raskida

Za razliku od akutnog stresa kada je telo izloženo povremenim navalama adrenalina, kod hroničnog se kontinuirano proizvodi kortizol (hormon stresa). On utiče na svaku ćeliju u telu, posebno krvni pritisak i broj otkucaja srca.

  • Nesanica

Visok nivo kortizola najčešće uzrokuje i poteškoće pri spavanju. Takođe se javlja i fizički stres, jer nakon raskida krevet više ne delimo s voljenom osobom, na šta telo reaguje nemirom koji ne dopušta odmor. Tada dolazi do najintezivnijeg stepena začaranog kruga, u kome stres prouzrokuje nesanicu, a nedostatak sna povećava stres.

  • Smetnje u varenju

Probavni sistem i organi su najskloniji promenama funkcija nakon i najmanje količine stresa. Poznato je da nervoza utiče na probavu, i dugoročna napetost ne uzrokuje samo povremene grčeve nego probleme poput gorušice, zatvora, ili dijareje. Ukoliko smo dugo uznemireni nervni sistem nije u balansu, pa dolazi do zatvora, a zatim i do upale u crijevima, što može dovesti do raznolikih simptoma.

  • Gojenje

Dugoročni stres povezan je i sa nagomilavanjem i zadržavanjem viška masnoće u području stomaka. Brojna istraživanja su pokazala da je visok nivo kortizola povezan s dodatnim trbušnim masnim naslagama, pa čak i kod inače vitkih žena.

VIŠE: Kako da se oslobodite stresa za samo pet minuta

Stres podstiče konzumaciju nezdrave hrane bogate praznim kalorijama. Sklonost grickanju zalogaja prepunih masnoća, šećera i soli uzrokuje gojenje i povećava nivo kortizola.

  • Pad imuniteta

Negativne misli i emocije uzrokovane raskidom ostavljaju veliki trag na imunitet. Telo se okreće protiv sebe. Učestali osećaj slabosti, prehlade, i alergije, javljaju se kao odgovor na oslabljeni imuni sistem. Osim toga, može doći i do autoimunih bolesti. Posledica su im najčešće dugoročni osećaj depresije, usamljenosti i socijalne izolacije.

VIŠE: Koliko razvod braka zaista boli

Jedini lek koji pomaže nakon raskida veze je suočavanje sa sopstvenim negativnim emocijama, koje nikako ne bi smeli da ignorišemo. Emotivne i fizičke efekte raskida veze umanjiće preoblikovanje loših misli i samokritičnosti u pozitivne misli, koje će podstaknuti buđenje optimizma. Zdrave navike poput vežbanja, prehrane bogate mineralima i vitaminima, ili adekvatan odmor, uveliko će promeniti rad tela i stvoriti zaštitu od stresa.

Izvor: Zadovoljna.hr