Kakva ishrana – takva kosa

• Hrana bogata cinkom pomaže u borbi protiv peruti • Beživotne vlasi oporaviće unošenje vitamina i minerala
Da biste imali zdravu i sjajnu kosu, morate promeniti navike u ishrani. Jedan od najboljih načina za poboljšanje izgleda i stanja kose je unos dovoljnih količina tečnosti u organizam, u prvom redu vode, i ishrana bogata vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama.
Normalno je gubiti 80 do 100 vlasi dnevno usled pranja ili češljanja. Međutim, veći gubitak kose ili proređivanje postaje sve rašireniji problem. Gubitak kose može biti nasledan, a mogu ga uzrokovati i lokalne bakterije i virusne ili gljivične infekcije. U tom slučaju je vrlo važno potražiti stručnu medicinsku pomoć.
Osim toga, za vreme trudnoće, uzimanja kontracepcijskih pilula i u menopauzi menja se hormonska ravnoteža u organizmu, što takođe može dovesti do pojačanog gubitka kose. Sličan problem može nastupiti i usled stresa, ekstremnih dijeta, poremećaja u ishrani, kao i zbog uzimanja određenih lekova. Ako pak primetite da vam kosa opada u pramenovima, obavezno potražite lekarsku pomoć.
Suvo teme koje se peruta obično je znak nedovoljnog unosa esencijalnih masnih kiselina u organizam, a one su od vitalnog značaja za zadržavanje vlage u koži i ćelijama kose. Najbolji izvori esencijalnih masnih kiselina su masnije ribe poput lososa, avokado i orašasti plodovi poput badema, lešnika i oraha.
Ako vam je teme crveno i svrbi vas, to može biti znak da u vašoj ishrani ima previše šećera i soli, zbog čega ulje koje se izlučuje kroz folikule kose uzrokuje razmnožavanje bakterija na temenu, a to na kraju dovodi do pojave peruti. Suprotno uvrženom mišljenju, perut nastaje zbog masnog vlasišta, a ne suvog. U tom slučaju, potrebno je povećati unos esencijalnih masnih kiselina.
Beživotna kosa najčešće je rezultat nepravilne i nezdrave ishrane kojoj nedostaju vitamini i minerali. Stoga u svoju ishranu svakodnevno uključite pet porcija voća i povrća i ne zaboravite da pijete velike količine vode. Ponekad beživotna kosa može da signalizira probleme sa štitastom žlezdom ili hormonalne poremećaje, a ako sumnjate u jedan od tih razloga, svakako potražite lekarsku pomoć.
Koje su namirnice ključne za zdravlje kose?
Belančevine: u ishranu je važno uključiti puno kvalitetnih belančevina. Kosa se i sastoji od belančevine – keratina. Prirodni izvori belančevina su nemasno meso, ribe, školjke, jaja i mlečni proizvodi, semenke i orašasti plodovi.
Gvožđe: nedostatak gvožđa očitava se i gubitkom kose, a prirodni izvori su crveno meso, žumance, tamnozeleno lisnato povrće. Takođe je dobro piti sok od narandže uz obroke jer se tako učinkovitije apsorbuje gvožđe u organizmu.
Vitamini C, E i B: vitamin C nužan je za zdravlje tkiva, ali i kose, a njime su najbogatije brokole, spanać, kupus, karfiol, kivi, jagode, narandže i grejpfrut.
Vitamin E nužan je za razvoj ćelija u telu, a prirodni izvori su avokado, borovnice, paradajz, žitarice i biljna ulja.
Vitamini grupe B veoma su važni za zdravlje kose, a njima su bogati crveno meso, mleko i mlečni proizvodi poput jogurta i sira, jaja, smeđeg pirinča, žitarice i zeleno povrće.
Cink: najviše pomaže u borbi protiv peruti, a prirodni izvori cinka su školjke, jaja, žitarice i smeđi pirinač.