Kakve rizike nosi duže uzimanje diklofenaka

Foto: Profimedia

Pre tri godine šest meseci sam pila diklofenak. Da li sada treba da očekujem neke tegobe i kakve one mogu biti?

Ovo je samo jedno od pitanja koje je stiglo redakciji “Lise” a odnosi se na dileme u vezi s diklofenakom.

Naime, jedno od poslednjih upozorenja o novim neželjenim efektima lekova koji su već dugo u upotrebi  odnosi se na istraživanje analgetika diklofenak, koji koriste milioni ljudu širom sveta. Naime, britanski naučnici su utvrdili da on povećava rizik od srčanog i moždanog udara za gotovo 50 odsto. O tome šta činiti i zašto je važno prijaviti neželjene reakcije na bilo koji lek, razgovarali smo s dr Jankom Samardžićem, specijalistom kliničke farmakologije na Institutu za farmakologiju i toksikologiju u Beogradu.

– Tegobe koje izaziva diklofenak najšešće su akutne i subakutne, što znači da se javljaju ubrzo nakon upotrebe. Neželjeni efekti diklofenaka najčešće pogađaju sistem organa za varenje (želudac i dvanaestopalačno crevo), a prema poslednjim informacijama, može se razviti i tromboembolija. Pošto ste lek uzimali pre tri godine, pod uslovom da tada niste imali neželjene efekte, ozbiljnije tegobe sada ne treba da očekujete, odgovara našoj čitateljki dr Samardžić.

On napominje da se, pre puštanja u promet nekog leka, moraju precizno i prema najvišim farmakološkim standardima proceniti njegovi kvalitet, efikasnost i bezbednost u odgovarajućim kliničkim studijama. U početnoj fazi procenjuje se samo bezbednost leka, zatim se određuje raspon doza, a u narednim fazama procenjuju se efikasnost i bezbednost, prvo kod manje grupe pacijenata, a kasnije i u populaciji. Na osnovu svih prikupljenih podataka i drugih važnih informacija donosi se odluka o puštanju leka u promet.

Pre nego što se lek stavi u promet, saznanja o njegovoj bezbednosti su ograničena jer potiču od njegove upotrebe u kliničkim ispitivanjima. Pošto se obavljaju pod specifičnim, strogim i organizovanim uslovima, ona nužno ne oslikavaju način primene u svakodnevnoj zdravstvenoj praksi kada se lek nađe u prometu. Uprkos obimnim ispitivanjima, pretkliničkim na životinjama i kliničkim na ljudima, neke neželjene reakcije ne mogu se evidentirati ukoliko lek nije primio veliki broj pacijenata.

Na sledećoj strani, pročitajte više o mogućim neželjenim efektima diklofenaka.