Kamen u žuči -može li se izbeći operacija

• Kada tegobe nisu jake pomažu i lekovi • Laparoskopija preporučljivija od klasične intervencije • Zabranjuje se masna hrana
Od kamena u žuči pati svaki peti stanovnik planete, a žene obolevaju dva puta češće nego muškarci. Zna se da pri stvaranju kamena najvažniju ulogu igraju zapaljenje žučne kese, zastoj u njenom pražnjenju i izmenjen sastav žuči.
Da bi se postavila dijagnoza, neophodno je uraditi ultrazvučni pregled organa abdomena, a u nekim slučajevima i rendgenski pregled žučnih kanala. Na osnovu rezultata, lekar će proceniti dalji razvoj bolesti i odrediti terapiju.
Od kamena u žuči može da vas spase isključivo hirurg! Međutim, ako simptomi nisu izraženi i pacijent nema tegobe, kamen ne mora da se dira. Tada se glavna preporuka lekara odnosi na to da pacijent mora da se pridržava određenog načina ishrane: strogo se zabranjuje masna, začinjena i pržena hrana.
Ukoliko kamenčići nisu veliki, moguće ih je ukloniti razbijanjem udarnim talasima. To je bezbolna procedura, i može da se radi ambulantno.
Bitno je naglasiti da pacijenti sa kamenom u žuči nipošto ne smeju sami da uzimaju sredstva koja pospešuju izbacivanje kamena iz žuči, jer to može dovesti do komplikacija.
Ukoliko je kamen veliki, pacijent mora da se operiše. Hirurško lečenje podrazumeva odstranjivanje žučne kese (holecistektomiju). Holecistektomija se može izvršiti na dva načina, klasično i laparoskopski. Laparoskopska operacija omogućava pacijentu brži oporavak u odnosu na klasičnu operaciju.
Od medikamenata danas se preporučuju dve vrste lekova koji sadrže soli žučnih kiselina, ali uslov za uspeh terapije je da je kamen holesterolskog sastava. Lekove bi trebalo uzimati dugo, i do dve godine. Uspeh ove terapije postiže se u oko 60 odsto pacijenata.
Oni koji su oboleli od šećerne bolesti moraju biti posebno tretirani, odnosno, operisani po hitnom postupku uz davanje visokih doza antibiotika sve u cilju da se izbegnu brojne komplikacije.
Inače, zastoj žuči u žučnoj kesi dovodi do infekcije, odnosno bolova koji su stalni i obično vrlo jaki. Ako ne dođe do spontanog oslobađanja vrata žučne kese sa pražnjenjem žuči, odnosno, do prestanka upale ili ako se ne desi uspešno lečenje antibioticima i/ili operacijom komplikacije su neminovne. Najčešće komplikacije su: gangrena žučne kese, perforacija žuči (puknuće) u trbušnu šupljinu, apsces (gnojna infekcija) oko žučne kese ili u jetri i zapaljenski infiltrat oko žučne kese.
Lekari tvrde da pacijentima kojima je odstranjena žučna kesa nije ugrožen kvalitet života. Neposredno posle operacije pacijent mora da poštuje savete vezane za ishranu bez masti. Kasnije, međutim, on postepeno i oprezno vraća masti u ishranu.
Prevencija• Ograničite unos holesterola – unosite što manje namirnica životinjskog porekla. Jedite hranu bogatu biljnim vlaknima i vitaminom C, jer on pospešuje razlaganje holesterola u žučnoj kesi.
• Smanjite šećer – šećer povećava količinu holesterola u žučnoj kesi i time pospešuje stvaranje kamena.
• Jedite ribu – riblja ulja smanjuju stvaranje kamena u žuči. Ona ne mogu da rastvore već formiran kamen, ali mogu da uspore njegovo stvaranje.
• Redovno vežbajte – oko 30 minuta vežbanja dnevno može da uspori stvaranje kamena u žučnoj kesi.
Simptomi
Ponekad postoji tištanje sa desne strane ispod rebara, javljaju se gubitak apetita, naduvenost, podrigivanje ili povraćanje. Tek pomeranje kamena ili zapaljenje žučne kese dovodi do bolnog napada, karakterističnog i sigurnog znaka oboljenja.
Ako je sa napadom udruženo zapaljenje žučne kese, temperatura može da bude veoma visoka i obično je praćena drhtavicom i osećajem hladnoće. Ponekad kamen može potpuno da zatvori žučni kanal, da spreči izlučivanje žuči u creva i izazove pojavu žutice.
Šta izaziva bolove?
Žučni napad može da izazove sve ono što uzrokuje pokrete žučne kese ili pojačava lučenje žuči. To je na prvom mestu hrana (mast, jaja, kvasac, sladoled i suvo meso), zatim uzbuđenje, svađe i tome slično.
Mehaničko pomeranje kamena dovodi takođe do napada: jahanje, trčanje, podizanje tereta, drmanje pri vožnji ili jači naponi prilikom stolice. Najzad, i zapaljenje žučne kese može pokrenuti kamen i izazvati napad.