Kanton: Divne čajdžinice i restorani

Kanton: Divne čajdžinice i restorani 1Foto: Wikipedia

Nezaboravan doživljaj je vožnja – lađom po Bisernoj reci. Od mnogih, izdvajam jedan detalj

Obala je zelena, presvučena mahovinom kao somot, sa nadnetim gracilnim bambusovim stabljikama…

Plovimo pored jedne od retkih kuća na obali. Ima čamac koji se ljuljuška, na njegovo ivici stoji kormoran.

Velika kesa ispod kljuna mu puna ribe koju ne može da proguta – zbog pantljike koju je vlasnik svezao oko njegovog vrata. Iz kuće izlazi čovek i nosi praznu korpicu, otvara kljun ptici i sav sadržaj pređe na drugo mesto.

Gladan kormoran, ponovo će se baciti na posao i kesa će uskoro opet biti puna… ali, obostrano zadovoljstvo, mislim i ‘navijam’ za pticu.

Grad Kanton je glavni grad pokrajine Guang-ču, lep i po mnogo čemu drugačiji i savremeniji u odnosu na gradove centralne Kine.

Tropska klima mu daje vlagu, pa sve oko nas buja i cveta, šaroliko odeven narod šeta ili sedi i brojnim čajdžinicama i restoranima.

Ovi, potonji poznati su po raznim specijalitetima, počev od zmijskog i kučećeg mesa, pa do onog od kojeg mi se dizala kosa sa glave…

Vidim, specijalno napravljeni okrugli sto sa pločom koja na sredini ima otvor – tek toliki da se vidi teme – ŽIVOG majmuna koji čuči ispod – prvo mu ‘skidaju skalp’, a potom po ogolelom i još toplom mozgu, posipaju so i biber. Sedeći kružno oko stola sa priborom za jelo – svako uzima parče i jede u slast!

Uveče u našem hotelu smo imali klasičnu kinesku večeru sa – 60-ak činijica raznog jela. NIKO nije bio pri apetitu – i najješniji zadovoljili su se sa kašikom kuvanog pirinča!

Odlomak putopisne knjige „U carstvu Sunca“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Original Article