Kardiolog ovo voće jede svakog dana za zdravlje srca, kod nas ga svuda ima

Pexels

Kardiolog je preporučio tri vrste voća koje su dobre za zdravlje srca i treba ih često jesti.

Redovno konzumiranje voća i povrća povezano je sa smanjenjem rizika od raznih bolesti. Za zdravo srce i sprečavanje kardiovaskualrnih bolesti, kardiolog preporučuje da se za užinu jedu jabuke, banane i bobičasto voće.

Jabuke

Sadrže polifenole i flavonoide koji imaju važna antioksidativna svojstva. Jabuke su takođe dobar izvor vlakana, vitamina C i kalijuma, a svi oni su dobri za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

– Jabuke imaju niski glikemijski indeks, pa pomažu u smanjenju rizika od dijabetesa i holesterola, što zauzvrat smanjuje rizika od kardiovaskularnih bolesti – objasnila je kardiolog Džoj Gelbman za “Prevention”.

Banane

– Banane su dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, vitamina B6, kalijuma, magnezijuma i antioksidanata. Ove hranljive materije, ne samo da podržavaju srce, već pomažu telu i na druge načine. Dijetalna vlakna pomažu varenje, vitamin C jača imunitet, a vitamin B6 važan je za razvoj mozga i živaca – naglašava doktorka.

Borovnice

– Bobičasto voće ima posebno visok sadržaj antioksidanata i vlakana. Osim što su vlakna zdrava za creva, ona su ključna i za zdravlje srca jer pomažu u održavanju holesterola na zdravom nivou i sprečavaju porast krvnog pritiska – kaže kardiolog.

Read More