Kiseli kupus: Ukusna hrana sa mnogim benefitima

Tanjug

Kiseli kupus

Ova tradicionalna zimska namirnica prirodni je probiotik, a naročito se preporučuje onima koji piju antimikrobne lekove.

Kiseli kupus pomaže i u varenju masnih obroka i ubrzava metabolizam, što pospešuje izlučivanje štetnih materija iz organizma i čisti i regeneriše jetru. Tako čisti krv, usporava starenje i jača otpornost organizma.

Podstiče i zarastanje rana, a deluje i kod reume i upale vena. Lokalno se može koristiti za ublažavanje svraba na koži usled različitih alergijskih reakcija, a ako imate glavobolju, na čelo položite list kiselog kupusa i obmotajte ga gazom.

Takođe, kiseli kupus je izvor niacina (vitamin B3), potrebnog za ćelijsku energiju, metabolizam, razmenu materija u mozgu.

Nutricionisti kiseli kupus posebno preporučuju starijim ljudima, jer je osim za zdravlje dobar je i za podizanje raspoloženja. Zato bi tokom zime svaki dan trebalo jesti salatu od kiselog kupusa. Ova namirnica sadrži veliku količinu vitamina C, i zato je idealna u borbi protiv virusa i infekcija karakterističnih za ovo doba godine.

Među dobrobiti kiselog kupusa ubraja se i to da organizam čini otpornijim na stres, pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca, stimuliše rad ćelija i deluje podmlađujuće, značajan je za očuvanje čvrstine kostiju i doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.

Read More