Klima-uređaji štete zdravlju

LETNJE RASHLAđIVANJE MORA DA BUDE UMERENO
Nikad blizu ventilatoru
Ako koristite prenosni klima-uređaj, nikad ga ne stavljajte blizu mesta na kojem se nalazite. Optimalna udaljenost je dva do tri metra.
U klimatizovanim prostorima nemojte se zadržavati u blizini otvora za vazduh na klima-uređaju.

• Hladan vazduh uzrokuje bol u mišićima, ukočenost leđa i vrata, bol u grlu i prehladu, ali postoje načini da ove neprijatnosti izbegnete
Iako je klima-uređaj korisna sprava protiv letnje vrućine i žege, barem u vlastitom domu ili u kancelariji, nemojte zaboraviti da suviše hladan vazduh škodi zdravlju: uzrokuje bol u mišićima, bol u grlu, glavobolju i prehladu.
Mišići leđa i ramena podložni su grčenju, posebno ako sedite u nepravilnom položaju, ali prave nevolje nastaju kad izađete, jer prelaz iz rashlađene prostorije na višu spoljnu temperaturu pojačava grčeve i uzrokuje snažne bolove u mišićima. Kako izbeći tu neprijatnost?
Prebacite na leđa laganu bluzu i nemojte je svući čim izađete iz klimatizovanog prostora. Pričekajte nekoliko minuta – vuna je izolator i vašem telu omogućava prilagođavanje spoljnoj temperaturi.
Ako patite od bolova i ukočenosti u vratu, imajte na umu da hladan vazduh pojačava bol: zaštitite vrat laganim šalom.
A kako bi prelaz iz hladnog u toplo bio manje traumatičan za organizam, pijte mnogo tečnosti: najmanje pola litre više nego obično. Višak tečnosti omogućava telu polaganije zagrevanje i hlađenje i tako sprečava nagle temperaturne promene.
Kako biste izbegli nagle promene temperature pri prelasku iz spoljnog u unutrašnji prostor i obrnuto, temperaturna razlika ne bi smela da bude veća od pet, šest stepeni. Dakle, ako je napolju 32 stepena Celzijusovih, termostat namestite na 26 ili 27 stepeni. Tog se pravila pridržavajte i ako vam je jedna prostorija u kući klimatizovana, a druga nije, savetuju stručnjaci.
Nikada nemojte temperaturu na termostatu držati niže od 23 stepena Celzijusovih! Ako dnevna temperatura nije previsoka, namestite termostat na 23 do 24 stepena, odgovarajuću temperaturu za organizam – tako ćete izbeći znojenje, ali i prehlade. Noću u spavaćoj sobitemperatura može biti i nekoliko stepeni viša. Dok spavate, sve se telesne aktivnosti usporavaju, trošite manje energije i stvarate manje topline. Posledica: snižava se i temperatura tela. Ako je prostor u kojem spavate previše rashlađen, izlažete se opasnosti da se probudite prehlađeni.