Ko se ne vakciniše sam plaća lečenje?!

EPA/Hans Punz

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš izjavio da se u EU već razmišlja da oni koji odbiju da se vakcinišu protiv koronavirusa sami snose troškove lečenja.

Prema njegovim rečima, Hrvatska sada mora da pređe na novi pristup kada je reč o popularizaciji vakcinacije, koji će uključivati obavezna predavanja i edukaciju za sve osobe, pa i nevakcinisane, u zdravstvenom sistemu.

– Predavanja će biti obvezna jer se odvijaju u okviru edukacije pri zaštiti na radu – dodao je Beroš i dodao da će i drugim sektorima biti sugerisano da učine isto.

Ministar je rekao i da će se ići na produžavanje kovid-potvrda za prve vakcinisane na 10 meseci, umesto dosadašnjih šest.

– U Evropskoj uniji već se razmišljalo da oni koji odbiju da se vakcinišu snose troškove lečenja. U Hrvatskoj ne idemo u tom smeru. Država će platiti njihovo lečenje, ali zašto će naš novac ići na lečenje nekoga ko se mogao zaštititi? Ako idemo šire, onda imamo primer pušenja. Dakle, to je jedan širi problem, ali već se nametnulo kao tema u nekim evropskim državama – rekao je Beroš.