Ko sve sme da dobije novi lek protiv korone i kako on deluje

pixabay.com

U Srbiju je stiglo ukupno 5.800 doza novog leka za Covid-19 – Bamlanivimab, američkog proizvođača. Bojan Trkulja iz Udruženja proizvođača inovativnih lekova objašnjava da je to prvi specifično izrađeni lek protiv kovida.

– Njegov mehanizam dejstva je takav da se antitela vezuju za specifični receptor na S proteinu, koji omogućava virusu da uđe u ćeliju, pa onog momenta kad se antitela vežu za S protein on gubi mogućnost ulaska. Na taj način se sprečava dalje širenje infekcije odnosno progresije bolesti iz blage u tešku – objašnjava Trkulja.

Dodaje da je reč o leku koji se prevashodno daje starijim od 12 godina i težim od 40 kilograma, kod kojih je bolest nastupila pre manje od deset dana.

– Daje se osobama koje imaju blagu do umerenu formu bolesti jer je cilj leka da spreči teže forme bolesti odnosno potrebu za hospitalizacijom – kaže Trkulja.

On naglašava da je lek namenjen prevashodno hroničnim bolesnicima. Takođe, kaže Trkulja, nema prepreka da lek dobiju i oni koji su vakcinisani. Terapija se daje jednokratno, u vidu infuzije, dodaje on, navodeći da se kao reakcije mogu pojaviti svrab, vrtoglavica, dijareja…

Trkulja očekuje da će se u toku ove i narednih godina pojaviti i drugi lekovi protiv koronavirusa.