Koje namirnice treba izbegavati ako vas muči štitna žlezda?

Pixabay

Metabolizam je proces u kome se hrana koju unosite u telo pretvara u energiju. Ljudi pate od bolesti štitne žlezde, jer njihova štitna žlezda proizvodi previše ili premalo ovih hormona.

Postoji nekoliko tipova bolesti štitne žlezde kao što su hipertireoza, hipotireoza, tiroiditis i Hašimotov tiroiditis, a svi mogu biti uzrokovani raznim stvarima poput nedostatka joda ili čak genetike.

Pravilna ishrana igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja štitne žlezde. Otkrijte koje voće i povrće treba konzumirati umereno kako biste podržali optimalno funkcionisanje ovog važnog organa.

Kupus i prokelj

Goitrogeni su supstance koje mogu ometati apsorpciju joda i inhibirati funkciju štitne žlezde. Povrće poput brokolija, karfiola, kupusa i prokelja sadrži goitrogene. Iako su ovi sastojci zdravi u umerenim količinama, prevelika konzumacija može imati negativan uticaj na štitnu žlezdu.

Sočivo i boranija

Sočivo i boranija, iako su izuzetno nutritivni izvori proteina i vlakana, takođe sadrže goitrogene. Preporučuje se da osobe sa osetljivom štitnom žlezdom konzumiraju ove namirnice sa oprezom, navodi portal Medikal Njuz Todej.

Spanać i kelj

Zeleno lisnato povrće poput spanaća i kelja bogato je vlaknima i vitaminima, ali takođe sadrži goitrogene. Preporučuje se raznovrsna ishrana, uz umerenu konzumaciju ovih namirnica.

Breskve i trešnje

Koštunjavo voće poput breskvi, trešanja, kajsija i jabuka sadrže supstance koje se nazivaju cijanogene glikozide, koje se u organizmu pretvaraju u cijanid. Iako u normalnim količinama ne predstavljaju rizik, prekomerna konzumacija može imati negativan efekat.

Read More