Koji med je najzdraviji

pixabay.com

Livadski, bagremov, šumski, lipov, suncokretov ili neki drugi? Ovo su samo neka od pitanja koja muče mnoge potrošače i ljubitelje meda. Kvalitet i sastav zavise od mnogo faktora.

Faktori koji utiču na kvalitet meda

Kvalitet i količina meda nije svake godine identična, to znači da varira od sezone do sezone. Neki od faktora koji utiču na kvalitet meda jesu vremenski uslovi, teritorijalna rasprostranjenost biljnih vrsta, kao i međusobne interakcije ova dva prirodna faktora.

Takođe, važan parametar predstavlja i temperatura, zatim količina padavina u toku vegetacije pojedinih biljnih vrsta, što je jako bitno zbog nektara koji će biljke dati, kao i kakav će njegov sastav biti.

Ljudski faktor u proizvodnji meda jako je bitan, kvaliteta i sigurnost meda takođe u velikoj mjeri zavise i od samog pčelara koji ga proizvodi. Vrlo je važno na koji način pčelar brine o svojim pčelama, piše portal Srpski med.

Med kao lek za različite starosne grupe

Jedna od narodnih izreka se tiče meda i njegovih lekovitih svojstva – “Uzimajte med kao hranu da ga posle ne biste koristili kao lek”.

Bagremov med se preporučuje maloj deci i osobama sa blagom alergijom na polen zbog blagog ukusa i nešto manjeg sadržaja polena.

Livadski med se preporučuje za svakodnevnu upotrebu.

Suncokretov med se preporučuje osobama sa hroničnim kardiovaskularnim oboljenjima.

U brojnijim studijama prikazano je pozitivno delovanje meda od bagrema i lipe na disajne puteve. Takođe se spominju i neke druge vrste meda za jačanje imunološkog sistema, poboljšanje krvne slike ili umanjenje sive mrene.

Zaključak

Neosporno je koliko je med zdrav i pogodan za jačanje imunog sistema kod ljudi. Ipak, bitno je reći da isti med različito djeluje kod raznih ljudi, da je sve stvar subjektivnog reagovanja organizma.

Svaki prirodni med je zdrav na svoj način, tako da ga slobodno možete jesti. Ali morate znati da ne reaguje svačiji organizam isto. Za ono što pomogne jednoj osobi, ne može se sa sigurnošću reći da će pomoći nekoj drugoj.

Read More