Koji su simptomi hroničnog bronhitisa?

Foto: Pixabay / Semevent

Postoje tri oblika bronhitisa

  • Obični hronični bronhitis (Bronchitis chronica simplex) u kome je iskašljani sadržaj sluzav
  • Hronični mukopurulentni bronhitis (Bronchitis chronica mucopurulenta) koji se karakteriše trajnim ili ponavljanim iskašljavanjem purulentnog ispljuvka u bolesnika koji nemaju bronhiektazije.
  • Konačno, u evoluciji hroničnog bronhitisa dolazi do pojave opstrukcije protoku vazduha kroz disajne puteve i tada je reč o hroničnom opstruktivnom bronhitisu (Bronchitis chronica obstructiva)

Koliko često se javlja?

Učestalost hroničnog bronhitisa nije pouzdano utvrđena. Smatra se da 20-25% odraslih osoba muškog pola ima hronični bronhitis, tako da u SAD boluje 12,5 miliona odraslih muškaraca. Hronični bronhitis češći je medu radnicima izloženim profesionalnim neorganskim i organskim prašinama ili štetnim gasovima.

Epidemiološka istraživanja su pokazala brže opadanje plućne funkcije kod radnika u rudnicima, livnicama i predionicama pamuka, naročito ako puše. Osobe muškog pola, nezavisno od pušačke navike, imaju veću prevalencu respiratomih simptoma od osoba ženskog pola.

Starost je značajan faktor rizika, verovatno zbog kumulativne prirode oštećenja pluća pušenjem. Duži život i smanjena smrtnost zbog kardiovaskulamih bolesti doprinose povećanju broja obolelih od ovog oboljena.

Koji su simptomi bronhitisa?

Bolest se u početku manifestuje ponavljanim napadima produktivnog kašlja, obično posle ,, prehlade“ tokom zimskih meseci. Tegobe se postepeno pogoršavaju, iz godine u godinu duže traju, dok kašalj nije prisutan skoro cele godine. Bolesnici su obično osobe u petoj deceniji ili stariji, većinom su pušači (najmanje 20 cigareta dnevno 20 godina ili duže).

Foto: Pixabay – Mojca JJ

Sledeći simptom je osećaj nedostatka vazduha (dispneja), teskoba u grudima i zviždanje (vizing), naročito u jutamjim satima, pre nego što kašljem izbace sekret. Ispljuvak je oskudan, sluzav ili gust, a povremeno prožet krvlju (hemoptizije), zbog erozija sluznice.

Gnojav traheobronhijalni sekret indikator je bakterijske infekcije, koja je česta kod ovih bolesnika. Osećaj nedostatka vazduha posledica je suženosti disajnih puteva, koja se odražava na protok vazduha i pogoršava se za vreme infekcija, prekomemog pušenja cigareta i nepovoljnih atmosferskih prilika.

Klinički prepoznatljivu opstrukciju strujanja vazduha nemaju svi oboleli, ali kada je prisutna, u velikoj meri pogoršava prognozu bolesti. Bolesnici sa hroničnim bronhitisom često su gojazni i imaju cijanozu.

Kako se leči bronhitis?

Tekst prenet sa portala Stetoskop

Original Article