Koji vitamini su ženama životno važni sa 30 godina, a koji sa 40 i 50?

Pexels

Izbor pravih dodataka često je zbunjujući, jer postoji mnogo mogućnosti u kojima svaka može igrati brojne uloge u telu.

Žene u 30-im, 40-im ili 50-im imaju vrlo različite biološke potrebe. Izbor najprikladnijih vitamina i dodataka može biti zastrašujuća odluka, pa smo istražili koji su vitamini i dodaci prioritetni u različitim fazama života.

Tvoje 30-e

Folna kiselina

Biološki gledano, smatra se da su žene u 30-im u reproduktivnom dobu. Folna kiselina, koja se naziva i folatom ili vitaminom B9, podržava zdravlje mozga i reprodukciju ćelija, poboljšava verbalnu tečnost i pamćenje, a veruje se da poboljšava i raspoloženje. Posebno je važna za žene koje razmišljaju o rađanju dece i trudnice, pa je zato ključni sastojak prenatalnih vitamina.

Gvožđe

Gvožđe je važan dodatak ženama u 30-im. Manjak gvožđa može nastati kod žena koje ne konzumiraju mnogo mesa, sportistkinja, trudnica i žena sa umerenim do teškim menstrualnim ciklusima.

Antioksidansi: Vitamini C i E

Vitamini C i E snažni su antioksidansi i podržavaju zdravu kožu iznutra prema spolja. Vitamin C pomaže u ojačavanju imunog sistema i podstiče stvaranje kolagena koji doprinosi mladolikom, mekanom i elastičnom izgledu kože. Zbog svojih antioksidativnih svojstava, vitamini C i E mogu s vremenom čak pomoći u održavanju zdravlja kože.

Tvoje 40-e: Vitamin D postaje ključan

Riblje ulje

Žene se u ovoj fazi pripremaju za ulazak u pred-menopauzu, koja prethodi menopauzi, i mogu početi da osećaju valunge. Riblje ulje, koje sadrži zdrave omega-3 masne kiseline, sjajan je dodatak za pomož ukupnom zdravlju u to vreme. Takođe podržava zdravlje srca i mozga, što je neophodno za održavanje dobrobiti nakon 30-ih.

Kompleks vitamina B

Kompleks vitamina B sastoji se od 8 vitamina – tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), pantotenske kiseline (B5), vitamina B6, biotina (B7), vitamina B12 i folne kiseline. Ovi vitamini B grupe deluju zajedno i pojedinačno, kako bi podržali raspoloženje, varenje, spavanje i energiju, jer pomažu u pretvaranju hrane u gorivo.

Tvoje 50-e: Čuvajte kosti kakve imate

Za žene u pedesetim godinama menopauza je često značajna promena koja utiče na telo. Dodaci visokog prioriteta za žene u 50-im uključuju vitamin D, kalcijum, kurkumu i omega-3 masne kiseline.

Vitamin D i kalcijum

Vitamin D posebno je važan ženama u 50-im. Pomažući telu da apsorbira kalcijum iz hrane, vitamin D pomaže u poboljšanju zdravlja kostiju. Uzimanje vitamina D zajedno sa kalcijumom može pomoći u održavanju zdravih kostiju.

Crni kohoš

Često preporučeni dodatak, jer nudi blagodeti kao što su pomoć hormonima i zdravom starenju.

Kurkuma

Kurkuma je još jedan sjajan dodatak ženama u 50-im. To je snažan antioksidans koji dokazano podržava zdravlje mozga i celog organizma.

Read More