Koliko često treba šišati kosu? Evo odgovora!

Pitate se koliko često treba šišati kosu? Pregršt stvari ovde igra važnu ulogu. Pođite sa nama putem otkrivanja odgovora na ovo pitanje i saznajte istinu.

Ne možemo vam dati univerzalni savet koliko često je dobro šišati kosu. Ipak, možda vam možemo pomoći u rasvetljavanju nekih zanimljivih pojedinosti, koje bi vam mogle pomoći prilikom donošenja ove odluke.

One se tiču raznih stvari, kao što je na primer vaš tip kose,  godišnje doba ili vaše životne navike, koliko često perete kosu, da li je tretirate agresivnim sredstvima i aparatima za zagrevanje.

Zašto treba skraćivati kosu?

U pitanju se već sadrži konstatacija da kosu treba skraćivati. Mi bismo dodali – redovno.

Krajevi kose usled uticaja iz spoljašnje sredine, a nekada i zahvaljujući nekim unutrašnjim faktorima jako gube na kvalitetu, krzaju se, estetski nisu lepi i samim tim potpuno bespotrebni. Zbog toga ih treba skinuti.

Struka kaže da, kad su krajevi iskrzani, vi već kasnite sa šišanjem.

Već ste predugo čekali i suviše dozvolili kada je vaša kosa u pitanju, trebalo je skratiti je ranije. Ali, bolje i tad nego nikad.

Tim šišanjem u stvari činite da vaša kosa izgleda mnogo lepše i kvalitetnije. Vizuelni dojam o njoj je u mnogome kompletniji. Čak i kada puštate kosu, nemate ništa od tih iskrzanih krajeva. Njih kad tad morate skinuti. Ovako, redovnim skidanjem, pratite rast svoje kose i svesniji ste koliko je ona zaista porasla.

Koliko često šišati kosu ako je puštamo?

Zato odmah i stižemo do ovog pitanja koje sve zanima.

učestalost šišanja kose

Da razgraničimo prvo i osnovno:

Ako puštate kosu, zabluda je da ne treba da je šišate.

Šišanje osvežava vlasi i izbegava ono drastično skraćivanje posle dugo vremena kada shvatite da su krajevi toliko ispucali, da ne znate šta ćete sa njima.

Ovo šišanje podrazumeva sklanjanje po 1 cm.

Na koliko će to vremena biti, na mesec ili dva, zavisi od kvaliteta vaše kose. Ne postoji baš precizan savet, iako smo mi sada naveli neke brojke. Najbolje je pronaći pravog stilistu i onda se potpuno prepustiti njegovom sudu. On treba da vas uputi, da vam kaže, koliko da kratite kosu.

Nega kose predstavlja ključnu razliku kada je šišanje u pitanju. Ako koristite kvalitetne šampone i redovno pakujete i omekšavate kosu, onda krajevi nisu previše ispucali i potrebe za šišanjem možda i nema često.

Preporuka je da koristite prirodne preparate.

Među njima je svoje omiljene pronašla i naša poznata pevačica Zorana Pavić. Kao neko ko je celog života pod lupom javnosti, nikako nije mogla dozvoliti da njena kosa izgleda loše. Malo je lutala pri oporavku kose, a onda je otkrila sredstva koja su joj pomogla da se u kratkom roku reši peruti, zaustavi opadanje kose i podstakne njen rast. Šta joj je pomoglo? Svoju tajnu podelila je sa nama, a vas ako zanima, pročitajte: https://minutzamene.com/zorana-pavic-ovaj-sampon-mi-je-spasio-kosu/

Naravno da kvalitet krajeva, a samim tim i razmak između šišanja zavise i od toga da li je kosa farbana ili nije.

Prirodna kosa, ona koja nije tretirana, manje će biti okrzana od one koju s vremena na vreme opterećujemo agresivnim proizvodima. O tome takođe treba voditi računa.

Farbana kosa koja se pušta se šiša na mesec, a prirodna na dva meseca.

Učestalost šišanja prema tipu kose

Podelićemo tipove kose na nekih dvanaest kategorija, koje će nam pomoći da na efikasniji način obradimo temu učestalog šišanja. To su:

 • prirodna kosa
 • farbana ravna kosa
 • talasasta kosa
 • sitne kovrdže
 • veće kovrdže
 • stepenasto ošišana kosa
 • stepenasta sa različitim stepenima
 • bob frizura
 • izrazito tanka kosa
 •  jako kratka kosa
 • oštećena kosa
 • šiške

Krenućemo redom i reći ponešto o svakom tipu.

Šišanje prirodne kose

U današnje vreme gotovo da su retke srećnice koje ne farbaju kosu. To je uglavnom ako nisu sede ili ako su u nekim baš mladim, tinejdž godinama, a sviđa im se njihova prirodna boja kose.

Ovakva kosa, po pravilu, odoleva oštećenjima jer nema hemijskog tretiranja, naročito onog usled farbanja. Pri tom, ako kosu pravilno perete, pažljivo negujete, pakujete posle šamponiranja, a nekada i između toga, onda za vas nema bojazni.

Šišanje ponekad neće biti neophodno ni na 2, 5 do 3 meseca.

Razlog tome je što krajevi jako dugo neće biti iskrzani.

Skraćivanje farbane ravne kose

Farbana kosa je mnogo zahtevnija. Kada je ravna, onda se brojna oštećenja vide na krajevima, ali i po dužini. Veoma je važno o njoj detaljno voditi računa kada je nega prirodnim šamponima u pitanju. Balzami ili maske ne smeju da izostaju.

Šišanje ovde mora biti veoma često, minimum 1 mesečno, kako bi se okrzani krajevi uklonili.

Šišanje talasaste kose

Talasasta kosa može biti farbana ili „virgin“ – prirodna. Ovde ne podrazumevamo kovrdže već blago talasanje koje se dešava prilikom prirodnog sušenja kose. Pošto ovo blago talasanje može u mnogome vizuelno činiti kosu zdravijom. Pri tom, ona ume pri krajevima da bude nemirna, pa je često zaglađujemo serumima koja je štite.

Ovakvu kosu možete šišati i jednom u 2 meseca.

Šišanje sitnih kovrdža

Kovrdžava kosa može biti zahvalna za održavanje i šišanje jer ona, kada se osuši i stilizuje, ne pokazuje previše oštećenja. Iako ona postoje, nisu baš uvek vidljiva golim okom. Plus, pošto ona ume da bude izrazito suva, na nju se često nanose masniji preparati, tačnije, ulja za kosu.

Šišanje ovakve kose može biti na 2 do 2, 5 meseca.

Skraćivanje većih kovrdža

Opet, kovrdže kao takve, imaju svoju formu i oblik koji je poprilično zahvalan. Kao takve, njih uvek negujemo malo detaljnije zbog već pomenute suvoće kojoj je loknasta kosa sklona. Zbog toga i ovde šišanje ne mora da bude previše često ni obimno.

Svega nekoliko centimetara na 2 do 3 meseca biće sasvim dovoljno za odlilčan efekat.

Šišanje stepenasto ošišane kose

Stepenasto ošišana kosa napred veoma je zahtevna za šišanje jer ti stepeni jako brzo porastu i promene svoj oblik. Budući da njih šišamo tako kako bi naša kosa imala lep i zanimljiv oblik. Ipak, on je veoma zahtevan i zato je važno da te pramenove stalno šišamo. Kada kažemo stalno, barem 1 mesečno.

Šišanje stepenaste kose sa različitim stepenima

Za razliku od prethodnog odeljka gde imamo stepene samo u prednjem delu lica, ovde su stepeni i pozadi. Generalno je kosa različite dužine. I ovde treba biti malo ažurniji kada je u pitanju šišanje jer ovi „repuljci“ mogu izgledati neuredno. Barem na mesec do mesec i po dana šišanje je neophodno.

Skraćivanje bob frizure

Bob frizura je veoma zanimljiva, ali se smatra i zahtevnom za održavanje i ne stoji svakom obliku lica. Prvenstveno jer podrazumeva feniranje nakon svakog pranja. Kada je šišanje u pitanju, bob frizura takođe treba redovno da se održava, na nekoliko nedelja, najviše na mesec dana.

Šišanje izrazito tanke kose

Ova tip kose iziskuje posebnu negu i kada je u pitanju tretiranje i kada je u pitanju šišanje jer ona ume da izgleda jako neuredno i može biti veoma krta i lomljiva. Samim tim veoma nezdrava. Iako od nege mnogo zavisi, ova kosa se mora šišati na mesec do dva. Želimo da izbegnemo krzanje i oštećenja, zato moramo češće da je skraćujemo.

Šišanje jako kratke kose

Jako kratka kosa koju zovemo „muška frizura“ odličan je izbor za one žene koje nose taj vajb u sebi. Asociraju na slododu i beskompromisnost. Jako kratka kosa veoma je zahvalna za negu jer je pranje i sušenje brzo.

U zavisnosti od toga koliko je kosa kratka zavisi i kada je šišate. Neki okvir bi bio na 2 meseca, ali može biti period duži ili kraći, sve zavisi koliko je to kosa kratka.

Šišanje oštećene kose

Kosa može biti oštećena ne samo od farbanja, nego i od nekih spoljašnjih faktora, kao što je: hladno vreme, boravak na jakom suncu ili tretiranje kose aparatima koji je zagrevaju, pegle, uvijači raznih vrsta. Oni mogu uzazvati takozvano hemijsko šišanje.

U tom smislu je veoma važno, pored prirodne i kvalitetne nege, koristiti sprejeve za zaštitu kose od zagrevanja, u svakoj situaciji. Šišanje bi trebalo da bude češće, najviše na mesec dana.

Šišanje šiški

Šiške su zanimljiv modni detalj koji ume da oplemeni i promeni izgled. Pored čestog pranja jer su u dodiru sa masnijom kožom čela, one treba i da se šišaju barem na 2 nedelje. Da bi bile lepe i imale savršen oblik, da ne bi upadale u oči, šišanje je neophodno. Komplikovanije je održavanje kada su prave, a malo lakše kada su kose.

Koliko često šišati kosu prema dužini?

Iako smo i u prethodnom odeljku pomenuli dužinu, važno je da kažemo i posebno kako se kosa i njeno šišanje razlikuju ako je duga, srednja i kratka.

 • Kada je duga kosa u pitanju, zavisi da li je tanja ili spada u guste, bujne koje nije lako ukrotiti. Takođe zavisi i od toga da li farbate ili ne. U svakom slučaju, izrazito dugu kosu ne morate šišati prečesto. Zavisi od stila koji imate, da li je često puštate ili vezujete u rep ili pletenice.

Stručnjaci smatraju da tanju kosu možete šišati na 3, a gustu čak na 6 meseci.

Nema potrebe za češćim šišanjem, osim ako ne želite da vam kosa dodatno poraste.

 • Kod srednje dužine kose imate više opcija. Nju zovemo bobom, ako je malo kraća ili lobom, ako je malkice duža.  Prvo, ako želite konstantnu dužinu, šišajte je na 1, 5 do 2 meseca. Kada planirate da je pustite, onda šišanje može biti i malo češće, ali da podrazumeva manju dužinu koja se uklanja.
 • Na kraju kratka kosa koju smo već pomenuli. Baš kratka kosa ima fore i do 2 meseca da je ne kratite. Ona koja uokviruje lice, a spada u kratke kose ipak traži veću posvećenost jer ume da izgleda neuredno. Do 1, 5 mesec sa njom možete čekati na šišanje.

Koliko često muškarci treba da se šišaju?

I muškarci veoma često imaju svoj fazon kada je kosa u pitanju. Nije retkost da muškarci imaju i dužu kosu, ali većina njih kosu skraćuje pozadi i sa strane malo više, dok na vrhu glave ostavljaju više kose.

šišanje muške kose

Da bi ta frizura bila uvek sveža i lepa na muškarčevoj glavi, onda šišanje mora biti malo češće.

Većina muškaraca se šiša na manje od mesec dana, recimo na tri nedelje. Neki sačekaju i po mesec dana za to.

Razlog je taj što žele da održavaju frizuru koja je trenutno aktuelna i retko imaju želje da puštaju kosu. Ukoliko im je kosa malo veća, onda se period šišanja produžava na 2 meseca.

Kako produžiti vreme između dva šišanja?

Odgovor na ovo pitanje je zapravo poprilično jednostavan, a zove se nega kose.

Već smo i u prethodnim odeljcima napominjali kako nega kose u mnogome biva važna kako se ne bismo morali šišati mnogo često. Iako od šišanja ne bežimo, ono je vrlo korisno.

Pre svega, treba voditi računa koje šampone koristite za kosu. Naša preporuka su preparati koji u sebi nemaju sulfate. Sulfati mogu biti jedan od razloga zašto je kosa isušena i lomljiva. Oni sa biljnim aktivnim sastojcima neguju kosu detaljno, bez posledica.

Pakovanje kose je takođe veoma važno jer kosa je na taj način mekša i lakše se raščešljava. To mogu biti balzami za kosu, maske ili neka domaća pakovanja koja pravimo u kućnoj radinosti. Ti se preparati podrazumevaju posle pranja šamponom, ali je nekada dobro i pre pranja ih naneti na ovlaženu kosu. To držanje može biti i do sat vremena, dok preparati prodru duboko u vlasi.

Ulja za krajeve kose takođe su važna jer smo već puno puta pomenuli te krajeve koji se krzaju. Za dužinu je odlično koristiti balzame u spreju koji se ne ispiraju, a koji štite kosu od zagrevanja.

Tu su često i ampule za kosu, razne maske koje mogu biti korisne, ali ova osnovna nega je najvažnija da bismo produžili vreme između dva šišanja.

Mogu li pustiti kosu ako je šišam?

Na kraju, da se vratimo na pitanje na koje smo delimično i odgovorili. Zabluda je da ne treba kosu da šišamo ako je puštamo. Potrebno je šišanje, čak i češće, ali samo malo, sami krajevi, kako bi kosa rasla zdravija i lepša.

Pročitajte: Kako pustiti kosu da poraste?

Ako puštate kosu, a ne šišate je uopšte, mesecima, doći ćete u situaciju da ćete morati da skratite mnogo više jer će krajevi biti skroz naskroz iskrzani i to u velikoj meri. Ovamo, pomalo šišanja na 1, 5 do 2 meseca, pomoći će da kosa brže i kvalitetnije poraste.

Nadamo se da smo pomogli ako se dvoumite oko toga da li i kada da se šišate. Ako mislite da bi ovaj tekst pomogao još nekome, slobodno ga podelite.

Read More