Koliko je pametno jesti crveno meso svaki dan?

pixabay.com

Pošto je ishrana zasnovana na biljkama u porastu, zbog zdravstvenih i ekoloških razloga, mnogi se pitaju da li je zdravo redovno jesti crveno meso.

Naravno, crveno meso može biti deo uravnotežene ishrane ako se konzumira umereno.

Sve vrste mesa nisu jednake, a nutritivni profil određenog mesa će odrediti koliko je ono zdravo za svakodnevnu potrošnju.

Ovde ćemo razotkriti mitove oko crvenog mesa i podeliti šta nauka kaže o tome šta svakodnevna konzumacija mesa čini vašem telu tokom vremena.

Osećaćete se sitije

Meso je izvor proteina, a nemasno crveno meso je visokoproteinska, niskokalorična hrana koja vas drži sitima. Proteini su važni za sitost, što može pomoći u kontroli težine.

Možete izgraditi mišiće i poboljšati zdravlje mišića

Proteini u mesu pomažu u izgradnji i održavanju mišićne mase. Ovo je posebno važno za one koji se bave fizičkom aktivnošću i žele da poboljšaju svoje fizičko stanje.

Vaš metabolizam bi mogao da se poboljša

Crveno meso je dobar izvor vitamina B12, koji je neophodan za metabolizam i zdravlje srca. Nedostatak ovog vitamina može izazvati umor i nedostatak energije.

Mogući povećani rizik od karcinoma

Studije su pokazale povezanost između konzumiranja crvenog i prerađenog mesa i povećanog rizika od raka debelog creva. Zbog toga je važno da se crveno meso konzumira umereno.

Možete povećati rizik od srčanih oboljenja

Povećana potrošnja crvenog i prerađenog mesa povezana je sa većim rizikom od srčanih oboljenja. Preporučuje se konzumiranje manje masnog i prerađenog mesa, a više nemasnog, piše “Independent”.

Zaključak

Konzumiranje crvenog mesa može biti deo uravnotežene ishrane, ali je važno da ga konzumirate umereno.

Preporučljivo je odabrati opcije nemasnog crvenog mesa i izbegavati prerađeno meso. Vaš lekar ili nutricionista može vam pomoći da odaberete pravu količinu crvenog mesa za vaše potrebe.

Read More