Koliko zarađuju influenseri na Instagramu?

Ilustracija Foto: Pixabay/Erik_Lucatero

Business Insider piše da su agencije spremne prilično da plate fotografije, videe, „priče“ i blogove. Međutim, jedan stručnjak tvrdi da to ne znači da će tradicionalno oglašavanje umreti.

„Digitalni marketing jedan je marketingu od usta do usta, ali agencije će uvek mešati tradicionalne i modernije metode“, rekao je Yuval Ben-Itzhak, glavni operativac platforme za marketing na društvenim mrežama Socialbakers.

U izveštaju su analizirane sponzorisane objave na Facebooku, YouTubeu, Instagramu i blogovima, a proučavane su cene koje su se postizale od 2014. do 2019. godine. Analiza je pokazala da svi akteri na tržištu mogu dobro zaraditi, od uticajnih osoba koje prati manje od 100.000 ljudi do poznatih osoba iz drugih industrija koje prate milioni i desetine miliona ljudi.

Na primer, prosečna cena sponzorisane objave na Instagramu porasla je za 44 odsto samo od 2018. do 2019. godine, a sponzorisana blog objava u 2019. godini košta 1.442 dolara, dok je 2006. godine koštala 7,39 dolara. YouTube videi su najskuplji i danas koštaju u proseku 6.700 dolara. Facebook status, tweet i obična blog objava u 2019. godini koštali su 395, 422 i 407 dolara.

Veći broj uticajnih osoba na društvenim mrežama znači i veću kontrolu objava pa je tako ove godine Instagram trima korisnicima zabranio objavljivanje sadržaja kojim su se promovisali proizvodi za mršavljenje. Navedeno je da su „neodgovorni“.

Istraživanje agencije Izea sugeriše da je broj sponzorisanih objava ove godine narastao za 150 posto u odnosu na prošlu i predviđa da će tržište marketinga uticajnih osoba 2020. vrediti 10 milijardi dolara.

Original Article